Την επισήμανση ότι το δημογραφικό αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα της χώρας, «καθώς τα τελευταία 15 χρόνια μειώνεται συνεχώς ο πληθυσμός», έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μήνυμά του στο συνέδριο «Δημογραφικό 2025» που διοργανώνουν για 4η χρονιά η Next is Now και η Dome Consulting υπό την αιγίδα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, «η δημογραφική πρόκληση δεν συνδέεται μόνο με τις στατιστικές. Συνδέεται με ανασφαλείς εργαζόμενους, με νέα ζευγάρια δίχως σπίτι, αλλά και με μια νέα κουλτούρα για την οικογένεια που απλώνεται στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «με αυτά τα δεδομένα η Πολιτεία αντιμετώπισε το πρόβλημα θεσμικά, συστήνοντας το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και χαράζοντας αμέσως το Εθνικό Σχέδιο για το δημογραφικό, μια στρατηγική με ορίζοντα δεκαετίας, διαρθρωμένη σε τέσσερις βασικούς άξονες με δράσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί».
Ο πρώτος άξονας, όπως ανέφερε, είναι «η στήριξη της οικογένειας με μέτρα όπως το επίδομα γέννησης που καθιερώσαμε και το επίδομα τέκνων που αυξήσαμε και ακόμα με πιο πολλές θέσεις σε παιδικούς σταθμούς, με φορολογικές ελαφρύνσεις όσων τεκνοποιούν, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους τρίτεκνους και με τις πολιτικές μας για τη στέγη που αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ». Δεύτερος πυλώνας είναι η ενίσχυση της απασχόλησης, κάτι που υπηρετείται τόσο με τη συνεχή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όσο και με την πολύ σημαντική διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων, με πρόσθετα κίνητρα και με περισσότερες γονικές άδειες. Τρίτος πυλώνας αποτελεί η γόνιμη αξιοποίηση της τρίτης ηλικίας ώστε το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής να γίνει από αδυναμία κοινωνικό και οικονομικό πλεονέκτημα και τέλος η περιφερειακή ανάπτυξη, η διαμόρφωση ευκαιριών για προκοπή για δημιουργία οικογένειας σε κάθε γωνιά της επικράτειας».
«Οι λύσεις για το δημογραφικό δεν είναι ούτε εύκολες ούτε άμεσες και απαιτούνται κοινές δράσεις για να πετύχουμε αυτό τον εθνικό σκοπό», κατέληξε ο πρωθυπουργός.