Όταν ο Αλέξης Τσίπρας κατέβαινε υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας, προτού πάρει από τον Αλέκο Αλαβάνο το δαχτυλίδι της διαδοχής, ή όταν πιο πρόσφατα ο Νάσος Ηλιόπουλος ήταν επίσης υποψήφιος για τον ίδιο δήμο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πρόβλημα. Τώρα, με τον φόβο μιας ακόμη ήττας, δηλώνει διά στόματος Σωκράτη Φάμελλου ότι δεν είναι σωστό να υπάρχουν κομματικοί υποψήφιοι στους δήμους.

Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τραγική. Αυτό είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έρχονται σε μια χρονική στιγμή που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά, δεδομένης και της γενικότερης αδυναμίας της Κουμουνδούρου –ακόμη και όταν ήταν κυβέρνηση– να εμφανίσει ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες.

Ο φόβος μιας ακόμη ήττας είναι μεγάλος, όπως και ο φόβος να λειτουργήσει διαλυτικά αφού το ΠΑΣΟΚ –στο οποίο ήδη στρέφονται στελέχη του κόμματος– στην αυτοδιοίκηση διατηρεί μια δυναμική που του επιτρέπει να επιχειρήσει σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα αποτελέσματα των εκλογών, ειδικά στην περιφέρεια.

Στο πλαίσιο αυτό η απάντηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, είναι χαρακτηριστική. Όπως είπε «για τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά και γενικά τα προοδευτικά κόμματα δεν είναι σωστό να έχουμε κομματικούς υποψηφίους στους δήμους» σημειώνοντας πως αυτό το καταλαβαίνει για τις περιφέρειες αλλά και για κάποιες μεγάλες πόλεις…

Με απλά λόγια, στην Κουμουνδούρου ο φόβος να χρεωθεί το κόμμα μια ακόμη ήττα μέσα από τις επιλογές που θα κάνει λειτουργεί ανασταλτικά. Πολύ περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία παρατηρούνται ήδη φαινόμενα υποψηφίων που δηλώνουν πως δεν επιθυμούν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας πως θα λειτουργήσει αρνητικά.

Η περίπτωση του Νίκου Παππά, του μπασκετμπολίστα, είναι ενδεικτική αφού ενώ ανακοινώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα –πριν από τις εθνικές εκλογές και τη συντριπτική ήττα– ο ίδιος μετά τις εκλογές δήλωσε πως δεν συμφωνεί με όλες τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας πως δεν προτίθεται να κατέβει στην εκλογική μάχη της Αθήνας.

Σε κάθε περίπτωση, στην Κουμουνδούρου βλέπουν τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση σαν ένα ακόμη πικρό ποτήρι που πρέπει να πιουν, αναζητώντας δικαιολογίες που προκαλούν εύλογα ερωτήματα, δεδομένου ότι στο πρόσφατο παρελθόν κινήθηκαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο ως προς τις υποψηφιότητες.