Ο Λευτέρης Λαζάρου είναι μία προσωπικότητα διεθνώς αναγνωρισμένη τόσο για την επαγγελματική του εξέλιξη, καταξίωση και κορύφωση όσο και για την ανθρωπιά του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο tomanifesto.gr αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε μαζί με συναδέλφους του, οι οποίες με τη βοήθεια χορηγών, πήραν «σάρκα και οστά». Οι Έλληνες ΣΕΦ πραγματοποίησαν «γαστρονομικές κινήσεις και ενέργειες» μέσα στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας βάζοντας «πλάτη στα δύσκολα». Έτσι, καθημερινά ετοίμαζαν γεύματα για το ιατρικό προσωπικό των Αθηνών.

της Άντζελας Πεΐτση

Ο ίδιος ο κ. Λαζάρου, ετοίμαζε γεύματα «από το σπίτι του» όπως χαρακτηριστικά μας είπε «για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της Αθήνας» ως «ένδειξη εκτίμησης και αγάπης, στους ανθρώπους που πραγματικά δεν έδωσαν μόνον τον εαυτό τους αλλά (έβαλαν σε κίνδυνο) και την υγεία τους. Ρίσκαραν τις οικογένειες τους, προς όφελος της κοινωνίας μας». Και υπογράμμισε με έμφαση: «Αυτό είναι που χαρακτηρίζει και το λαό μας, όταν θέλει να μπει μπροστά, δεν τον σταματάει τίποτα».

Εξηγώντας την ιδιαίτερα ανθρώπινη στάση και κίνηση των Ελλήνων Σεφ, ο κ. Λαζάρου επεσήμανε πως οι σεφ τόσο της δικής του γενιάς όσο και οι μαθητές τους, οι νέοι μάγειρες, «είναι παιδιά σκεπτόμενα, παιδιά έχουν μυηθεί στην κατάθεση ψυχής. Και δεν ήταν μόνον δική μου πρωτοβουλία. Μπορώ να σας πω πως ήταν μία πρωτοβουλία που ήρθε από πάρα πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα από τον Σπύρο και το Βαγγέλη Λιάκο, οι οποίοι έχουν τρία εστιατόρια στην Αθήνα. Εκεί σε μία κοινή συζήτηση, σε μια κοινή ανησυχία … εκφραστήκαμε … να κάνουμε «κάτι». Όχι, ό,τι έλειπε φαγητό από τους γιατρούς. Αλλά, θέλαμε να δώσουμε τη δική μας διάσταση. Θέλαμε να δώσουμε μία επιπλέον γεύση, φτιαγμένη από άλλους «ανθρώπους» γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Από εκεί ξεκίνησε αυτή η φροντίδα Για να τους δείξουμε πως είμαστε κι εμείς εδώ».

Παράλληλα αναφέρθηκε στη συγκινητική ανταπόκριση των γιατρών τόσο με τα λόγια που εξέφρασαν οι ίδιοι όσο και με τις αναρτήσεις που έκαναν στο διαδίκτυο «και ήταν αυτό που είπατε (εσείς στην αρχή της συνέντευξής μας) τα εστιατόρια ήταν κλειστά, το προσωπικό ήταν σε αναστολή. Κάποιοι είμαστε σε ευπαθείς ομάδες»  ενώ μίλησε για τη γιατρό σύζυγό του και τους πιθανούς κινδύνους που ενδεχόμενα να διέτρεχε τόσο η εκείνη μπαινοβγαίνοντας στο νοσοκομείο όσο και ο ίδιος σημειώνοντας πως «δεν μπορούσα να εκθέσω σε κίνδυνο τον εαυτό μου» και ανέφερε:
«Από εκεί ξεκινούσε. Με το να πάω στους χορηγούς να πάρω τα προϊόντα, οι οποίοι βοήθησαν πολύ και δε χρειάζεται να τους αναφέρουμε, το γνωρίζει ο κόσμος πολύ καλά… Και μαγείρευα από το σπίτι, μόνος μου. Αυτό ήταν κουραστικό για μένα, αλλά… το χαμόγελο ήταν η αμοιβή μου και το χειροκρότημα είναι αυτό που θέλει, ο μάγειρας».

Οι Έλληνες σεφ, λοιπόν, έδωσαν τη δική τους διάσταση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, της αποδοχής και της κατανόησης των μέτρων που επιβλήθηκαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναγνώρισε τις ενέργειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας με τα μέτρα που ελήφθησαν και απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση επεσήμανε πως «ο Πρωθυπουργός άφησε στην άκρη τους πολιτικούς και ασπάστηκε τις απόψεις των λοιμωξιολόγων και «πέτυχε»! Για να υπογραμμίσει: «Πιστεύω πως δεν μπορούσε να γίνει τίποτε άλλο. Πήγε πάρα πολύ καλά το υγειονομικό κομμάτι, ίσως, γιατί ο Πρωθυπουργός άκουσε «πραγματικά» τους ειδικούς. Έκανε πέρα τους πολιτικούς του συνεργάτες κι αφέθηκε στην επιστήμη. Και νομίζω πως «αυτή» ήταν και η επιτυχία».

