«Δεν στοχοποιούμε καμία επαγγελματική ομάδα ούτε αιφνιδιάζουμε» ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μιλώντας για το φορολογικό νομοσχέδιο προαναγγέλλοντας όμως αλλαγές οι οποίες δεν θα αλλάξουν τη φιλοσοφία τους. 

«Προεκλογικά είπαμε δύο πράγματα σχετικά με την φορολογική νομοθεσία και πολιτική: θα καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος από το 2025 – 2026 μεριμνώντας ταυτόχρονα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής κι αυτό κάνουμε, μάλιστα και νωρίτερα. Με τις ανακοινώσεις που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών λέμε ότι από το 2024 το τέλος επιτηδεύματος θα μειωθεί κατά 50% για μία μερίδα ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν πάνω από το επίπεδο της εύλογης αμοιβής, των 10.920 ευρώ ετησίως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος κατά 25%. Αυτοί που δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα με βάσει τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από το υπουργείο Οικονομικών θα πληρώσουν λιγότερα, καθώς θα επωφεληθούν από την μείωση του τέλους επιτηδεύματος και θα έχουν μία εύλογη φορολογία σε ετήσια βάση. Όταν λέμε ότι θέλουμε να γίνει Ευρώπη πρέπει να γίνουμε σε όλα. Αυτή την στιγμή το μερίδιο των εσόδων από την φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα είναι το 0.8% του ΑΕΠ, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη συμμετέχουν στο 2.1%, άρα είμαστε πολύ κάτω από το μισό. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι μία λελογισμένη φορολογία που θα αυξήσει την συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών στα έσοδα του Δημοσίου» εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στο Mega.

Στη συνέχεια ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στην σημασία της μείωσης της φοροδιαφυγής: «Αυτή την στιγμή έχουμε δημόσια αγαθά όπως είναι η δημόσια υγεία και εκπαίδευση που πρέπει να στηριχθούν και υποχρηματοδοτούνται στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Για την πορεία που έχει διαγράψει μέχρι τώρα η κυβέρνηση σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας: «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχοντας περάσει ένα πολύ δύσκολο τρίμηνο με απρόσμενες φυσικές καταστροφές ιστορικού μεγέθους έχει βρει ένα πολύ καλό βηματισμό κι ένα μεταρρυθμιστικό βηματισμό. Πιστεύουμε ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια η Ελλάδα πρέπει να κάνει άλματα, ώστε να συγκλίνει με όλους τους ευρωπαϊκούς δείκτες. Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα του αναμενόμενου, αυτό μας οδηγεί στο να ανακοινώνουμε αυτή την εβδομάδα μία νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη των πραγματικά ευάλωτων συμπολιτών μας. Γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή το νοικοκυριό ταλαιπωρείται από την ακρίβεια και των εξωγενή πληθωρισμό. Πριν τις γιορτές θα καταβληθούν τα χρήματα από το έκτακτο βοήθημα».

Εισπράττονται τα πρόστιμα

Ειδικά για τη μείωση του 5% στα σούπερ μάρκετ εξήγησε πως «είναι ένα νέο πρόσθετο μέτρο που έρχεται να απαλύνει το μεγάλο πρόβλημα του πληθωρισμού. Σε αυτή την νέα πολιτική της μόνιμης μείωσης τιμών τουλάχιστον κατά 5% για έξι μήνες έχουν μπει περισσότερα από 850 προϊόντα. Έρχεται συμπληρωματικά με το καλάθι του νοικοκυριού κι όλα αυτά δίνουν την δυνατότητα στα νοικοκυριά να κάνουν πιο ενημερωμένες αγορές». Ενώ για πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις είπε ο Άκης Σκέρτσος ότι έχουν βεβαιωθεί και εισπράττονται.

Αναφορικά με τα όρια συνταξιοδότησης ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης. Αυτά είναι μεγέθη που συναρτώνται με την δημογραφική πορεία και εξέλιξη των μεγεθών του πληθυσμού».

Στο κομμάτι της οικονομίας και ειδικά την περίπτωση της μόνιμης οικονομικής στήριξης ομάδων του πληθυσμού υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος: «Εφαρμόζουμε μία πολυδιάστατη πολιτική και με μόνιμα μέτρα τόνωσης του εισοδήματος κι έτσι θα έχουμε μία νέα μόνιμη αύξηση των συντάξεων στις αρχές του χρόνου κατά 3,1%. Από εκεί και πέρα θα έχουμε και μία νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την άνοιξη, υπάρχουν μέτρα στήριξης όλου του πληθυσμού».