Κατά πλειοψηφία η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, αποφάσισε να καλέσει ανωμοτί για εξηγήσεις τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τα 3 μη πολιτικά πρόσωπα. 

Όπως έγινε γνωστό καλούνται να προσέλθουν στις παρακάτω ημερομηνίες:

  • Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, καλείται στις 15 Ιουνίου 2020.
  • Ιωάννης Φιλιππάκης, καλείται στις 18 Ιουνίου 2020
  • Αλέξανδρος Τάρκας, καλείται στις 23 Ιουνίου 2020
  • Γιάννα Παπαδάκου, καλείται στις 24 Ιουνίου 2020

Και οι τέσσερις απάντησαν σε υψηλούς τόνους στην απόφαση της προανακριτικής επιτροπής με τη ΝΔ να απαντά πως «παράτυποι θα ήμασταν αν δεν τους καλούσαμε ως υπόπτους. Τότε θα υπήρχε θέμα ακυρότητας».

Μέλη της πλειοψηφίας στην επιτροπή, εξηγώντας το σκεπτικό με το οποίο απέρριψαν την ένσταση ακυρότητας των τριών μη πολιτικών προσώπων, υπογράμμιζαν ότι βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το πόρισμα της επιτροπής και η απόφαση της Βουλής, παραπέμπει στο Δικαστικό Συμβούλιο, πέραν του υπουργού, και πρόσωπα – συμμετόχους αυτού, για συγκεκριμένα αδικήματα, συνεπώς οφείλουν προηγουμένως να τους έχουν δώσει την ευκαιρία να ασκήσουν τα δικαιώματά τους ως ύποπτοι.

«Πάνε βρόγχο- βρόγχο να με πνίξουν με τις παρανομίες τους. Θα τους πάω σταγόνα-σταγόνα με καθαρό νεράκι», ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, λίγη ώρα αφότου βγήκε από την αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, όπου παρουσιάστηκε ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην προανακριτική επιτροπή για παροχή εξηγήσεων, χωρίς όρκο, ζήτησε ένα μήνα προθεσμία προκειμένου να προετοιμαστεί για να αντικρούσει τις κατηγορίες και να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Παράλληλα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, δια του συνηγόρου του Δημήτρη Τσοβόλα, υπέβαλε αίτημα να κληθούν βασικοί μάρτυρες που «αποδεικνύουν το αβάσιμο των εναντίον του κατηγοριών». Ζήτησε ειδικότερα να κληθούν οι νυν και όσοι διετέλεσαν προϊστάμενοι στις εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών Αθηνών και στο πρωτοδικείο και εφετείο Αθηνών αντίστοιχα, προκειμένου να καταθέσουν για το ουσιώδες ζήτημα, εάν κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας, επιχείρησε παρέμβαση σε οποιαδήποτε υπόθεση και αν έχει υποπέσει στην αντίληψή τους ότι αυτοαποκαλείτο ως «Ρασπούτιν», όπως έχει καταθέσει «η όψιμη κατήγορός του» εισαγγελέας Ελένη Ράικου.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε επίσης, να κληθεί ο μηνυτής του Αντώνης Σαμαράς, για να γίνει κατ΄αντιπράσταση εξέταση με εκείνον, όπως επίσης να κληθούν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, και η πρώην γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος κατήγγειλε πολιτικές μεθοδεύσεις ώστε να «ξεπλυθεί το σκάνδαλο Novartis και το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ».

Παραβίαση των προβλέψεων του άρθρου 86 του Συντάγματος, των διατάξεων του νόμου περί ευθύνης υπουργών αλλά και του Κανονισμού της Βουλής, κατήγγειλε ο εκδότης-δημοσιογράφος Ιωάννης Φιλιππάκης. «Η επιτροπή δεν μπορεί να καλεί ανωμοτί μη πολιτικό πρόσωπο, διαφορετικά ενεργεί καθ΄υπέρβαση της εξουσίας της. Θέλουμε να κληθεί ως μάρτυρας ο κ. Φιλιππάκης, ακριβώς γιατί δεν θέλουμε να ναρκοθετηθεί η διαδικασία με ακυρότητες. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι ο κ. Μιωνής είναι συκοφάντης και σκευωρός», είπε ο συνήγορος κ. Φιλιππάκη που είναι συνήγορος και του εκδότη-δημοσιογράφου Αλέξανδρου Τάρκα.