Στην ερώτησή μας αν θα έπρεπε τόσο το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, να συναντηθεί με τους επιχειρηματίες Σεφ που έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια την εστίαση, ο κ. Λαζάρου απάντησε: «Πιστεύω πως «ναι». Καταρχήν, όπως αναφέρθηκα –ιδιαίτερα θετικά- για το υγειονομικό κομμάτι ότι ο Πρωθυπουργός, άφησε τους Υπουργούς στις θέσεις τους, αλλά μπήκε σε μια διαδικασία μιας επιτροπής επιστημόνων και «το» πήγε πάρα πολύ καλά το υγειονομικό κομμάτι, πιστεύω πως έπρεπε να αφουγκραστεί ανθρώπους που έχουν ρίξει πολλά χιλιόμετρα στην εστίαση. Αυτούς που έχουν αποδείξει –όλα αυτά τα χρόνια- ακόμα και στη δεκαετία των μνημονίων, πως πήγανε (τις επιχειρήσεις τους) σε ανάπτυξη».

«Εγώ ξεκίνησα τη δεκαετία με 30 εργαζόμενους και με βρήκε το lockdown  με 76 υπαλλήλους. Δηλαδή, μέσα στη δεκαετία της κρίσης, εγώ κατάφερα να αναπτυχθώ. Κι όχι μόνον εγώ, αλλά πολλοί συνάδελφοί μου. Με προσωπική εργασία, με ρίσκο…  την οικονομική ηρεμία (που απαιτούνταν)… χωρίς εύκολη πρόσβαση στο δανεισμό. Γνωρίζετε τα προβλήματα …»

Και με έμφαση ανέφερε σχετικά: «Άλλα»  ανακοινώνει η Κυβέρνηση κι «άλλα» αντιμετωπίζουμε στις τράπεζες. Αυτή «η χαρτούρα» που ζητάνε, σε κάνουν να αισθάνεσαι απογοητευμένος. Δε μπαίνεις πλέον στη διαδικασία να ζητήσεις, δανεισμό» περιέγραψε κατά τη συνέντευξή του, ο κ. Λαζάρου.

Ενώ συμφώνησε, σε ερώτησή μας, πως αυτή η στάση των τραπεζών γίνεται παρά τις συστάσεις της Κυβέρνησης. «Βεβαίως. Και του κ. Γεωργιάδη και άλλων στελεχών της Κυβέρνησης. Αλλά, έχουν έναν δικό τους τρόπο οι τράπεζες, μια δική τους αντιμετώπιση. Άλλωστε και από τον ίδιο τον κ. Γεωργιάδη άκουσα να λέει πως «2 στους 10 θα πάρουν δάνειο». Το είπε και ο ίδιος».

Ο κ. Λαζάρου είναι –χρόνια τώρα- υποστηρικτής της επιδότησης της εργασίας και όχι της επιδότησης της ανεργίας, γεγονός που αναγνωρίζει και πιστώνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, όπως εξήγησε χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, τις οποίες μπορείτε να ακούστε να τις αναλύει στην ηχογραφημένη συνέντευξή μας.

Το «στοίχημα» της επιστροφής του κόσμου

«Θα πρέπει ο πελάτης, ο επισκέπτης, ο θαμώνας να νοιώσει πως πραγματικά είναι ασφαλής στους χώρους που επισκέπτεται όταν βγαίνει να απολαύσει το φαγητό του, τον καφέ του, το ποτό του».

Παράλληλα επεσήμανε πως «θεωρώ πως καταρχήν έγινε ένα μικρό λάθος. Άνοιξε μαζί όλη η εστίαση. Εγώ, πίστευα και πιστεύω πως θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει διαφορετικά, να γίνει μια διάσπαση. Να ανοίξουν πρώτα τα καφέ. Είδαμε συγκεντρώσεις στις πλατείες… Έπρεπε να συναναστραφούμε… Εμείς δεν είμαστε «βόρειοι». Είμαστε μεσογειακός λαός… που η απόσταση δεν είναι της «αγάπης»… κι έτσι το δεχθήκαμε».

«Περάσαμε ξαφνικά να συγκεντρωνόμαστε στις πλατείες… Να συγκεντρώνονται νέα παιδιά, τα παιδιά μας, τα ανίψια μας, γιατί έπρεπε να βρεθούμε… να συναναστραφούμε. Πως μπορείς να πεις σ’ έναν 20αρη ή 19χρονο που βράζει το αίμα και που 2,5 μήνες ήταν καραντίνα… » συνέχισε ο κ. Λαζάρου.

 Τι ζητούν οι επιχειρηματίες

Ο κ. Λαζάρου ως έμπειρος άνθρωπος του χώρου της εστίασης απέδειξε πως ακόμα και στην περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης των μνημονίων κατόρθωσε όχι μόνον να κρατήσει όρθια την επιχείρησή του, αλλά από τους 15 εργαζόμενους που είχε ξεκινήσει, να απασχολεί σήμερα, 75 υπαλλήλους.

Αυτό του δίνει ένα ακόμα πλεονέκτημα να ξέρει πολύ καλύτερα το πώς μπορεί να σταθεί, να γίνει βιώσιμος και κυρίως το πώς να γίνει ανταγωνιστικός ο τουριστικός και γαστρονομικός κλάδος, σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Τουρκία κ.λ.π.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν τη δημιουργία μιας επιτροπής από έμπειρους, αναγνωρίσιμους και επιτυχημένους στο χώρο να κάνουν μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Ζητούν να γίνει πιο ευέλικτο το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ώστε να επεκταθεί και στο χώρο της εστίασης και ζητούν να επιβληθεί ένας ενιαίος ΦΠΑ ώστε να γίνει η χώρα μας ανταγωνιστική και ελκυστική, έστω και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. 

«Ακριβώς! Ακριβώς! Δηλαδή μια Επιτροπή με ανθρώπους της αγοράς, θα έδινε στον Πρωθυπουργό ένα εργαλείο στα χέρια του. Θα μπορούσε να ακούσει ανθρώπους που έχουνε «παλέψει» γι’ αυτήν τη χώρα», υπογράμμισε και αποκάλυψε: «Ξέρετε πόσες σειρήνες έρχονται και λένε… έλα να πάρουμε το Βαρούλκο στην Αμερική… Να τα χοντρο-οικονομήσεις. Και τους λέω παιδιά, εγώ αγαπάω αυτή τη χώρα πάρα πολύ. Δε μ’ ενδιαφέρει η Αμερική… δε με νοιάζει… Αν φύγουμε όλοι από την Ελλάδα «ποιος» θα μας μείνει; Αν ο ένας πάει στον Καναδά, ο άλλος στην Αμερική, ο άλλος στην Αυστραλία, ποιοι θα μείνουν; Εμείς θέλουμε να διακριθούμε στη χώρα μας. Έχουμε φέρει διακρίσεις στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης» για να τονίσει «Βάλαμε το γαστρονομικό χάρτη μπροστά» και υπογράμμισε πως «η εστίαση με τον πρωτογενή τομέα πάνε «χέρι με χέρι».

Πιστός υποστηρικτής των ελληνικών προϊόντων, δήλωσε πως «Η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους. Εδώ έχουμε έναν πόλεμο. Κι αυτό που με ανησυχεί είναι το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος πανδημίας. Η καμπύλη αν γυρίσει προς τα πάνω. Είχαμε το πρόβλημα με το Κατάρ, ακούμε σήμερα πως το Κονγκό ανακοίνωσε κρούσματα του ιού Έμπολα… επιδημία ξανά… Όλα αυτά με τρομάζουν. Θέλουμε να δεχθούμε τουριστικό προϊόν και δε μπορούμε να δουλέψουμε χωρίς αυτούς τους τουρίστες. Η βιομηχανία τους έχει ανάγκη, ο τουρισμός τους έχει ανάγκη. Οι αεροπορικές εταιρείες τους έχουν ανάγκη, η ακτοπλοΐα μας το ίδιο. Είμαστε νησιωτική χώρα. Πως θα δουλέψουν όλα αυτά μ΄ ένα προϊόν κουτσουρεμένο…».

Τα προβλήματα στο χώρο της εστίασης

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας, μίλησε για τις αεροπορικές πτήσεις του εξωτερικού, τη ναυτιλία για τα καίρια οικονομικό-επιχειρηματικά προβλήματα που απασχολούν το χώρο της εστίασης στην Ελλάδα. Μεγάλο αγκάθι αποτελεί το ασφαλιστικό των υπαλλήλων αλλά και τα νέα μέτρα που ελήφθησαν ως προς το θέμα των προσλήψεων. Μάλιστα οι σεφ επιχειρηματίες της εστίασης, ετοιμάζουν μία επιστολή «ανησυχίας» -όπως την χαρακτήρισε «όχι διαμαρτυρίας αλλά ανησυχίας» επανέλαβε, την οποία συνυπογράφουν ο ίδιος ο Σεφ-επιχειρηματίας και οι συνάδερφοι έμπειροι και επιτυχημένοι από το χώρο της εστίασης και την οποία έχουν υποστηρίξει η Ένωση Οινοπαραγωγών Ελλάδος και Συνεταιρισμοί.

Ακούστε ολόκληρη της συνέντευξη του Λευτέρη Λαζάρου