«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη μετάβαση παραμένουν ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος σε πάνελ του συνεδρίου του Economist.
Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο ευρωπαϊκός στόχος του 20% σε πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις έχει ξεπεραστεί ήδη από την Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ταχύτερη δέσμευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, σημείωσε ότι από το 18% της ενεργειακής εξάρτησης από ΑΠΕ το 2019, το ποσοστό έχει φθάσει πλέον στο 50%.
Εστιάζοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αναφέρθηκε στην Αστυπάλαια, το πρώτο «έξυπνο» νησί του Αιγαίου, καθώς και στην επέκταση του σχεδιασμού για «έξυπνες λύσεις» σε νησιά, όπως η Κύθνος και το Καστελόριζο. Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης υπογράμμισε ότι το βάρος πέφτει στον συνδυασμό τεχνολογικών επενδύσεων, όπως είναι τα data centers, με net zero πολιτικές για την επιτάχυνση της βιωσιμότητας. Όπως είπε, η βιωσιμότητα μέσω τεχνολογικών δικτύων μπορεί να άρει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω γεωγραφίας: Τα πολλά νησιά με τις δυσκολίες στις μεταφορές, το επιχειρείν αλλά και το ζην, μπορούν μέσω της τεχνολογίας να αλλάξουν προς το καλύτερο.
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει την πράσινη μετάβαση
Επιπλέον, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε και για την τεχνητή νοημοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η στενή παρακολούθηση όλων των εξελίξεων στον τομέα της ΑΙ. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η πρόσφατη σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης τόνισε, επίσης, ότι η «παράταση ζωής» προϊόντων τεχνολογίας ενισχύει την προσπάθεια για βιωσιμότητα, φέρνοντας ως παράδειγμα τα κινητά τηλέφωνα. Όπως είπε, εφόσον η ΕΕ πετύχει να επεκτείνει κατά μία χρονιά τον χρόνο λειτουργίας των smartphones που χρησιμοποιούνται στην ήπειρο, το περιβαλλοντικό όφελος ισούται με την αποχώρηση 1 εκατ. αυτοκίνητων από τους δρόμους. «Η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει την πράσινη μετάβαση. Χρειάζονται κοινοί στόχοι ανάμεσα σε κυβέρνηση και εταιρείες με στόχο ένα τεχνολογικά ουδέτερο αποτέλεσμα μέχρι το 2030 ή 2040 για ορισμένους κλάδους» σημείωσε.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε και μια αναφορά στα κρυπτονομίσματα κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο συνέδριο του Economist. Ειδικότερα, έκανε λόγο για έναν «ανεύθυνο τομέα» όσον αφορά στο περιβάλλον. Προς αυτήν την κατεύθυνση εστίασε στην ανάγκη άμεσων μέτρων για ένα eco-friendly mining.