Εξαιρετικά ανήσυχοι είναι κυβέρνηση και ειδικοί μετά τα χθεσινά 667 κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός ρεκόρ. Νέα μέτρα είναι ήδη προ των πυλών προκειμένου να ελεγχθεί η εξάπλωση της πανδημίας ενόψει και της αλλαγής του καιρού.

Στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκεται η χρήση της μάσκας παντού, αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, πιθανόν από τις 12:00 και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται τα παραπάνω μέτρα να ληφθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Προς το παρόν δεν φαίνεται να εξετάζεται το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης πριν τις 12 το βράδυ.
«Αυτή τη στιγμή αρχίζει στην Ελλάδα αυτό που βλέπουμε σε άλλες χώρες. Φύγαμε από τη σταθερότητα», σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ του ΣΚΑΪ ο Μανώλης Δερτμιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο αριθμός κρουσμάτων θα έχει σταδιακή αύξηση. Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα ο καθηγητής είπε ότι «είναι ορατό το 1.000 και μέσα στον Οκτώβριο». «Με ανησυχεί ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα μέτρα.Η Ελλάδα προσπαθεί να σβήσει μικρές φωτιές. Όταν όμως υπάρχει τεράστια πυρκαγιά το να σβήνουμε μικρές φωτιές δε λύνει το πρόβλημα», τόνισε.Επίσης, είπε ότι θα έπρεπε να είναι «όλη η Ελλάδα στο πορτοκαλί».

 

Στα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν με την έξαρση των κρουσμάτων, είπε ότι είναι η χρήση μάσκας παντού, υποχρεωτικά και η απαγόρευση κυκλοφορίας αμέσως μόλις κλείνουν τα εστιατόρια ή μισή ώρα αργότερα για να πηγαίνει ο κόσμος σπίτι του.

«Χρειάζεται μια ενημερωτική καμπάνια. Χρειάζεται να είμαστε μπροστά από τον ιό, όχι να τον κυνηγάμε. Πρέπει να λειτουργούμε σα να είμαστε στα 1.500 κρούσματα», είπε ο καθηγητής.

Τέλος, ο Μανώλης Δερμιτζάκης ότι «το lockdown είναι μια δήλωση ήττας. Δε μ’ αρέσει το lockdown, αλλά αν χρειαστεί για την υγεία των πολιτών πρέπει να γίνει. Αν μέσα στις επόμενες 5-6 μέρες δούμε να διπλασιάζονται τα κρούσματα και να συνεχίζει η αύξηση, ξέφυγε ο ιός».

Θα αυξηθούν οι διασωληνώσεις και οι νεκροί

«Οι εστίες είναι πολλές. Η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα», τόνισε ο καθηγητής μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως όσο αυξάνοντα τα κρούσματα μετά από κάποιες ημέρες «θα αυξηθούν διασωληνώσεις και νεκροί».

Επίσης, μιλώντας για τα ποιοτικά δεδομένα της έξαρσης της πανδημίας είπε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι σχετικά μικροί και οι νέοι με τη σειρά τους μεταδίδουν τον ιό σε μεγαλύτερους.

«Άλλα μέτρα πλέον, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας», «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος», τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια να πειστεί ο πληθυσμός να εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτούνται.

Τόνισε ότι δεν προδικάζει τις αποφάσεις της πολιτείας και πως για την επιστημονική κοινότητα είναι σαφής ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης, με αποστάσεις, μάσκες, υγιεινή των χεριών.

Ανοδική η πορεία των κρουσμάτων

«Οι αριθμοί ακολουθούν μία διαρκή ανοδική πορεία. Κοιτούσαμε εντυπωσιασμένοι όταν ο ημερήσιος αριθμός ανέβηκε τα 100, τα 200, τα 400 και τώρα τα 600. Δεν απέχουμε πολύ από τετραψήφιους αριθμούς» δήλωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, υπογραμμίζοντας πως «δεν απέχουμε πολύ από τετραψήφιους αριθμούς» όσον αφορά στα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.

«Δεν είναι δυνατό να αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει. Πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα. Αυτός ο αριθμός που χθες τρόμαξε όλη την Ελλάδα, μπορεί σύντομα να αποτελεί μία ευχάριστη ανάμνηση και μπορεί να δούμε να προστίθεται ακόμη ένα ψηφίο στους αριθμούς» είπε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και συνέχισε: «Οι αριθμοί ακολουθούν μία διαρκή ανοδική πορεία. Κοιτούσαμε εντυπωσιασμένοι όταν ο ημερήσιος αριθμός ανέβηκε τα 100, τα 200, τα 400 και τώρα τα 600. Δεν απέχουμε πολύ από τετραψήφιους αριθμούς. Και επειδή ο ιός διασπείρεται με γεωμετρικό τρόπο, ο ένας μολύνει άλλους τέσσερις. Αντιλαμβάνεστε ότι τα νούμερα είναι πιθανόν να καλπάσουν».