Αντισυνταγματική και παράνομη χαρακτήρισε δια του συνηγόρου του την κλήση του σε ανωμοτί εξέταση και ο δημοσιογράφος-εκδότης Αλέξανδρος Τάρκας. Ο κ. Τάρκας ζήτησε να κληθεί ως μάρτυρας στην επιτροπή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Σε μεθόδευση για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες», απέδωσε την κλήση σε εξηγήσεις, χωρίς όρκο, της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, ο συνήγορός της Δημήτρης Τσοβόλας.

«Δεν αποδέχομαι την ιδιότητα της ύποπτης. Εκφράζω τη δυσάρεστη έκπληξή μου, όπως το έκανε χθες με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ», είπε η ίδια η Γιάννα Παπαδάκου στην ειδική επιτροπή και πρόσθεσε: «από εδώ παρήλασαν εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλα, κατηγορούμενοι για μίζες, για ξέπλυμα χρήματος. Εγώ θέλω να έρθω στην επιτροπή για την αλήθεια και μόνο αυτή. Το οφείλω στον εαυτό μου για να τον υπερασπιστώ, απέναντι σε μια εισαγγελέα που με έχει συκοφαντήσει και την έχω μηνύσει. Επίσης απέναντι στον κ. Μιωνή που ερευνάται για απάτη επί δικαστηρίω, και τον οποίο επίσης έχω μηνύσει».

Τέλος την ικανοποίησή τους και την κλήση στην Ελένη Τουλουπάκη να καταθέσει με την ιδιότητα της υπόπτου, εκφράζουν πηγές του Κινήματος Αλλαγής, μετά τα έγγραφα που κατέθεσε στην επιτροπή ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής.

«Οι τελευταίες εξελίξεις με την επιστολή του εισαγγελέα Ιωάννη Αγγέλη, και κυρίως με τα έγγραφα που κατέθεσε στην επιτροπή αυτή, είναι καταιγιστικές και ταυτοχρόνως απολύτως αποκαλυπτικές για το μέγεθος, το εύρος και την απαξία της ερευνώμενης σκευωρίας. Όπως αποδεικνύεται, χωρίς κανένα απολύτως ηθικό ή νομικό ενδοιασμό, οι εισαγγελείς Διαφθοράς διέπραξαν βαριά ποινικά αδικήματα», αναφέρουν πηγές του Κινήματος Αλλαγής και προσθέτουν: «Βεβαίως όλα αυτά αναδεικνύουν την πλήρη δικαίωση της επιλογής του Κινήματος Αλλαγής να ζητήσει να εξετασθεί από την επιτροπή η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με την ιδιότητα της υπόπτου. Επισημαίνουμε και υπογραμμίζουμε: Η πρότασή μας αυτή δεν στηρίχθηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας, την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς όμως είμαστε απολύτως συνεπείς στις αρχές μας. Όπως ακριβώς κάθε αθώος από εμάς προστατεύεται, έτσι ακριβώς και κάθε ένοχος πρέπει να ελέγχεται και να τιμωρείται. Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε. Με αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και θάρρος, θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πλήρη αποκάλυψη κάθε λεπτομέρειας αυτής της υπόθεσης. Επίσης, ως Κίνημα Αλλαγής, επανακαταθέτουμε αίτημα να μας αποσταλούν όλα τα έγγραφα του FBI, τόσο στην αγγλική όσο και την ελληνική γλώσσα, που έχει στην κατοχή του ο κ. Μπρακουμάτσος, και όλα τα έγγραφα ερωτήματα που είχε απευθύνει η κα Τουλουπάκη στις αμερικανικές αρχές».