Με ένα μεγάλο ευχαριστώ προς την ΟΝΝΕΔ και τη Νέα Δημοκρατία, οι οποίες όταν πριν 20 χρόνια έχασε την όρασή του, άνοιξαν την αγκαλιά τους και τον υποδέχτηκαν στη μεγάλη τους οικογένεια, ξεκινάει τη συνέντευξή του στο «Μανιφέστο» ο πολιτικός αναλυτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής Νίκος Ναούμης. Επίσης, αναφέρεται στις πολιτικές ένταξης των ανάπηρων συμπολιτών μας και εκτιμά ότι η ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι κρίσιμης σημασίας για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης.
Αναμφίβολα το παράδειγμά σας είναι φωτεινό, γιατί κανείς άνθρωπος ποτέ δεν πρέπει να το βάζει κάτω, ό,τι κι αν του συμβεί. Παράλληλα όμως θέλω να σας ρωτήσω, η χώρα μας πόσο δίπλα σας έχει υπάρξει στον μεγάλο αυτόν καθημερινό σας αγώνα;
Κατ’ αρχάς, σας ευχαριστώ γιατί μου δίνετε τη δυνατότητα να πω δημόσια πως όταν έχασα την όρασή μου, είκοσι χρόνια πριν, και ενώ ήμουν ήδη τριτοετής φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, η ΟΝΝΕΔ ήταν εκείνη που μου άνοιξε την αγκαλιά της, δίνοντάς μου ξανά νόημα και ελπίδα, και στη συνέχεια η Νέα Δημοκρατία με υποδέχτηκε εντάσσοντάς με στη μεγάλη της οικογένεια όχι μόνο ως στέλεχος της παράταξης, αλλά και ως επιστημονικό προσωπικό με την ιδιότητα του πολιτικού αναλυτή. Εκτοτε εργάζομαι στη Νέα Δημοκρατία και θέλω για αυτήν την ευκαιρία να ευχαριστήσω δημόσια τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν, αρχικά, για να προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως εργαζόμενος στο κόμμα μας και εν συνεχεία τον πρόεδρό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τιμή να συμμετάσχω στο ευρωψηδέλτιο.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τις πολιτικές της χώρας μας για όλους εμάς, τα άτομα με αναπηρίες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τελευταία χρόνια, με την κυβέρνηση της ΝΔ, έχουν υλοποιηθεί μία σειρά από γενναίες πρωτοβουλίες για την ουσιαστική ενίσχυση της ποιότητας ζωής μας, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον ισότιμης συμμετοχής και ευκαιριών.
Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εισήγαγε το θεσμό του Προσωπικού Βοηθού, θεσμοθέτησε την Εθνική Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αύξησε μετά από πολλά χρόνια κατά 8% τα επιδόματα αναπηρίας, έχει δρομολογήσει το πρόγραμμα λειτουργικών ανακαινίσεων και έχει καταρτίσει την πρώτη Εθνική Στρατηγική για άτομα με αυτισμό, ξεχωριστά από τις άλλες αναπηρίες. Η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση είναι η λειτουργία της Εθνικής Πύλης Παροχών Αναπηρίας, σε συνδυασμό με την Κάρτα Αναπηρίας.
Εχουν γίνει πολλά, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Ωστόσο, βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο για μια ζωή ισότιμη με όλους!
Εχετε εστιάσει στις διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές, που σημαίνει ότι το γνωστικό σας αντικείμενο είναι απόλυτα συνυφασμένο με την υποψηφιότητά σας. Θέλω να μου πείτε λοιπόν αν συμφωνείτε με την εκτίμηση ακόμα και της ίδιας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι πρόκειται για τις πιο κρίσιμες ευρωεκλογές ιστορικά και τι κινδύνους επιφυλάσσουν αυτές οι ευρωκάλπες του Ιουνίου.
