Για ισορρόπημενο και αναλογικό νομοθέτημα που αποτελεί προσπάθεια άρσης των αδικιών έκανε λόγο ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.
«Ο διάλογος που κάνουμε από τη στιγμή που θέσαμε το νομοσχέδιο σε διαβούλευση, είναι εκτεταμένος. Είναι δεδομένο ότι κάποιες αντιδράσεις θα υπάρχουν, είναι ένα νομοσχέδιο που χωρίς να αυξάνει τη φορολογία οδηγεί σε ένα σύστημα το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις οι οποίες εξόφθαλμα δεν φαίνεται να δηλώνουν θα αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση συνεπώς κάποιες αντιδράσεις είναι αναμενόμενες και λογικές. Από την άλλη όμως είναι ένα νομοσχέδιο ισορροπημένο, αναλογικό γιατί κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να εξισορροπήσει λίγο τη φορολογική αδικία» είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1».
Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να μπουν κίνητρα ώστε να ζητούνται αποδείξεις ο Χάρης Θεοχάρης απάντησε: «Ειδικά κίνητρα υπάρχουν. Υπάρχουν δαπάνες οι οποίες μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα. Ένας μισθωτός των 18.000 μπορεί να κατεβάσει το εισόδημά του στις 13.000 και να φορολογηθεί για 5.000 λιγότερο αν πληρώσει ηλεκτρονικά ανθρώπους που θα του κάνουν δουλειές στο σπίτι, μερεμέτια κλπ. Επίσης αν δεν γίνουν ηλεκτρονικές πληρωμές υπάρχει το αντικίνητρο του αυξημένου φόρου. Άρα υπάρχουν κίνητρα και δεν φαίνεται να αξιοποιούνται πάρα πολύ. Γενικευμένα κίνητρα δεν μπορεί να λειτουργήσουν, δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο ακριβώς γιατί οδηγούν σε μια ποινικοποίηση της αποταμίευσης και μια πριμοδότηση της κατανάλωσης. Έβγαλε η Eurostat τα στοιχεία του πόσο αποταμιεύουν τα νοικοκυριά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και είμαστε στην τελευταία θέση με αρνητική αποταμίευση 4%. Θα καταστρέψουμε τα οικονομικά των νοικοκυριών με το να βάλουμε έσοδα-έξοδα γιατί δεν θα αποταμιεύει κανένας και θα προσπαθεί να καταναλώνει για να γλιτώνει φόρο».
Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι το υπουργείο θα κάνει τις απαραίτητες βελτιώσεις στο νομοσχέδιο όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αδικίες.