Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων του τελευταίου τριμήνου του έτους, με στόχο να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεσθεί αξιόποινες πράξεις. Συγκεκριμένα, θα ελεγχθούν οι πωλήσεις ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο ή εν μέρει με μετρητά. Και αυτό καθώς από το νέο έτος απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αναζητήσουν αγοραστές ακινήτων οι οποίοι έσπευσαν να επωφεληθούν και να αγοράσουν ακίνητο με μετρητά πριν από την εφαρμογή των νέων διατάξεων. Εφόσον διαπιστωθεί ότι τα χρήματα που δόθηκαν δεν είναι δηλωμένα, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα, ενώ ανάλογα με το ύψος των μετρητών που άλλαξαν χέρι, η υπόθεση θα διαβιβαστεί στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα χρήματα προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο έλεγχος της εφορίας όμως δεν θα σταματήσει εδώ. Θα αναζητηθούν αρχεία αγοραπωλησιών της τελευταίας πενταετίας που πραγματοποιήθηκαν με μετρητά. Σημειώνεται ότι σε σύνολο 338.511 δηλώσεων μεταβίβασης
ακινήτων συνολικού τιμήματος 27,7 δισ. ευρώ, οι 84.354 πραγματοποιήθηκαν στο σύνολό τους ή εν μέρει με μετρητά.

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης προβλέπει, μεταξύ άλλων, πρόστιμα που φτάνουν από 10.000 έως και 500.000 ευρώ για όσους από την 1η Ιανουαρίου 2024 αγοράσουν ακίνητο με μετρητά.