Συμφωνώ απολύτως ότι οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι από τις πιο κρίσιμες στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι πολλές και πολυεπίπεδες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει γεωπολιτικές αναταράξεις και έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Η ενεργειακή κρίση καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ενεργειακή αυτονομία και μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές που αυτή επιφέρει απαιτούν συντονισμένες δράσεις και πολιτικές για μία βιώσιμη ανάπτυξη. Το μεταναστευτικό ζήτημα παραμένει επίσης ένα από τα πιο επίμονα προβλήματα, με τις χώρες-μέλη να αναζητούν κοινούς τρόπους διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Επίσης, οι ευρωεκλογές του Ιουνίου επιφυλάσσουν τον κίνδυνο της ανόδου των λαϊκιστικών και ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, που ενδέχεται να υπονομεύσουν τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων.
Ως επιστήμονας των διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών, πιστεύω ότι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές και η υποστήριξη υπεύθυνων και προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων όπως είναι η Ν.Δ. είναι κρίσιμης σημασίας για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης, που θα μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις της εποχής μας.
Ακρίβεια και ασφάλεια είναι, βάσει των μετρήσεων, τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες σήμερα. Πιστεύετε ότι η ΕΕ έχει κάνει όλες τις κινήσεις που μπορούσε ή μπορεί να κάνει κάτι ακόμη;
Η ακρίβεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί ένα από τα πιο επίκαιρα και ανησυχητικά ζητήματα, επηρεάζοντας αρνητικά την καθημερινή ζωή των πολιτών και τις εθνικές οικονομίες των κρατών-μελών. Οι αιτίες αυτής της κατάστασης είναι πολυδιάστατες και περιλαμβάνουν την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει λάβει σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσει το πανευρωπαϊκό αυτό φαινόμενο και να στηρίξει τα κράτη-μέλη και τους πολίτες της. Εκτός όμως από τα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα κράτη-μέλη έχουν λάβει και εθνικά μέτρα.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ επιγραμματικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση στην Ελλάδα καθώς εκτιμώ ότι η εικόνα δεν είναι σαφής και οι Ελληνες πολίτες βρίσκονται σε μία κατάσταση έντονης ανησυχίας. Πρώτον, αυξήθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν οι φορολογικές επιβαρύνσεις. Δεύτερον, έχει δοθεί σαφής εντολή μηδενικής ανοχής στην αισχροκέρδεια. Ουδέποτε στο παρελθόν έγιναν οι έλεγχοι που γίνονται σήμερα. Τρίτον, βασική κατεύθυνση είναι η πραγματοποίηση δράσεων για τη συγκράτηση των τιμών και την αποτροπή των αδικαιολόγητων ανατιμήσεων.
Σε επίπεδο ΕΕ τα μέτρα κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις: Στην ενίσχυση των νοικοκυριών, στην αντιμετώπιση των αιτίων της ακρίβειας και στην προστασία των επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα κράτη λαμβάνουν τα δικά τους εθνικά μέτρα.
Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι συνεχής, απαιτώντας συντονισμένες ενέργειες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Συμπερασματικά, αν και γίνονται προσπάθειες, δίχως αμφιβολία πρέπει ακόμα να γίνουν περισσότερα.
Οσον αφορά την ασφάλεια, η ΕΕ έχει λάβει σημαντικά μέτρα θωράκισης των κρατών-μελών της τόσο σε ό,τι αφορά την εσωτερική όσο και την εξωτερική ασφάλεια: από τη διαχείριση ζητημάτων άμυνας, πολιτικής προστασίας για την ανταπόκριση σε φυσικές καταστροφές, την κυβερνοασφάλεια, το κυβερνοέγκλημα, την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, τις υβριδικές απειλές και τη χρηματοδότηση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων στον εν λόγω τομέα πολιτικής με έμφαση στην καινοτομία.
Οπως όμως και στην περίπτωση της ακρίβειας, έτσι και στην περίπτωση της ασφάλειας ο δρόμος που πρέπει να περπατήσουμε είναι ακόμα μακρύς.