Με μια ομιλία διαφορετική από όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε  σαφή μηνύματα προς όλους, αναγνωρίζοντας λάθη και παραλείψεις. Κυρίως όμως έστειλε ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας για τη δημιουργία εκείνων των αναγκαίων συνθηκών που δύναται να οδηγήσουν στην ανάταξη της χώρας. Μιας χώρας που έχει πληγεί από αλλεπάλληλες κρίσεις αλλά και από φονικά και άκρως καταστροφικά ακραία φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές του καλοκαιριού και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια ομιλία που κινήθηκε σε συγκεκριμένους τόνους ανέδειξε –για πολλοστή φορά- τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες εμπιστεύονται στα χέρια του τις τύχες της χώρας. Τους  λόγους για τους οποίους του ανέθεσαν να την οδηγήσει στην επόμενη ημέρα, κάτι που  ήδη διαφαίνεται μέσα από την πορεία της οικονομίας και την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Στο πλαίσιο αυτό έδειξε πως διαθέτει τόσο την πολιτική βούληση, αδιαφορώντας για το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, όσο και την οργανωτική δύναμη για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και που στο τέλος της ημέρας αποτελούν την απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Είναι ενδεικτικό πως απέφυγε να προβεί σε παροχολογία και υποσχέσεις. Προχώρησε σε συγκεκριμένες και μόνο δεσμεύσεις. Έκλεισε δηλαδή την πόρτα σε οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης των καταστροφών που έπληξαν την χώρα, ειδικά το τελευταίο δίμηνο λαμβάνοντας απλά και ξεκάθαρα την υποχρέωση να συμβάλλει στην ανακούφιση των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τη μια πλευρά και να δημιουργήσει τις συνθήκες για την αποφυγή –όσο αυτό είναι δυνατόν μέσα από την κλιματική κατάρρευση που καταγράφεται ήδη στον πλανήτη- ανάλογων φαινομένων

Κατέδειξε πως αναγνωρίζει και αντιλαμβάνεται τα προβλήματα. Αλλά και τα λάθη που συνέβαλαν στη μεγέθυνσή τους. Και είναι αυτή ακριβής η πλήρης αίσθηση και ενσυναίσθηση που δύναται να οδηγήσει στην αντιμετώπισή τους σε όλους τους τομείς, αρχής γενομένης από το πρόβλημα της σύγχυσης των αρμοδιοτήτων.

Η αναφορά του στην ομιλία του στη ΔΕΘ χαρακτηριστική αφού τόνισε ότι «στους 50 μήνες που είμαι πρωθυπουργός, χρειάστηκε να αναμετρηθώ με πολλές κρίσεις. Ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο. Αλλά και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα και αν φαίνονταν. Και το ίδιο θα κάνω και τώρα. Αισθάνομαι βαρύ το χρέος για τη δεύτερη θητεία. Το 41% δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμού και άλλοθι αλαζονείας. Είναι εντολή σεμνότητας και συνέπειας. Πρώτος εγώ θέλω να τρέξουμε πιο γρήγορα για να γίνουν πράξη. Μπορεί να χάσουμε μάχες αλλά θα κερδίσουμε τον πόλεμο, όπως κάναμε την προηγούμενη τετραετία»

Παράλληλα έδωσε και το σύνθημα για τη λήψη των μέτρων που απαιτούνται ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες συνολικά, με χαρακτηριστικότερη την προαναγγελία της απόσυρσης μεγάλου αριθμού αστυνομικών από τη φύλαξη πολιτικών προσώπων. Μάλιστα για τους επιχειρηματίες και άλλους που διαθέτουν αστυνομική προστασία τόνισε ότι θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι για τη φύλαξή τους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μέτρα που λαμβάνονται ή θα ληφθούν. Κοστολογημένα και συγκεκριμένα. Χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε πολιτική κορώνα αφού όπως ξεκαθάρισε δεν προτίθεται να παίξει τη δημοσιονομική σταθερότητα στα ζάρια ούτε και να υποκύψει σε πιέσεις και πολιτικούς, δημαγωγική τύπου, πειρασμούς, όπως από την άρχή της θητείας του έχει πράξει.

Σε κάθε περίπτωση μέσα από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αναδείχθηκαν, για μια ακόμη φορά, οι λόγοι της κυριαρχίας του στο πολιτική σκηνικό της χώρας, όπου η απουσία αντιπολίτευσης είναι εμφανείς ακόμη και στους  ακραίους οπαδούς των υπολοίπων κομμάτων. Έδειξε δε πως την ώρα που οι άλλοι αναζητούν βηματισμό –χωρίς μάλιστα να καλούνται να αντιμετωπίσουν με αποφάσεις τους τις μεγάλες κρίσεις-  ο ίδιος βγαίνει μπροστά. Αναλαμβάνει πολιτικό κόστος  και ευθύνες και δείχνει το δρόμο για την πορεία στο μέλλον, με την αντιμετώπιση και των προβλημάτων που έρχονται από το παρελθόν.