Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη χώρα, με τους ειδικούς να ανησυχούν ιδιαίτερα για τη χαλάρωση των μέτρων και τον γενικότερο εφησυχασμό των πολιτών. Σε μια προσπάθεια να υπογραμμιστεί εκ νέου η σημασία που έχει η τήρηση των μέτρων προστασίας, η Πολιτική Προστασία αποφάσισε, να επιστρέψει στην καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Στο μεταξύ, την επιβολή άμεσου λουκέτου σε επιχειρήσεις οι οποίες διαπιστώνεται πως δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοιό εξετάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, εξετάζεται η αυστηροποίηση του νόμου που επιτρέπει να λειτουργεί η επιχείρηση που παρανομεί, για τουλάχιστον 4 μέρες ακόμα, μέχρι να ασκηθεί έφεση. Αυτό σημαίνει πως όταν θα αποφασίζεται το λουκέτο για μια επιχείρηση, με την ύπαρξη σχετική ανακοίνωσης και την επιβολή του απαραίτητου προστίμου, αυτή θα παύει την λειτουργία της την ίδια ώρα.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο των τοπικών lockdown άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας: «Όπως κλείσαμε τις πτήσεις από την Ντόχα, μόλις είδαμε 12 κρούσματα, έτσι θα κάνουμε και σε τοπικό επίπεδο, αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα». Υπoγράμμισε δε ότι ο ιός δεν έχει φύγει και επέστησε την προσχολή ώστε να “μη χαλαρώνουμε επειδή καταφέραμε να πετύχουμε, αυτό το πραγματικά αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα, όλοι μαζί”.
Οχι στον εφησυχασμό
Xθες το απόγευμα Δευτέρα, 8 Ιούνη, ανακοινώθηκαν 97 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό και 29 εντοπίστηκαν σε μαζικούς ελέγχους στην Ξάνθη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται σε 3.049. Καταγράφηκαν δύο ακόμη θάνατοι και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στη χώρα μας από την πανδημία είναι 182.
Εκ νέου προειδοποίηση ότι δεν έχουμε απαλλαγεί από τον κορωνοϊό απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς καλώντας τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα, με αφορμή φαινόμενα μαζικού συγχρωτισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο, όπως σε Ναύπακτο και Μύκονο.
“Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι θέλει να ενισχύσει και να στηρίξει το άνοιγμα της αγοράς, αλλά το άνοιγμα της αγοράς γίνεται με κανόνες και αυτοί οι κανόνες είναι αδιαπραγμάτευτοι, είναι κανόνες που θα πρέπει όλοι να τους τηρήσουμε”, υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς για την περίπτωση μπαρ στη Μύκονο, στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ και λουκέτο 60 ημερών, προκαλώντας τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών. Ξερκαθάρισε ότι τα κρούσματα δεν θα εξαφανιστούν, “απλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά να λειτουργήσουμε, να μπορέσουμε να φέρουμε λύσεις, να λειτουργήσουμε τα πρωτόκολλα και όλο αυτό να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε ως Ελλάδα”.
- Φορολογικές δηλώσεις: Οι ελιγμοί στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης
- Ο Λευτέρης Λαζάρου μιλάει στο tomanifesto.gr
- Σκευωρία Novartis: Ραντεβού με Παπαγγελόπουλο έκλεισε η προανακριτική
- Όλο το πρόγραμμα για την ηλεκτροκίνηση
- Πληρώνει τη λάσπη του ο Πολάκης – 15.000 ευρώ στον Άδωνι
- Σούπερ-μπαζούκα η Λαγκάρντ, κανόνια του Ναβαρόνε ο Μητσοτάκης
Από την πλευρά του, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας πανικός αλλά θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη εγρήγορση».
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση και εφησυχασμό, ο κορωνοϊός είναι εδώ και αντεπιτίθεται. Η μη τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας και συμπεριφορές ανεύθυνες, ενισχύουν την αλυσίδα μετάδοσης του ιού», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.
Την ανησυχία του από την αύξηση των κρουσμάτων όπου μεταξύ των 97 υπάρχουν καμιά τριανταριά «ορφανά», αλλά και τις εικόνες συνωστισμού στη Μύκονο εξέφρασε και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Φοβάμαι ότι δεν θα χρειαστούμε τουρίστες για να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, θα τα καταφέρουμε και μόνοι μας», τόνισε και πρόσθεσε πως την εικόνα από το beach bar στη Μύκονο θα τη χρησιμοποιεί στα μαθήματά του για να διδάξει «τι σημαίνει ευκαιρία υπερμετάδοσης». Ο καθηγητής είπε ότι 300 άνθρωποι σε ένα πολύ μικρό χώρο, όπου ο κόσμος χορεύει και τραγουδάει, άρα παίρνει και βαθιές ανάσες είναι ο καλύτερος τρόπος μετάδοσης και πως ένα άτομο μπορεί να τους κολλήσει όλους
Στην ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε τρεις άξονες:
Αγωγή υγείας, δηλαδή να λένε και να ξαναλένε οι ειδικοί τα ίδια πράγματα και τις ίδιες συστάσεις. Να υπάρξει βοήθεια για να μην δημιουργούνται ευκαιρίες συνωστισμού όπως για παράδειγμα να πυκνώνουν δρομολόγια σε μέσα μεταφοράς. «Το τρίτο είναι όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος», ανέφερε ο καθηγητής.