Σούπερ-μπαζούκα η Λαγκάρντ, κανόνια του Ναβαρόνε ο Μητσοτάκης

by MANIFESTO

Το “Μπαζούκα” της Κριστίν Λαγκάρντ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξανακτύπησε την πόρτα της ελληνικής κυβέρνησης με 600 δισ. συμπληρωματικά στα ήδη 750 που είχαν αναγγελθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορωνοϊού αλλά και των οικονομιών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Συνολικά 1.350 τρισ. ευρώ σε διάστημα δυο μηνών θα μοιράσει η ΕΚΤ μέσω των ομολόγων με τα κράτη της ΕΕ να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τις αγορές μέχρι το 2021 και όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πιθανότατα το παιχνίδι να πάει στην παράταση και να λήξει στα μέσα του 2022!..

Το tomanifesto.gr από τον Απρίλιο είχε κάτ’ αποκλειστικότητα δημοσιεύσει ότι «Η Λαγκάρντ διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΚΤ θα απαντούσε στην αρχική προσφορά των 540 δισ. της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με ένα σημαντικότερο ποσό που θα έφθανε τα 750+500 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή τράπεζα»!

Αναλύοντας τότε την πληροφορία μας προσθέταμε τον παράγοντα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την επαφή που είχαν οι δυο κυρίες Γκεοργκίεβα και Λαγκάρντ με την προτροπή των ΗΠΑ και της παγκόσμιας τράπεζας.

Προλάβαν Μέρκελ και Μακρόν με τα 500 δισ. χορηγίας και 250 δισ. δανεισμό που έφεραν τα κράτη της ευρωζώνης αλλά τα υπόλοιπα οκτώ της ΕΕ να μπουν σε πλειστηριασμό διεκδίκησης μεγάλων ποσών από τα πακέτα προσφοράς.

Ώσπου ήλθε η σειρά της Κομισιόν την περασμένη Τρίτη με την…καταιγίδα Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να παίζει το πιο σημαντικό της χαρτί προσφέροντας συνολικά μαζί με τα 540 δισ. που προηγήθηκαν αλλά 750 δισ. ευρώ και με τον προϋπολογισμό της ΕΕ να βρισκόμαστε τώρα στο 2.400 τρισ. ευρώ!

Ποτέ άλλοτε δεν είχε παρατηρηθεί μια τέτοια ξέφρενη κούρσα που θα είχε στόχο να δικαιώσει την λέξη αλληλεγγύη απέναντι στην πανδημία ενός ιού που σπέρνει τον θάνατο σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Ελλάδα φέρεται έτσι να διεκδικεί περίπου 60 δισ. ευρώ σε περίπτωση συμμέτοχης σε ολόκληρη την προσφορά που μετρά και την χθεσινή αντεπίθεση της Κριστίν Λαγκάρντ μαζί με τα αρχικά ομόλογα  (QE) η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικεί με τους ανάλογους υπολογισμούς και συσχετισμούς συνολικά περίπου 14-18 δισ. ευρώ!

Εδώ θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Πρακτικοί. Και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε χειρισμούς και επιλογές προγραμματισμένες έτσι ώστε να υπάρξει απορρόφηση στον χρόνο που η κυβέρνηση θα έχει ανάγκη. Και κυρίως όταν μετρά την επιτυχημένη αντιμετώπιση του κορωνοϊού η οικονομία πηρέ την σκυτάλη για τα προσεχή χρόνια.

Με γεγονός πως παγκοσμίως αναγνωρίζεται και συζητείται ότι τα επόμενα επτά χρονιά 2021-2027 η ύφεση δεν θα είναι απολύτως προβλέψιμη!

Ήδη στην χθεσινή της πρόβλεψη, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι «για το 2020 η ύφεση θα κυμανθεί μεταξύ 8 και 12.5%.»

Για το τέλος του χρόνου ίσως φθάσει στο 5.5%. Το 2021 8.5% και το 2022 μεταξύ 5.5% και 3.3%.

Η συνέχεια προβλέπεται συναρπαστική με γνώμονα και αφετηρία τις 19 Ιουνίου όταν η Συνοδός Κορυφής στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί και πάλι με τηλεδιάσκεψη αλλά όπως προβλέπεται Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία δεν είναι βέβαιον ότι θα έχουν υποχωρήσει και αποσύρει την αρνητική θέση τους στις πρόσφατες οικονομικές προτάσεις που προαναφέραμε.

Έτσι προβλέπεται μια έκτακτη Συνοδός τον Ιούλιο και μία ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα κληθούν να αποφασίσουν τις τύχες μιας πανδημίας και οικονομικής κρίσης για τα επόμενα χρονιά!

Γεγονός είναι ότι η στιγμή είναι με το μέρος της κυβέρνησης.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει μια σειρά διεθνών επαφών με κύριο στόχο την αναθέρμανση των φιλικών ενέσεων και συμφωνιών με χώρες οι οποίες ασφαλώς θα βρεθούν διπλά μας στα έδρανα των κρίσιμων αποφάσεων.

Πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σέ θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα!

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ετοιμάζει επιτελείο επιθετικό. Απέναντι στους θεσμούς θα ‘χει Κανόνια του Ναβαρόνε!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν της Επίτροπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα