Προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης βλέπει η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, αναφορικά με τις εταιρείες του Στέφανου Κασσελάκη στην αλλοδαπή, όπως δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη, Μανώλη Αναγνωστάκη και Γιάννη Κολοκυθά. Κληθείσα να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη, όπου ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν νόμο του 2016 από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στόχευε εκείνον, αλλά τελικά χτύπησε τον Στέφανο Κασσελάκη 8 χρόνια αργότερα, η κυρία Κεχαγιά προσπαθώντας να υποβαθμίσει την κατάσταση, επικαλέστηκε το ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο και το δυστύχημα στα Τέμπη προκειμένου να πει πως, το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει εταιρεία στο εξωτερικό, είναι το έλασσον.

Έτερον εκάτερον. Το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, βρίσκεται στρυμωγμένος από έναν φωτογραφικό νόμο, τον οποίον ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για να στριμώξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι αυτοτελές, καθώς πέραν της ειρωνείας, είναι και ποινικό αδίκημα. Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση που αρχηγός πολιτικού κόμματος -ή συγγενής του, πρώτου βαθμού- που είναι στη Βουλή, έχει εταιρεία στην αλλοδαπή, συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο εν λόγω νόμος, ο οποίος επίτηδες γράφτηκε τόσο γενικός, δεν κάνει διάκριση μεταξύ offshore εταιρείας και εταιρείας στην αλλοδαπή, απαγορεύει οριζοντίως την κατοχή οποιασδήποτε εταιρείας εκτός συνόρων.

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος νόμος, δεν είναι στο πλαίσιο του πόθεν έσχες, όπως ψευδώς υποστηρίζει η κυρία Κεχαγιά, πρόκειται για αυτοτελές νομοθέτημα, ενώ ουδεμία σχέση έχει αν ο Στέφανος Κασσελάκης είναι βουλευτής ή όχι. Το μείζον όμως είναι το εξής: πώς μπορεί ένας πολιτικός αρχηγός να διατείνεται ολημερίς, ότι βλέπει παραβιάσεις στο κράτος δικαίου και πως «παλεύει» για να τις διεθνοποιήσει στο Ευρωκοινοβούλιο, όταν ο ίδιος παρανομεί; Είναι υπεράνω του νόμου ο κύριος Κασσελάκης; Τον προστατεύει το διαβόητο «ηθικό πλεονέκτημα»; Αν ο «υπέρμαχος» του κράτους δικαίου de facto παρανομεί, μάλλον το κράτος δικαίου δεν είναι και το καλύτερο δυνατό αφήγημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως από τη στιγμή που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε την «αστοχία» του, στην σκευωρία Novartis. Εκτός κι αν θέλουν να τους «πάρουν με τις τομάτες».

Η δήλωση της Βούλας Κεχαγιά

Παναγιώτης Στάθης: «Κυρία Κεχαγιά, διαβάζω: "όπως φαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξαν το 2016 έναν νόμο εναντίον του Μητσοτάκη, αλλά τελικά αυτός στρίμωξε τον Κασσελάκη. Επί μήνες ερωτάται αν έχει εταιρείες στο εξωτερικό, κάτι που απαγορεύεται ρητά και ψηφίστηκε το 2016 και εκείνος απαντά πως θα ρωτήσει τους δικηγόρους του, ενώ δανείζει και το κόμμα του"».

Βούλα Κεχαγιά: «Είναι οι δηλώσεις του κυρίου Μητσοτάκη, χθες στη Θεσσαλονίκη. Πραγματικά εντυπωσιάζομαι. Ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία, έχουν μια μεγάλη ιδιότητα, να προσπαθούν να κάνουν το άσπρο, μαύρο. Λέει ο κύριος πρωθυπουργός, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό, επειδή υπήρξε το ευρωπαϊκό ψήφισμα, από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Λέει ότι είναι λαϊκιστές και ανθέλληνες οι 330 ευρωβουλευτές που ψήφισαν αυτό το ευρωπαϊκό ψήφισμα του Κοινοβουλίου, πειθόμενοι και έχοντας τη βεβαιότητα, ότι παραβιάζονται οι αρχές του κράτους δικαίου στη χώρα μας; Είναι λαϊκισμός αυτό που κάνει η ευρωπαϊκή εισαγγελία και λέει ότι έγιναν εγκλήματα στα Τέμπη; Όλοι λοιπόν, είναι εναντίον της κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη, αλλά ο κύριος Κασσελάκης, έχει εταιρεία στο εξωτερικό. Σοβαρά τώρα μιλάμε;»

Παναγιώτης Στάθης: «Είναι θέμα συμψηφισμού, κυρία Κεχαγιά;»

Βούλα Κεχαγιά: «Είναι θέμα δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων, ενοχλεί ο κύριος Κασσελάκης».

Παναγιώτης Στάθης: «Δεν υφίσταται νομικό θέμα;»

Βούλα Κεχαγιά: «Όλα θα έρθουν στο φως όταν -πιστέψτε με και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως-, θα έρθουν στην ώρα τους και όταν ο κύριος Κασσελάκης θα πει τι ακριβώς συμβαίνει με τις επιχειρήσεις του».

Παναγιώτης Στάθης: «Γιατί να μην το πει τώρα; Αφού ξέρουμε όλοι ότι ο άνθρωπος είναι επιχειρηματίας. Ποιο πρόβλημα να μας πει, "έχω αυτό, αυτό και αυτό". Και τι έγινε;»

Βούλα Κεχαγιά: «Ο κύριος Κασσελάκης θα πει τι έχει, ή τι είχε. Άλλοι δεν έλεγαν και δεν έβαζαν στο πόθεν έσχες τους, ακίνητα που είχαν στο Παρίσι, σπίτια ιστορικά του Βολτέρου και τα λοιπά».

Παναγιώτης Στάθης: «Γιατί να αιωρείται αυτό το πράγμα; Δεν το καταλαβαίνω. Γιατί πράγματι υπάρχει μια δανειακή σύμβαση στο κόμμα».

Βούλα Κεχαγιά: «Το επιχειρείν για κάποιον επιχειρηματία, είναι κάτι το μεμπτό;»

Παναγιώτης Στάθης: «Καθόλου. Αλλά είναι πρόεδρος κόμματος».

Βούλα Κεχαγιά: «Βεβαίως, αλλά ήρθε ως επιχειρηματίας, να το κατανοήσουμε αυτό. Και πήρε μέρος σε εσωκομματικές εκλογές, όχι σε βουλευτικές εκλογές, έτσι; Δηλαδή τον ψήφησαν μέλη του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα στην ώρα τους και δεν θα αργήσει αυτή η ώρα, θα έρθουν στο φως. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, από τα φορτία που την πιέζουν στην πλάτη και τη βαρύνουν, όπως το έγκλημα στα Τέμπη. Αν από τη δημοσιογραφική έρευνα που προέκυψε ως τώρα, ότι υπάρχουν οι ΧΨΖ εταιρείες, προκύπτει κάτι μεμπτό; Προκύπτει μια παρανομία; Είναι το θέμα που αφορά τον νόμο του Πόθεν Έσχες, στον οποίο ο κύριος Κασσελάκης, στον προβλεπόμενο από τη νομοθεσία χρόνο, θα υποβάλλει δήλωση περιουσιακής κατάστασης».