«Η Μαρίνα Σάττι θα είναι η εκπρόσωπος της Ελλάδας στον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, που θα διεξαχθεί στο Μάλμε της Σουηδίας από τις 7 έως τις 11 Μαΐου 2024. Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια και δημιουργός δέχθηκε με χαρά την πρόταση της ΕΡΤ να εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε μια συμβολική χρονιά, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη παρουσία της Ελλάδας στη Eurovision, το 1974», μας ενημέρωσε το Γραφείο Τύπου της ΕΡΤ στις 24 Οκτωβρίου 2023. 

Αυτό με την ΕΡΤ και τη Eurovision έφερε φέτος θέματα. Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν για πολύ καιρό αφήσει τα πάντα της δημόσιας τηλεόρασης στον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Ζούλα, φαίνεται πως ενοχλήθηκαν. Η συμπεριφορά της εκπροσώπου μας Μαρίνας Σάττι δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Ενόχλησε –δικαιολογημένα– ο τρόπος της έναντι της Εντεν Γκολάν, η παρουσία της οποίας εκτιμήθηκε από το ευρωπαϊκό κοινό που χάρισε με την ψήφο του στην Ισραηλινή τραγουδίστρια την 5η θέση, από τη 12η όπου είχε καταταχτεί διά της ψήφου των επιτροπών. Υπόψη ότι η άποψη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τα τεκταινόμενα στη Γάζα είναι συγκεκριμένη και αποτυπώθηκε για άλλη μια φορά στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο. 

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα, όταν μετά τα όσα είδαμε από τη Μαρίνα Σάττι, επιλέχθηκε η αντίδραση από «κύκλους της ΕΡΤ», οι οποίοι είχαν τη φαεινή ιδέα να μας πουν μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική αντιπροσωπεία εξήγησε ότι σε καμία περίπτωση η Μαρίνα δεν είχε σκοπό να προσβάλει την ισραηλινή αντιπροσωπεία. Από την αρχή της συνέντευξης Τύπου αλληλεπιδρούσε και επικοινωνούσε με τους δημοσιογράφους στην αίθουσα τύπου και τους καλλιτέχνες στο πάνελ, όπως έκαναν και πολλοί συνάδελφοί της. Αν δει κανείς ολόκληρο το βίντεο, θα διαπιστώσει ότι η Μαρίνα, δεν μπορούσε να κρύψει την κούρασή της σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου λόγω του εξοντωτικού προγράμματος των τελευταίων ημερών και όχι μόνο κατά τις δηλώσεις της Eden στην οποία εύχεται καλή επιτυχία στον τελικό!». Στοιχειώδης γνώση κανόνων, αυτό που λένε οι Αμερικανοί εισαγωγή στην επικοινωνία ή «communication 101», θα απέτρεπε από αυτή την προσέγγιση. Η εικόνα, άλλωστε, μιλούσε από μόνη της. Μετά ήρθαν και οι ατυχείς δηλώσεις των χορευτών της Μαρίνας Σάττι, οι οποίοι ζήτησαν βέβαια συγγνώμη, αλλά όλα έγιναν χάλια! Και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους. 

Μέρα με τη νύχτα 

Ο Κωνσταντίνος Ζούλας είναι ο πρόεδρος της ΕΡΤ και έχει την ευθύνη του προϊόντος της. Μαζί του βέβαια, αλλά και με την διευθύνουσα σύμβουλο Κατερίνα Κασκανιώτη συζητά άλλωστε η κυβέρνηση τον στρατηγικό σχεδιασμό της δημόσιας τηλεόρασης για την ερχόμενη τριετία. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, έμπειρος δημοσιογράφος ο ίδιος, υπενθυμίζουμε πως έδωσε το παρών στο Μάλμε της Σουηδίας, όπου διεξήχθη ο διαγωνισμός. Παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς τα όσα έγιναν και έχει ιδία γνώση. Αρα, ανάγκη από κύκλους δεν έχουμε. Οσον αφορά τη Μαρίνα Σάττι, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι θα έπρεπε να είχε φροντίσει η ίδια να τη θυμόμαστε μόνο για τη δουλειά της, που κατά τους ειδικούς έχει αξιόλογα στοιχεία. 

Η σημερινή εικόνα της ΕΡΤ δεν έχει πάντως καμία σχέση με εκείνη του παρελθόντος. Η δημόσια τηλεόραση βγάζει προς τα έξω μια εικόνα σοβαρότητας και όλα εκείνα που την εξέθεταν στο παρελθόν έχουν «μαζευτεί». Καλές εκπομπές, που έχουν κερδίσει το κοινό, ποιοτική ενημέρωση και αξιοπρεπέστατα ποσοστά, όσον αφορά τις τηλεθεάσεις. Πίσω απ’ όλα αυτά είναι ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας, ο οποίος εργάζεται προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δουλειάς του. Εξ ου και έχει μεγάλο μερίδιο σε ό,τι βλέπουμε στους δέκτες μας. Για το ΕΡΤ News μόνο καλά είναι τα σχόλια, όπως και για το ERTFLIX, που ως πλατφόρμα βγάζει τη δημόσια τηλεόραση στη νέα εποχή. Αλλά απαιτείται μια προσοχή στα φινιρίσματα και όχι μόνο.