Για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε δύο πολυεθνικές εταιρείες, αλλά και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για πρόστιμο επί τη βάση των προβλέψεων του νόμου, κι όχι φορολόγηση των κερδών, «προκειμένου να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 2 εκατ. ευρώ συνολικά στις πολυεθνικές εταιρείες Procter & Gamble και στην Ελαϊς - Unilever.

«Κάνουμε μία πολυεπίπεδη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και ελέγχους της ΔΙΜΕΑ από το υπουργείο Ανάπτυξης. Μέχρι τώρα είχαν μπει μεγάλα πρόστιμα σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και τώρα πάμε και σε πολυεθνικές εταιρείες», σημείωσε μιλώντας στο Mega

Παράλληλα, τόνισε πως το αρμόδιο υπουργείο διενεργεί έλεγχο για αθέμιτες πρακτικές των εταιρειών.

Διεύρυνση της χρήσης των POS

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών είναι η διεύρυνση της χρήσης των POS, ηλεκτρονικά τιμολόγια, γενίκευση του myData μέσα στο 2024, καθώς και περιορισμό της κυκλοφορίας των μετρητών στις συναλλαγές.

«Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που ανακοινώσαμε έχουμε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν υπάρχει νέος φόρος, υπάρχει αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Δεν αλλάζουμε τους φορολογικούς συντελεστές, λέμε ότι υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή και επειδή το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόσημα κάτω του μισθού του», είπε.

«Εφαρμόζουμε δίκαιη πολιτική. Δεν μπορούμε να ακούμε «κάντε κάτι για τη φοροδιαφυγή» κι όταν κάνουμε κάτι παρόμοιο με προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, να λέμε “όχι, να εφαρμόσετε μόνο τα ηλεκτρονικά εργαλεία”».

Τέλος, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χαμήλωσε τους φορολογικούς συντελεστές και τον ΕΝΦΙΑ, ενώ περιόρισε τον ΦΠΑ σε επιμέρους προϊόντα και υπηρεσίες.