«Δεν το θεωρώ δύναμη του προοδευτικού εκσυγχρονισμού. Θα χρειαστεί να πατάμε περισσότερο φρένο παρά γκάζι» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. «Δεν πιστεύω λοιπόν ούτε τον κ. Τσίπρα ούτε τον κ. Ανδρουλάκη, που είναι πιο κοντά στον κ. Τσίπρα από ό,τι στη Ν.Δ.

Ο μόνος τρόπος αυτό το σενάριο να μην μπορεί να γίνει πράξη είναι η Ν.Δ. να είναι ισχυρή, ώστε και μαθηματικά να μη βγαίνουν οι αριθμοί και πολιτικά να είναι σαφές ότι ο λαός εναποθέτει στη Ν.Δ. τη διακυβέρνηση», ξεκαθάρισε

«Η Ν.Δ. θα είναι η μεγάλη νικήτρια των εκλογών», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου, εξηγώντας πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει μεν τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, ξεκαθαρίζοντας δε ότι το ζήτημα κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο αριθμητικό.

«Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν θέλει πρωθυπουργό εμένα, αυτό ως Ν.Δ. δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε, καθώς οι πολίτες ψηφίζουν και για πρωθυπουργό.

Με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη λίγα πράγματα έχω ουσιαστικά να συζητήσω, καθώς η πολιτική του είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θεωρώ το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη δύναμη του προοδευτικού εκσυγχρονισμού. Θα χρειαστεί να πατάμε περισσότερο φρένο παρά γκάζι. Μια τέτοια κυβέρνηση δεν νομίζω ότι θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στους ισχυρισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο debate ότι δεν του έχει ζητήσει να συναντηθούν. «Είναι ψέμα. Δύο φορές του το ζήτησα και τον κάλεσα και στο τηλέφωνο. Δεν είμαι επί της αρχής κατά της διαμόρφωσης ευρύτερων συναινέσεων, αλλά πρέπει να θέλει και ο άλλος. Οταν
λέει “ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης”, βασικά εννοεί “όχι στον Μητσοτάκη” γιατί οι πιο πολλοί συμπολίτες μας προεξοφλούν το αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ μετά την 21η Μαΐου, έστω κι αν μαθηματικά μια τέτοια κυβέρνηση έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ξεμπρόστιασμα Τσίπρα

Μάλιστα εκτίμησε σαφώς ότι η εντολή του λαού μετά και τις δεύτερες εκλογές θα είναι ξεκάθαρη και θα εναποθέσει στη Ν.Δ. τη διακυβέρνηση. «Το ενδιαφέρον μου είναι εστιασμένο στην πρώτη κάλπη. Αλλά θέλω να κρατήσω κάτι από το άρθρο σήμερα του Αλέξη Τσίπρα στην “Αυγή”, όπου λέει ότι μετά τις εκλογές θα λάβουν
τέλος οι μικροκομματικές υπερβολές. Δηλαδή λέει “μην ακούτε, μετά θα τα βρούμε”. Είναι το ενδεχόμενο της κυβέρνησης των ηττημένων.

Να το γνωρίζουν οι πολίτες ότι εξακολουθεί να υφίσταται. Δεν πιστεύω λοιπόν ούτε τον κ. Τσίπρα ούτε τον κ. Ανδρουλάκη, που είναι πιο κοντά στον κ. Τσίπρα από ό,τι στη Ν.Δ. Ο μόνος τρόπος αυτό το σενάριο να μην μπορεί να γίνει πράξη είναι η Ν.Δ. να είναι ισχυρή,
ώστε και μαθηματικά να μη βγαίνουν οι αριθμοί και πολιτικά να είναι σαφές ότι ο λαός εναποθέτει στη Ν.Δ. τη διακυβέρνηση», ξεκαθάρισε.

Παράλληλα επανέφερε την πρότασή του για κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από κάποια τρίτη, ανεξάρτητη, Αρχή, όπως συμβαίνει στις ώριμες Δημοκρατίες. «Ο ΣΥΡΙΖΑ το αποφεύγει γιατί γνωρίζει ότι όλοι θα αντιληφθούν ότι το πρόγραμμά του είναι τόσο πλουσιοπάροχο που είναι αδύνατο να υλοποιηθεί.

Η ανεξάρτητη κοστολόγηση των προγραμμάτων θα ήταν ποικιλοτρόπως ωφέλιμη. Ξανακάνω την πρόταση και περιμένω απάντηση αντί για σιωπή. Βλέπετε τη δυσκολία που έχουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να πουν πόσο κοστίζουν τα μέτρα τους. Είναι βέβαιο ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τινάζει την μπάνκα στον αέρα και αν θέλει ας το στείλει και σε κάποιον από τους οίκους αξιολόγησης», τόνισε.

Μείωση ΦΠΑ υπό όρους


Σε ερώτηση για την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την εκτίμηση ότι θα αρχίσει ο πληθωρισμός να πέφτει, είπε πως το Μarket Pass και το καλάθι του νοικοκυριού αποδείχθηκαν χρήσιμα μέτρα αλλά είναι προσωρινά και πως μόνιμη θα είναι η βελτίωση των εισοδημάτων με αύξηση των μισθών και μείωση των φόρων. Ειδικά για τον ΦΠΑ ανακοίνωσε πως στο β’ μισό της δεύτερης τετραετίας
και εφόσον η χώρα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα θα εξετάσει τη συνολική αποκλιμάκωσή του ώστε να πλησιάσουμε την ευρωπαϊκή αναλογία έμμεσων και άμεσων φόρων.

Oσο για το ζήτημα των υποκλοπών, υπενθύμισε πως η κυβέρνηση και ο ίδιοςανέλαβαν την πολιτική ευθύνη, πως τηρήθηκαν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και η ΕΥΠ θωρακίστηκε θεσμικά. «Η Δικαιοσύνη θα κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Δεν είναι δουλειά της αντιπολίτευσης να το κρίνει αυτό», τόνισε και επέκρινε τα γκρίζα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορώ να μη σχολιάσω.

Δεν είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας να μας κουνάει το δάχτυλο για το κράτος δικαίου όταν έχει δίπλα του τον αμετάκλητα καταδικασμένο με 13-0 για παράβαση καθήκοντος και για τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι μια ηλιόλουστη Κυριακή», ανέφερε.

Σχετικά με τις εκλογές στην Τουρκία, δήλωσε ότι θα συγχαρεί όποιον εκλεγεί και θα επιδιώξει συνάντηση ώστε να μπει το πλαίσιο των σχέσεών μας τα επόμενα χρόνια. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο βασικός πυρήνας της εξωτερικής μας πολιτικής δεν αλλάζει, ενώ μετά από σχετική ερώτηση είπε πως δεν εκτιμά ότι υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος θερμού επεισοδίου, αλλά οφείλουμε να είμαστε
προετοιμασμένοι. 

Σε ότι αφορά τη σύλληψη Φρέντι Μπελέρη χαρακτήρισε το γεγονός απαράδεκτο και αδιανόητο. «Εχω καταστήσει σαφές στον κ. Ράμα ότι δεν δεχόμαστε εκπτώσεις από την προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας» τόνισε συμπληρώνοντας: «δεν θα ανεχτώ τέτοιες συμπεριφορές. Ελπίζω η υπόθεση αυτή να εκτονωθεί το
γρηγορότερο. Θα έχει σημαντικές σχέσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις αλλά και στην πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ».