Με νέο, αυτοματοποιημένο σύστημα μαζικής εκτίμησης ακινήτων θα γίνει η επόμενη αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών το 2025. Αν και οι υφιστάμενες τιμές θεωρούνται ήδη ξεπερασμένες, θα διατηρηθούν για τουλάχιστον ακόμη ένα έτος και το 2025 θα ενεργοποιηθεί το σύστημα μαζικής εκτίμησης αξίας ακινήτων. 

Με την αξιοποίηση κατάλληλων αλγορίθμων οι τιμές ζώνης θα «ευθυγραμμίζονται» με την τρέχουσα εικόνα της αγοράς. Οι αλλαγές προβλέπουν τη δημιουργία βάσης δεδομένων με στοιχεία από την κτηματαγορά που θα επικαιροποιούνται σε πραγματικό χρόνο και νέο πληροφοριακό σύστημα που θα αξιοποιεί τα παραπάνω στοιχεία και θα υπολογίζει τις αξίες των ακινήτων. 

Πάντως, οι τιμές που ισχύουν σήμερα έχουν ήδη ξεπεραστεί. Σημειώνεται ότι οι τιμές ζώνης καθορίστηκαν τον Ιούνιο του 2021 και εφαρμόστηκαν τον Ιανουάριο του 2022. Σήμερα, σε ορισμένες περιοχές κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά και στην περιφέρεια, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από τις αρχές του 2021 και μέχρι το τέλος του φετινού δεύτερου τριμήνου οι τιμές στην Αττική έχουν αυξηθεί κατά 32,5%, με τις αυξήσεις σε βόρεια και νότια προάστια να εκτιμάται ότι είναι ακόμη υψηλότερες. Σε πανελλαδικό επίπεδο, δε, η αύξηση των τιμών κατά την ίδια περίοδο διαμορφώνεται σε 30% κατά μέσο όρο, χωρίς ιδιαίτερη διαφορά είτε πρόκειται για νεόδμητο ακίνητο είτε για μεγαλύτερης ηλικίας.