Ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων θα λειτουργεί από τις αρχές του 2024, ενώ θα διεκπεραιώνεται και εντός μίας ημέρας, ανακοίνωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Επίσης, προανήγγειλε από τις αρχές του 2024 «την πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση», στο νέο Gov.gr Wallet με την οποία ο πολίτης θα εξουσιοδοτεί επιχείρηση ή εταιρεία να διαχειριστεί για λογαριασμό του υπόθεση χωρίς τη γνωστή γραφειοκρατία.

Σχετικά με τον «Ψηφιακό Βοηθό», ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είπε, ότι «θα είμαστε το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που θα δώσει στους πολίτες το βοήθημα τεχνητής νοημοσύνης και δεν χρειάζεται εξοικείωση αφού θα είναι σαν την αποστολή μηνύματος από το κινητό».

Πώς θα λειτουργεί ο ψηφιακός φάκελος 

Η εκκίνηση θα γίνεται μέσω συμβολαιογράφου, χωρίς πιστοποιητικά και pdf, αφού θα αρκεί το «φορολογικά ενήμερος», είπε ο κ. Κυρανάκης περιγράφοντας στη συνέχεια αναλυτικά την διαδικασία που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου στον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτων.

Πλέον ο συμβολαιογράφος γίνεται εγγυητής, ενώ ο μηχανικός εκδίδει την ταυτότητα του κτηρίου. Τρία πιστοποιητικά χρονοβόρα στην έκδοση, το πιστοποιητικό περί μη οφειλής ΤΑΠ, το απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος και η παρουσία στο κτηματολόγιο για τη μεταγραφή, παρακάμπτονται.

Ως τελευταίο ψηφιακό βήμα, είναι η αυτόματη καταχώριση των πληροφοριών που χρειάζεται το Κτηματολόγιο. Θεωρούμε ότι εφόσον έχουν καλή χρήση των συμβολαιογράφων θα περιοριστεί και ο νομικός ελεγχος του Κτηματολογίου, πρόσθεσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει 200 εκατομμύρια για να ψηφιοποιηθούν τα αρχεία που υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο παλιούς τόμους των υποθηκοφυλακίων. «Να γιατί δεν θέλουμε άλλο χαρτί», πρόσθεσε.

«Θέλουμε κι εμείς να αποδοθούν ευθύνες»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε εξηγήσεις και ζήτησε συγγνώμη κι επειδή το είχαμε συζητήσει ξέρω ότι συμφωνεί ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να μάθει ο κόσμος τι συνέβη. Ο πιο αξιόπιστος δρόμος για απόδοση ευθυνών είναι η Δικαιοσύνη. Προφανώς και η Βουλή θα παίξει τον ρόλο της. Όλοι οι υπουργοί Μεταφορών που έχουν συμμετάσχει στο έργο τηλεδιοίκησης έχουν ενδιαφερθεί και η κυβέρνηση, ειδικά ο κ. Γεραπετρίτης δούλεψαν για εγκατάσταση των νέων συστημάτων πιο γρήγορα, είπε ο κ. Κυρανάκης ερωτηθείς για το θέμα.

Όταν η τακτική Δικαιοσύνη κατονομάζει πρόσωπο, τότε υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που οδηγεί σε Προανακριτική Επιτροπή. Σήμερα δεν έχουμε ποινικές ευθύνες είπε, κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ για συγκάλυψη.

Υπάρχει όμως το πόρισμα ευρωπαίου εισαγγελέα, παρατήτησε η δημοσιογράφος Στέλλα Παπαμιχαήλ και ο κ. Κυρανάκης απάντησε: «Ο Ευρωπαίος εισαγγελέας έχει πόρισμα αλλά αυτό δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας στην Ελλάδα. Σεβόμαστε την ελληνική δικαοσύνη ή όχι; Στη μνήμη των νεκρών θέλουμε κι εμείς να αποδοθούν ευθύνες. Αν η Δικαιοσύνη αποδώσει ευθύνες αυτομάτως το θέμα θα παέι στη Βουλή».

Πρέπει δηλαδή να υπάρχει δικογραφία για να συσταθεί Πραανακριτική;, ήταν το επόμενο ερώτημα. Η Βουλή πρέπει κατά το Σύνταγμα να δώσει την άδεια της για να προσωρήσει η ποινική διαδικασία. Η Εξεταστική και η Προανακριτική Επιτροπή, έχουν συμμέτοχους τους βουλευτές που θα έλεγαν τα ίδια και στη μία και στην άλλη επιτροπή. Δεν καταλαβαίνων λοιπόν, σε τι έγκειται η συγκάλυψη την οποία αναφέρει το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, απάντησε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.