Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλλει μέτρα για social media και fake news, με έμφαση στην προστασία ανηλίκων, την ανωνυμία και τα επικίνδυνα deepfakes.
Σε μια περίοδο όπου η ψηφιακή πληροφορία διαμορφώνει κρίσιμα την κοινή γνώμη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύει τις προκλήσεις που φέρνουν τα social media και η εκρηκτική διάδοση των fake news, επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Εστιάζοντας ιδιαίτερα στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι στο διαδίκτυο, αλλά και στις επιπτώσεις της ανωνυμίας και των εξελιγμένων τεχνολογιών όπως τα deepfakes, θέτει στο επίκεντρο τη διαμόρφωση ενός αυστηρότερου πλαισίου ελέγχου. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι εθνικές πρωτοβουλίες μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για ευρύτερες ευρωπαϊκές εξελίξεις, ασκώντας πίεση στις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη, την ώρα που η προστασία του δημόσιου διαλόγου και της δημοκρατικής διαδικασίας αποκτά ολοένα και πιο επείγοντα χαρακτήρα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση μετατοπίζεται από τη διαπίστωση του προβλήματος στην αναζήτηση συγκεκριμένων λύσεων, καθώς η ταχύτητα διάδοσης της πληροφορίας και η επιρροή των ψηφιακών πλατφορμών καθιστούν αναγκαία μια πιο στοχευμένη και συντονισμένη παρέμβαση. Οι επόμενες κινήσεις αναμένεται να καθορίσουν όχι μόνο τα όρια λειτουργίας των social media, αλλά και το πώς θα διασφαλιστεί στην πράξη η αξιοπιστία της ενημέρωσης και η προστασία των πιο ευάλωτων χρηστών.
Η τοποθέτηση για social media και Fake news
Ο πρώτος τομέας είναι η προστασία των παιδιών και των εφήβων από τα κοινωνικά δίκτυα. Από τη στιγμή που θα κάνουμε κάτι σε εθνικό επίπεδο, όλα αυτά θα μεταφραστούν και σε ευρωπαϊκό. Θα συμμορφωθούν και οι μεγάλες εταιρείες. Παράλληλα πρέπει να διαφυλάξουμε και το δημόσιο χώρο. Και στην αρχαία Αθήνα υπήρχαν fake news αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι εκτός ελέγχου. Αυτό που γίνεται τώρα με την ανωνυμία, τα προβλήματα που απορρέουν από τα deepfakes, είναι προκλήσεις για όλους και ιδίως για όσους από εμάς αντιμετωπίζουν σύντομα εκλογές.