Με τον πολιτικό οργανισμό ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε κώμα, οι επίδοξοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα (σ.σ.: μέχρι να αποφασίσει να επιστρέψει) έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου με «έπαθλο» τα ιμάτια του κόμματος. Ο,τι έχει απομείνει απ’ αυτό, μετά το εκλογικό Βατερλό.
Σύμφωνα με κάποιες μυστικές δημοσκοπήσεις που έγιναν εν όψει εσωκομματικών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται πέριξ του 15% με... δυναμική για περαιτέρω μείωση. Και μη βιαστούν οι «σύντροφοι» της Κουμουνδούρου να αμφισβητήσουν (πάλι) τα γκάλοπ γιατί τα ίδια έλεγαν μέχρι πρότινος, ότι δηλαδή είχαν ως βάση το 31% του εκλογικού σώματος και είδαν τα αποτελέσματα στις πρόσφατες εκλογές.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας το είπε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, «οι αυταπάτες έχουν τελειώσει μαζί με τους εμπνευστές τους», αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ βάφτισαν τα λόγια του ως «πικρόχολο σχόλιο». Μάλιστα ο πιο πιστός λογογράφος του Τσίπρα βρήκε, μέσα από τις σελίδες της κομματικής εφημερίδας, την ευκαιρία να
ασκήσει σφοδρή κριτική στον γραμματέα του ΚΚΕ για τις αλήθειες που είπε.

Φαβορί η Αχτσιόγλου

Το τραπέζι των υποψηφιοτήτων αυτή τη στιγμή είναι... άδειο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέρχονται από τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η Εφη Αχτσιόγλου το πήρε τελικά απόφαση και θα καταθέσει υποψηφιότητα. Αυτό αναμένεται να συμβεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στην Κεντρική Επιτροπή που έχει ανακοινωθεί ότι θα λάβει χώρα το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Από κει και πέρα, η εικόνα που υπάρχει για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι θολή. Ο πρώην υπουργός και αρχηγός της «Ομπρέλας» μπορεί να μην ενθουσιάζεται με την υποψηφιότητα της Αχτσιόγλου, αλλά ούτε και θέλει να είναι πρόεδρος μέχρι τις ευρωεκλογές, μιας και οι περισσότεροι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι μετά θα επιστρέψει ο «άχαστος»
Τσίπρας.

Τι θα κάνει ο Παππάς

Ο Νίκος Παππάς, παρότι πολλοί θεωρούν ότι έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην ήττα του Τσίπρα (βλ. τηλεοπτικές άδειες και ομόφωνη καταδίκη με 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο), δείχνει αποφασισμένος να μπει στην κούρσα διαδοχής έχοντας τη στήριξη των «προεδρικών».

Εφόσον βάλει υποψηφιότητα, τότε είναι πιθανόν να κάνει πίσω ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος θα ήθελε να μετρήσει τις δυνάμεις του στο εσωτερικό του κόμματος.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «προεδρικοί» θα καταθέσουν στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αίτημα για αναβολή στην εκλογή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να βάλει υποψηφιότητα και η Ρένα Δούρου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο της στην ιστοσελίδα anatropinews.gr κάνει λόγο για την ανάγκη διατύπωσης μιας «ρεαλιστικής κυβερνητικής πρότασης» από πλευράς μιας «μεγάλης
δημοκρατικής παράταξης», περιγράφοντας ακόμη ένα «κόμμα ενός σύγχρονου, διεκδικητικού προοδευτισμού με σαφή και αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση».

Η... Παπαρήγα του ΣΥΡΙΖΑ

Αρκετοί είναι αυτοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν συμπαθούν και ιδιαιτέρως την Εφη Αχτσιόγλου, τόσο για την γρήγορη ανέλιξή της στα κομματικά δρώμενα όσο και για τις υπέρμετρες, όπως λένε, φιλοδοξίες της. Μάλιστα για να τη «μειώσουν» πολιτικά λένε ότι είναι η...Παπαρήγα του ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας ότι ο λόγος της είναι παλαιοκομματικός,
καθώς κι ότι το ιδεολογικό της υπόβαθρο εδράζεται στη νεοκομμουνιστική Αριστερά.Η ίδια ωστόσο προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στην ομιλία της στη Βουλή στις προγραμματικές δηλώσεις.

«Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα ασκήσουμε με ευθύνη το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας ανέθεσαν οι πολίτες, αλλά δεν θα αρκεστούμε σε αυτό. Θα είμαστε η δύναμη που θα αντιταχθεί στη λογική μιας κοινωνίας χαμηλών προσδοκιών. Θα αναλάβουμε τον δύσκολο αλλά και τον πλέον όμορφο ρόλο να δώσουμε προοπτική στουςπολίτες, μια αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική προοπτική, μια ρεαλιστική προοπτική», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης η κυρία Αχτσιόγλου έχει να αντιμετωπίσει και την καχυποψία των «πασοκογενών» του κόμματος, οι οποίοι με μπροστάρη τον Χρήστο
Σπίρτζη τής ασκούν σκληρή κριτική. Υπενθυμίζεται ότι ο Σπίρτζης, όταν ρωτήθηκε τις προάλλες γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε συνέχεια την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που «προσπαθούσε να στηρίξει την κοινωνία», έριξε τα καρφιά του για την Εφη Αχτσιόγλου.

«Ηταν ένα κενό από το οικονομικό μας επιτελείο που δεν γνώριζε ότι η αγορά έχει πάρει μια μεγάλη ανάσα», είπε χαρακτηριστικά, φωτογραφίζοντας την Αχτσιόγλου, η οποία είναι τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των φαβορί για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα.