Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.
Βασικά σημεία από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού
Για τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel
Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ευρεία ερωτήματα αναφορικά με την ταχύτητα ειδοποίησης των κατοίκων της Λάρισας, τον χρόνο ενεργοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων, το σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών και του παραγωγικού ιστού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το καιρικό φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πρωτοφανές και έξω από προηγούμενα περιστατικά. Για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός επεσήμανε επιδεικνύοντας σχετικό χάρτη του ΜΕΤΕΟ την διαφορά μεταξύ της βροχόπτωσης που είχε σημειωθεί στη διάρκεια του Ιανού και εκείνης που σημειώθηκε στη διάρκεια του Ντάνιελ, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι "για Ιανό μας είχαν προειδοποιήσει" οι μετεωρολόγοι. Όπως τόνισε το καιρικό φαινόμενο που αντιμετώπισε η Θεσσαλία ήταν πολύ εντονότερο και δεν το είχαμε ξαναδεί στο παρελθόν.
Αντίστοιχα, ως προς την ενεργοποίηση του 112 επεσήμανε ότι αυτά είχαν σταλεί επανειλημμένως σε ολόκληρη Θεσσαλία και ότι ακολουθείται διαφορετικό πρωτόκολλο σε περιπτώσεις πλημμύρας από ό,τι σε πυρκαγιές.
«Αν σε πιάσει η πλημμύρα στο δρόμο» είναι χειρότερα, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η σύσταση ήταν να ανέβουν οι κάτοικοι σε υψηλότερο όροφο και για αυτό δεν θρηνήσαμε μεγαλύτερο αριθμό νεκρών.
Αναφορικά με την εμπλοκή του Στρατού ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ήταν ο ίδιος παρών από την Πέμπτη το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων και ήταν σαφές ότι τα ελικόπτερα μπορούσαν να πετάξουν μόλις οι καιρικές συνθήκες το καθιστούσαν ασφαλές. Όπως τόνισε δεν είναι δυνατόν να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πληρωμάτων. Όπως πρόσθεσε χρησιμοποιήθηκαν πολλά ελικόπτερα και πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις κατοίκων σε κάθε περίσταση όπου τούτο κρίθηκε απαραίτητο και στη συνέχεια δόθηκε βοήθεια σε προμήθειες όπου υπήρχε ανάγκη.
Τόνισε, τέλος, ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της. Όπως πρόσθεσε, τα προβλήματα έρχονται από το βαθύ παρελθόν και αφορούν τόσο την λειψυδρία και όσο και τις πλημμύρες που παρατηρούνται. Για τον σκοπό αυτόν ιδρύεται το Κέντρο Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, το οποίο αφού έχει τις απαραίτητες μελέτες θα διαθέτει την κεντρική εποπτεία, σε συντονισμό με την Περιφέρεια και με βοήθεια από το εξωτερικό. Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, έχει ήδη ζητηθεί βοήθεια από την Ολλανδία, η οποία έχει εκτενή τεχνογνωσία για αντιπλημμυρικά έργα, καλλιέργειες, προστασία οικισμών κλπ. Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπό το φως των φαινομένων ορισμένοι οικισμοί καθίστανται ευάλωτοι και σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία θα εξεταστούν εναλλακτικές δυνατότητες για αυτούς. Επιβεβλημένο να αναδειχθεί το ζήτημα αυτό σε εθνικό επίπεδο, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι για αυτό θα επιδιώξει ο υπό σύσταση Οργανισμός να έχει διακομματική συναίνεση ως προς την ηγεσία του.
Μετά τις πυρκαγιές, οι πλημμύρες
Αναδείξαμε το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας. Θέλω να σταθώ στο τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής με την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Για τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος για να πω, έγιναν όμως, αλλά οι ειδικοί θα μας πουν αν έγιναν καλά ή όχι. Και ορθά η δικαιοσύνη το ελέγχει.
Εμείς ήμασταν αυτοί που διεκδικήσαν ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία. Και η δική μου απαίτηση είναι να τρέξει αυτό το πρόγραμμα όσο πιο γρήγορα. Τα καινούργια Canadair αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα τα παραλάβει το 2026. Την επόμενη χρονιά θα είμαστε πιο έτοιμοι από ό,τι φέτος.
Λάθη στους κυβερνητικούς χειρισμούς δεν διαπιστώσατε; - Θα προσμετρηθούν σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμού
Εχω την απαίτηση να κάνω σκληρή αυτοκριτική στον εαυτό μου. Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού. Θα σας μιλήσω για το τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Στην κακοκαιρία Daniel νομίζω δεν έχουμε εντάξει τη μετεωρολογία.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το εθνικό αστεροσκοπείο θα μεταφερθούν στην Πολιτική Προστασία ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός.
Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου.
Είπε ακόμη ότι χρειαζόμαστε πιο πολλά αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα για τη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και χρειάζεται καλύτερη εκπαίδευση προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Εξήγησα με πολύ σαφή γλώσσα ότι δεν είναι δυνατόν ως ΕΕ να διαθέτουν 1 δισ για την κλιματική αλλαγή. Δεν θα ησυχάσω αν δεν πείσω τους ομολόγους να ενισχύσουμε το Ταμείο και η Ελλάδα να πάρει περισσότερα χρήματα για τις ζημιές στη Θεσσαλία.
Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό
Τι χρειάζεται να γίνει στην Πολιτική Προστασία.
Χρειάζεται μεγαλύτερη προετοιμασία στο συντονισμό, όχι όμως στα χαρτιά, αλλά με ασκήσεις στο πεδίο. Να περάσουμε από τη θεωρεία και την γραφειοκρατία στην πράξη. Προκύπτουν μία σειρά από ζητήματα.
Πρέπει να προετοιμαστούμε στο πεδίο σε συνεννόηση με τις τοπικές Αρχές. Ο Στρατός δεν κάνει σε μία Δημοκρατία του κεφαλιού του. Για να κινητοποιηθεί πρέπει να έχει σαφή εντολή.
Για το επιτελικό κράτος
Το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά την αρμοδιότητα του κάθε υπουργού. Το επιτελικό κράτος είναι για να υλοποιείται κεντρικά η πολιτική της κυβέρνησης. Το επιτελικό κράτος λειτούργησε. Δημιουργήθηκε ένα Συντονιστικό στη Λάρισα, βρέθηκαν εκεί οι υπουργοί, ο καθένας στον τομέα του. Γίνονται 2 συσκέψεις την ημέρα. Αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος και συντονισμός.
Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θα θέλαμε σε αυτό το επίπεδο αλλά να μην πετροβολούμε ένα τρόπο λειτουργίας της κεντρικής κυβέρνησης.
Για εθνικά θέματα και συνάντηση με Ερντογάν
Προώθηση μία θετικής ατζέντας σε πολλά επίπεδα. Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία. Από το 2019 λέω πως πρέπει να μπορούμε να συνομιλούμε και τα ζητήματα να επιλύονται με βάσει το διεθνές δίκαιο και μην οδηγούμαστε σε εντάσεις και στα άκρα. Η Χάγη είναι πολύ μακριά και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα δεν θα μπουν ποτέ στο τραπέζι από εμένα.
Για ακρίβεια
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό νοικοκυριό είναι η ακρίβεια. Η αλήθεια είναι πως το σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβό. Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με τρεις τρόπους. Ο πρώτος με τα βοηθήματα είναι επιδερμικός, όχι δομική λύση. Αλλά χρειάζεται σταθερή αύξηση εισοδήματος. Αυτό έγινε με τη μείωση των φόρων και τώρα θα συνεχιστεί με τις αυξήσεις μισθών σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και συντάξεις. Οι τριετίες θα ξεπαγώσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024. Αυτά είναι μόνιμες αυξήσεις. Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα αποκλιμακωθεί, οι αυξήσεις στους μισθούς θα είναι μόνιμοι. 2η παρέμβαση με τη λειτουργία της αγοράς και η πάταξη της αισχροκέρδειας. Πλέον μπορούμε να ερευνούμε αν οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες.
Αν κάποιος πάει να αυξήσει το κόστος λόγω των καταστροφών στη Θεσσαλία θα τον τσακίσουμε. Είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ.
«Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί»
Είμαι περίεργος τι ερώτηση θα μου κάνατε αν μετά τις εκλογές δεν άλλαζα υπουργούς. Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί. Ενας υπουργός αξιολογείται σε δύο επίπεδα. Αν μπορεί να υπηρετήσει την πολιτική στο υπουργείο του. Δεν είναι πιόνια, έρχονται με τις εισηγήσεις τους και αναπροσαρμόζονται οι σχεδιασμοί. Αποφεύγω τους συνεχείς ανασχηματισμούς. Το 2ο είναι η συμπεριφορά και εκεί η απόφαση είναι ακαριαία. Δώστε μας λίγο χρόνο να κριθεί η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου. Μας προσάπτουν ότι δεν ξεκινήσαμε καλά. Αν δεν υπάρχουν οι 2 μεγάλες καταστροφές δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση. Αν δεν είχαμε φωτιές και πλημμύρες πήραμε την επενδυτική βαθμίδα, αυτή θα ήταν η συζήτηση στη ΔΕΘ. Η Ελλάδα έχει τη 2η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Υλοποιήσαμε ήδη το 50% του προεκλογικού μας προγράμματος.
Μία κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολό της. Και η προηγούμενη κυβέρνηση κρίθηκε συνολικά και αυξήσαμε το ποσοστό. Ακούω την κριτική αλλά παρουσιάζω τη μεγάλη εικόνα και το σύνολο των παρεμβάσεων.
Φοροδιαφυγή
Ηδη έχουμε δει αποτελέσματα. Τώρα πρέπει να κάνουμε άλματα. Το ζήτημα αυτό αποτελεί την καραμέλα διαδοχικών κυβερνήσεων. Καμία δεν κατάφερε ή δεν θέλησε να γίνει πράξει. Τα μέτρα που εξήγγειλα χθες θα γίνουν πράξη. Καταπολέμηση της παρανομίας μικρής και μεγάλης. Νομιμότητα παντού.
Υποχρεωτική ασφάλιση για τις φυσικές καταστροφές
Ο προϋπολογισμός είναι πολύ δύσκολο να καλύπτει τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές. Θα πρέπει να μας απασχολήσει αν ως κράτος μπορούμε να αποζημιώνουμε τα πάντα. Και να δούμε και την ευθύνη ασφάλισης των πολιτών. Ναι θα καταλήξουμε σε ένα σχήμα που η ασφάλιση της περιουσίας θα γίνει υποχρεωτική. Για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι ανασφάλιστες και οι επιχειρηματίες δεν θέλουν να προστατέψουν τις περιουσίες τους. Εχει έρθει η ώρα να ανοίξει αυτή η συζήτηση.
Το 2027 η Θεσσαλονίκη θα είναι διαφορετική. Είναι είναι άλλη πόλη από ό,τι πριν 4 χρόνια. Με επενδύσεις και λειτουργία πανεπιστημίων. Μόλις λειτουργήσει το Μετρό θα είναι μία διαφορετική πόλη.
Για ΣΥΡΙΖΑ
Θέλετε να με προβοκάρετε, θα μπορούσα να δανειστώ μία φράση του Μάο «μεγάλη αναταραχή θαυμάσια κατάσταση». Προσβλέπω σε μία αξιωματική αντιπολίτευση η οποία έχει μάθει από τα λάθη της. Δεν μπορώ να κάνω καμία κρίση για τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτά θα τα απαντήσει η ζωή
Εκλογικός Νόμος
Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Ηδη ταλαιπωρηθήκαμε από την απλή αναλογική.
Για τις ευρωεκλογές αυτό που μπορώ να σας πως είναι ότι θα γίνουν με σταυρό. Χωρίς να μπορώ να σας πω περισσότερες λεπτομέρειες.
Κατώτατος και μέσος μισθός
Η ελληνική οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα. Επενδύσεις που ενισχύονται, με κλάδους που είναι πρωταγωνιστές στη οικονομική δραστηριότητα της χωράς μας. Αρα είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας. Οι επιχειρηματίες αν πληρώσουν περισσότερο θα βρουν και υπαλλήλους.
Τουρκία και διαπραγματεύσεις
Η συζήτηση δεν είναι απλή. 40 χρόνια συζητάμε. Διερευνούμε αν μπορούμε να πετύχουμε κάτι. Αν δεν συμφωνήσουμε δεν μας υποχρεώνει να είμαστε στα κόκκινα και σε κατάσταση πολύ υψηλής έντασης.
Αυτοδιοικητικές εκλογές
Θεωρούμε σημαντική την επικοινωνία με τους Περιφερειάρχες. Πρέπει η περιφερειακή πολιτική να συντονίζεται με την κεντρική πολιτική. Μέχρι το 2019 υπήρχε απόσταση σε αυτό. Βάλαμε κάτω τα σχέδια για τις 13 περιφέρειες της χώρας, για να έχουμε καλύτερη εικόνα. Ό,τι ισχύει για κάθε Περιφέρεια, ισχύει και για την Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Τον απολογισμό θα τον κάνουμε το βράδυ των εκλογών. Η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει στήριξη σε 13 υποψήφιους περιφερειάρχες και σε τρεις δημάρχους στις τρεις μεγάλες πόλεις. Εκεί σταματάει η εμπλοκή μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση για προσωπικούς του λόγους
Υγεία και ΕΣΥ
Το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων στο σύστημα Υγείας, έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας. Υπάρχει ένα ζήτημα αποχώρησης προσωπικού από το ΕΣΥ. Δεν φαίνεται να είναι κάτι χειρότερο σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Θέλουμε σίγουρα να πληρώνουμε καλύτερα τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Οι πρώτες αυξήσεις στο δημόσιο δόθηκαν στους υγειονομικούς, κατά 10% πέρα από τα έκτακτα βοηθήματα για τη διάρκεια της πανδημίας. Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με προσλήψεις και μισθούς. Έχει να κάνει με δομές, οργάνωση και αξιοποίηση τεχνολογίας. Έχει να κάνει και με διαθέσιμους πόρους που μπορούμε να κατευθύνουμε στην Υγεία.
Σενάρια θέσης στο εξωτερικό
Ο Πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια που τον φέρνουν σε θέση στην Ευρώπη απαντώντας: «Με ενδιαφέρει να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα. Ευχαριστώ όσους μιλούν για την όποια διεθνή μου εμβέλεια αλλά δεν πάω πουθενά!»
Υποψηφιότητα Κασιδιάρη
Για την υποψηφιότητα Κασιδιάρη στον Δήμο της Αθήνας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «τα σχήματα αυτά απαξιώνονται στη συνείδηση των πολιτών, είμαι διατεθειμένος να μιλήσουμε στη Βουλή για τη χρηματοδότηση κομμάτων που συνδέονται με καταδικασμένους.
Δεν κρίνουμε ότι απαιτείται νέα ρύθμιση, όποιος είναι πρωτόδικα καταδικασμένος θα εκπέσει του αξιώματος αν εκλεγεί».
Αντιμετώπιση ανισοτήτων και ανεργίας
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η αντιμετώπιση των ανιστοτήτων αποτελεί κεντρική πολιτική της κυβέρνησης. ωστόσο υπογράμμισε πως έχουμε ακόμα πολύ δρομο να διανύσουμε.
«Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έχει διευρυνθεί και ενισχυθεί και θέλουμε να το ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο. Πρέπει να γίνει πιο στοχευμένη και αποτελεσματική η επιδοματική πολιτική.
Αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε κυρίως το ζήτημα της ανεργίας. Η ανεργία αποκλιμακώθηκε αλλά ακόμα δεν είναι στο σημείο που θέλουμε.
Εχει αποκλιμακωθεί όμως και γι αυτό φέραμε πιο γρήγορα το ξεπάγωμα της τριετίας.
Δεν θεωρώ ότι μπορουμε να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος ούτε να δεχθώ την λογική καπιταλισμού χωρίς όρια που συγκεντρώνει τον πλούτο σε χέρια ελάχιστων»
Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα προχωρήσει
«Είναι λίγο δύσκολο να συνομιλώ με το παράλογο» τόνισε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τις νέες ταυτότητες. «Μια ταυτότητα από το 1962 δεν μπορεί να επιβιώσει στον 21ο αιώνα. Οι πολίτες πρέπει να έχουν μια σύγχρονη ταυτότητα. Έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες απαντήσεις. Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα προχωρήσει» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και απευθύνθηκε σε όσους σπεύδουν να εκδώσουν νέες ταυτότητες: «Τους λέω κατηγορηματικά ότι οι νέες ταυτότητες θα σταματήσουν να ισχύουν το καλοκαίρι του 2026, μπορούμε να συζητήσουμε να τις κρατήσουν για συναισθηματικούς λόγους.
Για την υπόθεση Μπελέρη
Σε ερώτηση για την παράνομη κράτηση του Φρέντη Μπελέρη ο Πρωθυπουργός απάντησε πως «Το θέμα σκιάζει τις διμερείς σχέσεις με την Αλβανία και ανατρέπει την πρόοδο που είχαμε πετύχει. Με προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι και σήμερα ακόμη η Αλβανία αρνείται να του δώσει τη δυνατότητα να ορκιστεί δήμαρχος. Αποτελεί σαφέστατη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην προσπάθεια της Αλβανίας να προσεγγίσει την ευρωπαϊκή οικογένεια. «Εύχομαι και ελπίζω να βρεθεί σύντομα λύση, δεν θα σταματήσω να θέτω το ζήτημα και στην ΕΕ και στον κ. Ράμα» προσέθεσε.
Συνταγματική Αναθεώρηση
Σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης δεν θα αποτελέσει άλλοθι για την αναβολή των αλλαγών στο κράτος. «Όταν θα έρθει η ώρα θα ανοίξουμε τα χαρτιά μας για τον τρόπο που πρέπει να γίνουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα. Δεν είναι όμως προϋπόθεση για τις μεγάλες αλλαγές που ετοιμάζουμε στο Κράτος. Τίποτα άπο όσα εξαγγείλαμε για τις αλλαγές στην Δικαιοσύνη, στην επιλογή στελεχών δημόσιας διοίκησης όπως στα νοσοκομεία, για την λογοδοσία, τίποτα από αυτά δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Οι αλλαγές στο κράτος προχωρούν και θα προχωρήσουν. Δεν θέλω να τοποθετηθώ σε ένα ζήτημα που θα ανοίξει το 2025. Μόνο για το άρθρο 16 θα σας πω χωρίς ταυτόχρονα να εκλαμβάνεται ως άλλοθι για να μην προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου» είπε.
Συνάντηση με νέο/νέα αρχηγό ΣΥΡΙΖΑ
Την πρόθεσή του να συναντηθεί με την νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τις εσωκομματικές εκλογές εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης διορθώνοντας μάλιστα την ερώτηση του δημοσιογράφου που ρώτησε αν θα συναντήσει «τον νέο αρχηγό». «Τον ή την νέα αρχηγό» σχολίασε ο πρωθυπουργός.
Γάμοι ομόφυλων ζευγαριών
Είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης γι' αυτήν την τετραετία να εφαρμοστεί η ισότητα των Γάμων, ωστόσο δεν θα γίνει άμεσα.
Μετρό Θεσσαλονίκης
«Θα ήθελα να το εγκαινιάσουμε το πρώτο εξάμηνο του 2024, αλλά θα χρειαστεί να πάμε στο δεύτερο, γιατί απαιτείται περισσότερος χρόνος δοκιμαστικής λειτουργίας» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης για το Μετρό Θεσσαλονίκης.
Επενδυτική βαθμίδα
Η επενδυτική βαθμίδα είναι σημαντική γιατί ανοίγει τη χώρα νέες πηγές χρηματοδότησης, αλλά είναι και σημαντική για την πρόοδο της χώρας για την αναβάθμισή της σε επενδυτικό και γεωπολιτικό επίπεδο, αλλά και για τον δανεισμό των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και τα επιτόκια καθορίζονται από την ΕΚΤ όχι από εμάς. Σήμερα η Ελλάδα δανείζεται πιο φθηνά από την Ιταλία. Αναγνωρίζω απόλυτα ότι το ζήτημα το οποίο καίει τους πολίτες είναι η ακρίβεια. Δεν κρυβόμαστε πίσω από την επενδυτική βαθμίδα. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να περιορίσουμε το παγκόσμιο πρόβλημα των τιμών.
Μητσοτάκης σε Μανιφέστο για αστυνομία: Μπορούμε καλύτερα
Σε ερώτηση του «Μανιφέστο» για την κατάσταση των πολιτών τον Χειμώνα με το πετρέλαιο στα ύψη, ο Πρωθυπουργός απάντησε:
Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί ξανά όπως και πέρυσι. Δεν είμαστε στη θέση που ήμασταν πέρυσι
ενώ στην ερώτηση του Μανιφέστο για την Αστυνομική λειτουργία με αφορμή τα επεισόδια με τους Κροάτες χούλιγκανς απάντησε «Μπορούμε καλύτερα. Χθες εξήγγειλα ότι 2.500 αστυνομικοί επιστρέφουν από τους επισήμους στις υπηρεσίες του. Έχει κάνει πολλά καλά πράγματα η Αστυνομία. Η διαχείριση των Κροατών χούλιγκανς δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της ελληνικής Αστυνομίας γι' αυτό και κάποιοι λογοδότησαν»