Ενώ μπήκαμε στην εβδομάδα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, η καταγραφή δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σε όλα τα επίπεδα και από όλες τις πλευρές. Οι τάσεις μετρούν ένα ένα τα πρόσωπα της Κεντρικής Επιτροπής και κυρίως οι «προεδρικοί» καθώς εμφανίζονται αποφασισμένοι να προσέλθουν στη συνεδρίαση του ανώτατου κομματικού οργάνου ζητώντας να τροποποιηθεί ο οδικός χάρτης για την εκλογή προέδρου και την ανασυγκρότηση του κόμματος, όπως αυτός συμφωνήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς
Πριν από ώρες έγινε μια θυελλώδης συνεδρίαση της «Κίνησης Μελών», που κατέληξε έμμεσα στο αίτημα διεξαγωγής της εκλογής προέδρου από τη βάση τον ερχόμενο Νοέμβριο, αφού προηγηθεί ένα μεγάλο συνέδριο αυτοκριτικής και ανασύνταξης. Σημειωτέον ότι την ίδια στάση αναμένεται να κρατήσει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και η εσωκομματική τάση ΡΕΝΕ (πασοκογενείς, Πάνος Ρήγας, Αντώνης Κοτσακάς κ.λπ.). Βασικό επιχείρημα στη μετάθεση της ημερομηνίας των εσωκομματικών εκλογών αποτελεί η ανάγκη «να αφουγκραστούν την κοινωνία», όπως λένε στελέχη της τάσης, λες και δεν τους έφθανε η συντριβή και το εκλογικό αποτέλεσμα.
Με τα σημερινά δεδομένα, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η υποψηφιότητα για την προεδρία του Νίκου Παππά ως εκπροσώπου της πολυπληθέστερης «προεδρικής» τάσης, επίσης μάλλον θα είναι υποψήφια και η Ρένα Δούρου, χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή του Παύλου Πολάκη, καθώς ο βουλευτής Χανίων φέρεται διατεθειμένος να κατέβει σε κάθε περίπτωση για να μετρήσει τις εσωκομματικές δυνάμεις του. Αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υποψηφιότητας εμφανίζεται η Ολγα Γεροβασίλη, ενώ ως επικείμενη περιγράφουν πρόσωπα της Κουμουνδούρου την υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου.
Εδώ υπάρχει και μια παράμετρος που θα τεθεί αμέσως σε ισχύ, όταν ανακοινωθεί υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου από το «προεδρικό» στρατόπεδο. Αμέσως μετά την αριστερή αντιπολίτευση πιθανότατα θα ανακοινωθεί ως απάντηση και η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Τις τελευταίες ημέρες ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας λειτουργεί, με αλλεπάλληλες εμφανίσεις, ως άτυπος εκπρόσωπος της «Ομπρέλας», δηλώνοντας πως την πρώτη φορά θα ψηφίσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ χαρακτήρισε αξιόλογη και την Εφη Αχτσιόγλου.
Αλλα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως δεν μπορεί «να δοθεί λευκή επιταγή» στον/ην νέο/α πρόεδρο του κόμματος, χωρίς αυτός/η να έχει προηγουμένως δεσμευθεί σε ένα κοινό πολιτικό πλαίσιο, το οποίο θα σηματοδοτήσει την επανίδρυση του κόμματος.
Οι εστίες της μάχης
Αντίθετα, παρατηρούν πως οι εστίες εσωκομματικής μάχης, αλλά και οι καλοκαιρινές διακοπές δεν ευνοούν την διατύπωση ενός νέου πολιτικού σκηνικού, πάνω στο οποίο θα τοποθετηθούν οι διεκδικητές της ηγεσίας. Επιμένουν δε ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να τοποθετηθούν αναλυτικά για τα «πιστεύω» τους σε μια σειρά θεμάτων, η λύση που επεξεργάζεται μια ομάδα τεσσάρων ιστορικών στελεχών θέλει τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στα τέλη Νοεμβρίου αντί της 10ης Σεπτεμβρίου, όπως έχει αποφασιστεί.
Θιασώτες αυτής της εκδοχής εμφανίζονται δημόσια τις τελευταίες ώρες τόσο στελέχη της ΡΕΝΕ, όπως ο Αντώνης Κοτσακάς και ο Χάρης Τσιόκας, αλλά και στελέχη της «Κίνησης Μελών», όπως ο Χρήστος Σπίρτζης. Πάντως, μετά την τριήμερη παύση στις εσωκομματικές διεργασίες λόγω των προγραμματικών δηλώσεων, οι εντάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ επανέρχονται μέσα στην εβδομάδα με τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις ανακοινώσεις υποψήφιων προέδρων.
Ομως ακόμα και πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, διάφορα στελέχη έχουν πάρει θέση υπέρ υποψηφίων. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, επικεφαλής της Ευρωομάδας, ο Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και ο Νίκος Μπίστης από τη «Γέφυρα» είναι με την Εφη Αχτσιόγλου. Κλειστά ως προς τα πρόσωπα που θα τους υποστηρίξουν κρατούν για την ώρα τα χαρτιά τους οι υποψήφιοι των λεγόμενων «προεδρικών», φιλοδοξώντας να κάνουν θόρυβο μόλις ανακοινωθεί η υποψηφιότητά τους.
Τις τελευταίεςώρες «τρέχει» και μια έρευνα για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με μοχλό πρόσωπο που θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Παρά τα βασικά στοιχεία της δημοσκόπησης με τις προθέσεις ψήφου των υποψηφίων αρχηγών, τα ποιοτικά στοιχεία που μελετούν οι αναλυτές είναι εξόχως αποθαρρυντικά για το μέλλον του κόμματος. Συμπεριλαμβανομένου και του... άχαστου Αλέξη Τσίπρα, η τοξικότητα που χαρακτηρίζει τα δρώμενα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτόγνωρη για «κόμμα της αντιπολίτευσης στην μεταπολιτευτική Ελλάδα».
Ο «αριστερός» των συμβιβασμών Αλέξης Τσίπρας, ο «νταής –σύμφωνα με τα όσα είπε ο Παναγιώτης Ρήγας»– Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο 13-0 του Ειδικού Δικαστηρίου Νίκος Παππάς, ο «επαγγελματίας της στοχοποίησης και των προγραφών Παύλος Πολάκης, ο «πασοκογένης» Χρήστος Σπίρτζης, που όλα του φταίνε γιατί δεν εξελέγη, και ο ιδεολογικός ινστρούχτορας Θανάσης Καρτερός είναι, μεταξύ άλλων, τα βασικά συστατικά τοξικότητας σε ένα κόμμα που εξαιρετικά δύσκολα θα ανακάμψει στο πολιτικό σκηνικό.Τώρα όμως αρχίζει να ξηλώνεται το «πουλόβερ» για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα επόμενα επεισόδια θα τραβήξουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας.