Την κρισιμότητα των ευρωεκλογών, καθώς «θα καθορίσουν πόσο δυνατή θα είναι η φωνή μας στην Ευρώπη» τα επόμενα πέντε χρόνια υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχωρεί αυτή την ώρα στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου.

Σημείωσε ότι πρόκειται για εθνική κάλπη που θα στείλει μηνύματα εντός κι εκτός Ελλάδας, καταθέτοντας τον στόχο «να διατηρήσω την πρωτιά και να εκλέξουμε τον μεγαλύτερο αριθμό ευρωβουλευτών». Έστειλε εκ νέου μήνυμα κατά της αποχής, λέγοντας πως «είναι σημαντικό να κινητοποιήσουμε τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν».

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια υπογράμμισε πως αρχίζουν να εμφανίζονται κάποιες μειώσεις τιμών σε αρκετά προϊόντα. Επανέλαβε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν σχετικά με τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές, αντιμετωπίστηκε υποτιμητικά από την αντιπολίτευση. Θύμισε δε ότι «εμείς μειώσαμε 50 φόρους».

Σχετικά με την πρόταση της αντιπολίτευσης για μείωση του ΦΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι στοιχίζει πάρα πολύ στα δημόσια ταμεία. Θα ήταν εύκολο να πούμε «το κάνουμε», αλλά μετά θα έπρεπε να αναμετρηθούμε με τις συνέπειες που θα είχε, τόνισε. Kάλεσε δε την αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι σήμερα θα εκταμιευτούν 316 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους, να προσδιορίσει ποιο επίδομα θα πρέπει να κοπεί για να γίνει η μείωση του ΦΠΑ.

Σχολίασε το κόστος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για ακρίβεια και φορολογικό σύστημα, τονίζοντας ότι αν εφαρμόζονταν θα γυρνούσαμε πίσω στις εποχές των μνημονίων και της χρεοκοπίας. «Αν υλοποιούσαμε έστω και ένα μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπαίναμε αυτομάτως σε επιτήρηση», είπε συγκεκριμένα.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα στέγασης, ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση διερευνά τις δυνατότητες για νέο πρόγραμα «Σπίτι Μου». Το ζήτημα, είπε, είναι να βάλουμε πιο πολλά σπίτια στην αγορά, να υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά αλλά και η κοινωνική αντιπαροχή. Υπογράμμισε, επίσης, ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις στο Airbnb και στη Golden visa ώστε τα πιο πολλά σπίτια να διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση.

Αναφορικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει κριθεί πουθενά, ενώ «εγώ εκλέγομαι 20 χρόνια βουλευτής», τόνισε.