Βρυξέλλες, Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισέρχεται στο κτήριο όπου πραγματοποιούνται τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια στη βελγική πρωτεύουσα έχοντας πετύχει, μόλις τέσσερα εικοσιτετράωρα πριν, μια θριαμβευτική εκλογική νίκη με καθαρή εντολή διακυβέρνησης στη ΝΔ για δεύτερη τετραετία. Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και πέτυχε την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, αναδεικνυόταν το καλοκαίρι που μας πέρασε κυρίαρχο στους κόλπους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Για την ακρίβεια, η ΝΔ από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου πέρυσι διαθέτει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ισχύ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Βουκουρέστι, Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εισέρχεται στον χώρο όπου πραγματοποιείται το διήμερο συνέδριο του ΕΛΚ ενώ μόλις την προηγούμενη ημέρα έχει επισκεφθεί την Οδησσό και κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, λίγα μέτρα από το σημείο όπου βρισκόταν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, έπεσε ρωσικός πύραυλος στο λιμάνι. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν στον κατάλογο των ομιλητών μετά την ομιλία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντεε Λάιεν. Οταν ανέβηκε στο βήμα, οι σύνεδροι του πιο ισχυρού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον άκουσαν με την παραδοχή ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι εκ των πρωταγωνιστών στην πολιτική οικογένεια της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και γενικά στις εξελίξεις στη γηραιά ήπειρο.

Στην πραγματικότητα σήμερα δύο Ευρωπαίοι ηγέτες χαρακτηρίζονται οι πιο ισχυροί στο ΕΛΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ. Στο συνέδριο του Βουκουρεστίου υιοθετήθηκε το πολιτικό μανιφέστο του ΕΛΚ εν όψει της μάχης των ευρωεκλογών όπου στόχος είναι την επόμενη ημέρα η κεντροδεξιά στην Ευρώπη να εξακολουθήσει να κυριαρχεί.

Καθόλου τυχαίο

Η θέση ισχύος που κατέχει πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο εντός του ΕΛΚ όσο και μεταξύ των 27 Ευρωπαίων ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν προέκυψε τυχαία. Στον πενταετή θεσμικό κύκλο που ολοκληρώνεται στις επικείμενες ευρωεκλογές, ο Ελληνας πρωθυπουργός κατάφερε να υιοθετηθούν δικές του προτάσεις για τα πιο σημαντικά ζητήματα που κλήθηκε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού προκειμένου να διευκολυνθούν μετά την πανδημία οι μετακινήσεις και τα ταξίδια κι έτσι να πάρει ξανά μπρος ο πολύ κρίσιμος για την ελληνική οικονομία τομέας του τουρισμού, ήταν δική του πρόταση. Η σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την covid-19 ήταν επίσης δική του πρόταση. Και ταυτόχρονα μία σειρά από αποφάσεις όπως η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, οι προτάσεις για τη νόμιμη μετανάστευση, το ψηφιακό κράτος, η αντιμετώπιση της ακρίβειας με μέτρα όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και η «Μόνιμη Μείωση Τιμής», προσέδωσαν στην Ελλάδα τον χαρακτηρισμό της χώρας εκείνης που από «μαύρο πρόβατο» έχει εξελιχθεί σε «παράδειγμα προς μίμηση».

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία για την επόμενη ημέρα και τις μάχες που έπονται για τα ελληνικά συμφέροντα στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός σε όλες τις πρόσφατες ομιλίες του υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η κάλπη των ευρωεκλογών ώστε να είναι ο ίδιος ακόμα πιο ισχυρός στη συνέχεια στις διαπραγματεύσεις π.χ. για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, για την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής άμυνας, όπου επίσης έχει «τρέξει» πιο μπροστά από άλλους ηγέτες καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, και για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με τελικό σκοπό την ενίσχυση της ευημερίας των πολιτών και της κοινωνικής συνοχής.

Αναγκαίες συμμαχίες

Αυτήν τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι 13 από τους 27 ηγέτες ανήκουν στο ΕΛΚ, κάτι που αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι όσο πιο δυνατή βγει από τις κάλπες η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της κεντροδεξιάς τόσο πιο εφικτές θα είναι μετά και οι συμμαχίες σε μια συγκυρία που οι διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν εξαιρετικά αμφίρροπο περιβάλλον.

Μια ισχυρή ΝΔ στις ευρωεκλογές θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις θέσεις-«κλειδιά» που μπορεί να εξασφαλίσει η χώρα μας στα χαρτοφυλάκια των Βρυξελλών. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως το ΕΛΚ θα έχει τον πρώτο λόγο και μετά τις ευρωεκλογές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με δεδομένη την ήδη ισχυρή εικόνα του Ελληνα πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με ένα καλό για τη ΝΔ εκλογικό αποτέλεσμα, θα έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετηθούν Ελληνες σε σημαντικές θέσεις στην Κομισιόν.

Με απλά λόγια, την ώρα που άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία, ο οποίος αναγκάζεται σε συμβιβασμούς για να κρατηθεί στην εξουσία, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς που είναι εμφανώς αδύναμος και ο Εμανουέλ Μακρόν που χάνει σταθερά δυνάμεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβάλλει πανίσχυρος τόσο στην εσωτερική όσο και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε με ακόμα πιο ισχυρή τη ΝΔ στις ευρωεκλογές, τα επόμενα χρόνια να καταφέρει να περάσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κι άλλες προτάσεις που υπηρετούν τα ελληνικά συμφέροντα.