Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Ποντίφικας των κατατρεγμένων και των περιθωριοποιημένων, έφυγε από τη ζωή το πρωί της Δευτέρας, σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια παρακαταθήκη για την Καθολική Εκκλησία και τον κόσμο. Σήμερα, Σάββατο (26/4) στη Ρώμη, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του, σε μια τελετή που αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες πιστούς και ηγετικά πρόσωπα από όλη την υφήλιο. Ο ίδιος ο Ποντίφικας έχει ζητήσει το ύστατο χαίρε να είναι «η νεκρώσιμη ακολουθία ενός ποιμένα και ενός μαθητή του Κυρίου, όχι ενός εκ των ισχυρών της γης».
Σε 15 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων γλωσσών νοηματικής, θα μεταδοθεί ζωντανά η τελετή της εξοδίου ακολουθίας του Πάπα Φραγκίσκου, από την Πλατεία του Αγίου Πέτρου μέσω των δρόμων της Ρώμης, στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε. Τα εναέρια και επίγεια πλάνα θα καλυφθούν από το Κέντρο Τηλεόρασης του Βατικανού – Vatican Media.
Όπως είναι γνωστό ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ο πρώτος Ιησουίτης και πρώτος Λατινοαμερικανός Πάπας που υπηρέτησε την Καθολική Εκκλησία για περισσότερα από δέκα χρόνια, φέρνοντας νέα πνοή και εστιάζοντας στους φτωχούς και τους πρόσφυγες. Μέχρι και την τελευταία ημέρα της ζωής του παρέμενε ενεργός. Μάλιστα, μια ημέρα πριν τον θάνατό του και συγκεκριμένα την Κυριακή του Πάσχα εμφανίστηκε δημόσια για να ευλογήσει το πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Το φέρετρο, το οποίο σφραγίστηκε το βράδυ της Παρασκευής σε τελετή υπό την προεδρία του Καμερολάριου Φάρελ, θα τοποθετηθεί στο έδαφος μπροστά από το ιερό βήμα.
Η ακολουθία θα ξεκινήσει με τον ύμνο «Αιωνία η μνήμη». Η πρώτη ανάγνωση θα είναι από τις Πράξεις των Αποστόλων και θα περιγράφει τη μαρτυρία του Αποστόλου Πέτρου για τα γεγονότα της Ιουδαίας – το Πάθος, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού.
Η δεύτερη ανάγνωση θα προέρχεται από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Φιλιππησίους, ενώ το Ευαγγέλιο, από το κατά Ιωάννη, θα αναφέρεται στην εμφάνιση του Αναστημένου Ιησού στους μαθητές Του και στη γνωστή τριπλή ερώτηση προς τον Πέτρο: «Με αγαπάς;».
Οι συγκεκριμένες περικοπές τονίζουν το γεγονός ότι η τελετή πραγματοποιείται εντός της Οκτάδας του Πάσχα και συνδέονται με τον αποστολικό ρόλο του Πάπα ως συνεχιστή της διακονίας του Πέτρου και Επισκόπου της Ρώμης.

Η Λειτουργία θα συνεχιστεί με το κήρυγμα, την καθολική προσευχή των πιστών σε πολλές γλώσσες, τη Λειτουργία της Ευχαριστίας και τη Θεία Μετάληψη. Στο τέλος θα ακολουθήσει το Τελευταίο Συνιστήριο και το Αποχαιρετιστήριο τελετουργικό, μέσω των οποίων η ψυχή του μακαριστού Πάπα Φραγκίσκου θα παραδοθεί στα χέρια του Θεού.
Κατόπιν, το φέρετρο θα ραντιστεί με αγιασμό, θα θυμιατιστεί και θα αναπεμφθεί η τελική προσευχή. Η Λειτουργία θα ολοκληρωθεί με τον ύμνο «Magnificat», ψαλμένο στα λατινικά. Στη συνέχεια, το φέρετρο θα μεταφερθεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και από εκεί, με πομπή, προς τη Σάντα Μαρία Ματζόρε, όπου και θα ενταφιαστεί, σύμφωνα με την επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου.
Πάπας Φραγκίσκος: Η τελετή της κηδείας
Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, στις 10:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας), μετά από τρεις ημέρες λαϊκού προσκυνήματος, κατά τις οποίες περίπου 130.000 πιστοί επισκέφθηκαν τη Βασιλική για να τον αποχαιρετήσουν.
Η λειτουργία θα τελεστεί από τον καρδινάλιο Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη της διαδικασίας εκλογής του επόμενου Πάπα. Τουλάχιστον 130 επίσημες αντιπροσωπείες κρατών, καθώς και χιλιάδες πιστοί, θα είναι παρόντες, ενώ η διάταξη των ηγετών θα γίνει βάσει της γαλλικής ονομασίας των χωρών τους, τηρώντας παραδοσιακά διπλωματικά πρωτόκολλα.
Pope Francis's funeral: A visual guide https://t.co/fhQw1lYT8d https://t.co/McQCJSVtOq
— News Daily 🌍📰 (@DailyNewsonX) April 26, 2025
Το αυστηρό dress code και οι καλεσμένοι
Το πρωτόκολλο προβλέπει αυστηρούς κανόνες ενδυμασίας: σκούρα κοστούμια με μαύρες γραβάτες για τους άνδρες, μαύρα φορέματα με γάντια και πέπλα για τις γυναίκες, με μοναδικό κόσμημα επιτρεπτό μια σειρά μαργαριτάρια.
Μεταξύ των ηγετών που θα παραστούν συγκαταλέγονται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του Μελάνια, ο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι της Ουκρανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης της Ελλάδας και βασιλικά πρόσωπα όπως ο πρίγκιπας Γουίλιαμ του Ηνωμένου Βασιλείου και το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας.
Μεγάλοι απόντες θα είναι οι ηγέτες της Ρωσίας και του Ισραήλ, λόγω διεθνών ενταλμάτων σύλληψης, με τη Μόσχα να εκπροσωπείται από την Υπουργό Πολιτισμού, Όλγα Λιουμπίμοβα.
Τα μέτρα ασφαλείας
Η Ρώμη βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, με φραγμούς, ελέγχους ασφαλείας και αποκλεισμένες περιοχές γύρω από τη Βασιλική. Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί και μονάδες αντιτρομοκρατικής είναι αναπτυγμένοι, ενώ στον εναέριο χώρο ισχύει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, περιπολούμενη από μαχητικά αεροσκάφη.
Η τελευταία του κατοικία
Ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε να ταφεί στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε, ένα ιερό σημείο για τον ίδιο, το οποίο επισκεπτόταν συχνά για προσευχή πριν και μετά τα ταξίδια του. Η επιλογή αυτή αποκλίνει από την παράδοση, αφού οι περισσότεροι Πάπες θάβονται στις κρύπτες του Αγίου Πέτρου.
Στη Σάντα Μαρία Ματζιόρε, θα βρίσκονται επίσης φτωχοί και άποροι της Ρώμης, τιμώντας τον Ποντίφικα που αγωνίστηκε για τους περιθωριοποιημένους.
Να τονισθεί ότι ο Πάπας Φραγκίσκος όρισε στη διαθήκη του ότι επιθυμεί μια ταφή χωρίς πολυτέλειες. Το σώμα του θα τοποθετηθεί σε ένα μόνο φέρετρο από ξύλο με επένδυση ψευδάργυρου, και όχι στα τρία παραδοσιακά φέρετρα των προκατόχων του. Το φέρετρο θα φέρει μόνο την επιγραφή «Franciscus».
Μέσα σε αυτό θα τοποθετηθούν ένα σακουλάκι με νομίσματα της παποσύνης του και μια μονοσέλιδη αναφορά της θητείας του, που θα διαβαστεί δημόσια κατά την τελετή.
Η εκλογή του νέου Ποντίφικα
Μετά την κηδεία, ξεκινούν οι Novemdiales – εννέα ημέρες προσευχών και λειτουργιών για την ανάπαυση της ψυχής του Πάπα. Το κονκλάβιο για την εκλογή νέου Πάπα αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 5 Μαΐου, συγκεντρώνοντας 135 καρδιναλίους κάτω των 80 ετών στην Καπέλα Σιξτίνα.
Με τέσσερις ψηφοφορίες ανά ημέρα και μυστικότητα εγγυημένη από όρκο, οι καρδινάλιοι θα επιλέξουν τον επόμενο Ποντίφικα. Λευκός καπνός θα αναγγείλει την εκλογή, ενώ μαύρος σημαίνει ότι δεν έχει ακόμα βρεθεί διάδοχος.
Ανάμεσα στους πιθανούς διαδόχους του Φραγκίσκου ξεχωρίζουν ο Ιταλός Ματέο Ζούπι, γνωστός για την ειρηνευτική του δράση, ο γραμματέας του Βατικανού Πιέτρο Παρολίν και ο Λουίς Αντόνιο Τάγκλε από τις Φιλιππίνες, που θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος Ασιάτης Πάπας.
Άλλοι υποψήφιοι είναι οι καρδινάλιοι Πέτερ Έρντο, Ράινχαρντ Μαρξ, Μαρκ Ουελέ, Ρόμπερτ Πρέβοστ, Ρόμπερτ Σάρα και Κρίστοφ Σένμπορν.