«Όχι σε μία δεύτερη φορά στη συμφορά», ήταν το σύνθημα με το οποίο ξεκίνησε την ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι την Κυριακή των εκλογών 2023 «όλη η Κρήτη, όλη η Ελλάδα, θα βαφτούν στα γαλάζια».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «αυτή πρέπει να είναι η μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση που έχει γίνει στην Κρήτη εδώ και πολύ καιρό. Και τα λόγια μου είναι λίγα για να περιγράψω αυτήν την εντυπωσιακή υποδοχή».

«Όπως και πριν από μερικές εβδομάδες στα Χανιά, έτσι και σήμερα το Ηράκλειο στέλνει το μήνυμα της μεγάλης νίκης. Θέλω να κερδίσω ένα στοίχημα που έχουμε βάλει όλοι μαζί, να ντυθεί όλη η Κρήτη στα γαλάζια την 21η Μαΐου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «ο τόπος απαιτεί σταθερότητα στις κατακτήσεις του, απαιτεί συνέχεια στην πρόοδό του και απαιτεί συνέπεια στην πορεία που έχει χαράξει προς τα εμπρός. Βροντοφωνάζει εδώ από το Ηράκλειο όχι δεύτερη φορά στη συμφορά και δίνει δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή».

Αναφερόμενος στις μεγάλες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του την προηγούμενη 4ετία, τόνισε την τουρκική προκλητικότητα, την πάνδημία και την κρίση, σημειώνοντας ότι έμεινε πιστός στις εξαγγελίες του, κάνοντας πράξη όσα είχε υποσχεθεί.

Θα ενισχύονται οι συνταξιούχοι μέχρι να εξαφανιστεί η προσωπική διαφορά του Κατρούγκαλου


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ξανά για τη στήριξη των συνταξιούχων και ιδιαίτερα εκείνων που πλήττονται ακόμα από την προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου. «Ενισχύονται και θα εξακολουθήσουν να ενισχύονται, μέχρι να εξαφανιστεί η προσωπική διαφορά τοιυ Κατρούγκαλου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη 4ετία, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους πολιτικούς του αντιπάλους και ειδικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «εμείς παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας και δεν ντρεπόμαστε να μιλάμε για την κοστολόγησή του». Τόνισε δε, ότι η επόμενη 4ετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών για όλους, ενώ έκανε γνωστό πως θα μειωθούν 30% τα αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο στόχος του είναι την επόμενη τετραετία να φτάσει ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950, ενώ εκτίμησε ότι ο λαός θα επιλέξει «σταθερότητα στις κατακτήσεις του και την πρόοδο του τόπου».

«Ο λαός θα πει όχι σε δεύτερη φορά στη συμφορά, αλλά θα δώσει δεύτερη εντολή στην προκοπή" είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι "τη μέρα που θα γιόρταζε μαζί μας και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποσχόμαστε τη γιορτή της δημοκρατίας και θέλουμε την πρωτιά σε όλους του νομούς μας».

Αναφερόμενος στην αδικία των τεκμηρίων, τόνισε ότι «θα τα μειώσουμε κατά 30%, θα μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές και βαθμιαία θα καταργήσουμε και τον τελευταίο μνημονιακό φόρο, που είναι το τέλος επιτηδεύματος».

Σχετικά με τα εθνικά θέματα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έγινε πατρίδα με σύνορα σε αέρα και θάλασσα. Οι ροές μεταναστών έχουν μηδενιστεί. Η Μόρια δεν υπάρχει πια. Πριν λίγο καιρό ήμουν στην Λέσβο και όσο και αν κάποιοι αντιδρούν ο φράχτης του Έβρου θα απλωθεί σε ολόκληρη τη μεθόριο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η εθνική άμυνα είναι υπέρτατος αυτοσκοπός».

Αυξήσεις στις αφίξεις τουριστών στην Κρήτη κατά 15%


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικά στα δυο ρεκόρ που έχουν καταγραφεί στις εξαγωγές στο λάδι και στον τουρισμό και είπε μάλιστα ότι οι αφίξεις έχουν αυξηθεί όμως τον ενημέρωσε ο αερολιμενάρχης κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Επανέλαβε ότι ο φράχτης στον Έβρο θα επεκταθεί, ενώ αναφέρθηκε και στις μεταναστευτικές ροές που μειώθηκαν. «Ψηφίζουμε και για την γεωπολιτική ενίσχυση της θέσης της χώρας», είπε χαρακτηριστικά. «Η εθνική άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός», τόνισε ακόμα.

Ειδικά στην διπλωματία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αμυντικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί με μεγάλες δυνάμεις αλλά και στις έρευνες υδρογονανθράκων που γίνονται νοτιοδυτικά της Κρήτης.

«Η φωνή της χώρας μας ακούγεται δυνατή στις Βρυξέλλες όχι μόνο στο γεωπολιτικό αλλά και στο οικονομικό πεδίο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «τέθηκαν αυτά τα 4 χρόνια τα θεμέλια της νέας Ελλάδας. Μια κυβέρνηση που διακρίνεται για την συνέπειά της είναι η σημερινή και μια άλλη που έλεγε πολλά αλλά έμεινε στα λόγια»,, ενώ μίλησε και για τα έργα υποδομών σε όλη την χώρα και ειδικά για το δικό του προσωπικό στοίχημα όπως είπε, τον ΒΟΑΚ. «Το όνειρο αυτό γίνεται πια χειροπιαστή πραγματικότητα για όλη την Κρήτη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σφοδρή επίθεση σε Τσίπρα και Ανδρουλάκη: «Εκείνοι μιλούν μόνο για τον Μητσοτάκη. Εγώ μιλώ για το μέλλον»


Όσον αφορά στις διαφορές με τους πολιτικούς του αντιπάλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «εκείνοι μιλούν μόνο για τον Μητσοτάκη. Εγώ μιλώ για το μέλλον», ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά αναφορικά με το οικονομικό πρόγραμμα των αντιπάλων του πως «Να μετρήσουμε το παρόν με εκείνους που τάζουν ψεύτικες υποσχέσεις. 83 δις παροχές και δεν μας λένε από που θα βρεθούν και ο κ. Τσίπρας σφυρίζει αδιάφορα κάθε φορά που ζητούμε να κοστολογηθεί το πρόγραμμά του από έναν ανεξάρτητο φορέα. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και οι υποσχέσεις έχουν και πάλι κοπεί από το λεφτόδεντρο».

Στο ίδιο μήκος κύματος υπογράμμισε ότι «36 φορές επαναλαμβάνεται η λέξη κατάργηση στο πρόγραμμά του (σ.σ ΣΥΡΙΖΑ)για να γυρίζουμε πάλι στα ερείπια. Όχι σε όλα και ναι στο τίποτα λέει. Αλλά δεν θα τους κάνουμε την χάρη και ο κ. Τσίπρας θα μείνει βυθισμένος στην υποκρισία του. Υποτιμούν τη νοημοσύνη των Ελλήνων με μισόλογα για τον φράχτη στον Έβρο».

Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παγίδα της απλής αναλογικής και έθεσε ως προτεραιότητα «την ακύρωση αυτής της παγίδας που οδηγεί σε ακυβερνησία» δηλώνοντας πως «Ο κ. Ανδρουλάκης ο συντοπίτης σας λέει δεν θέλει για πρωθυπουργό αυτόν που θα ψηφίσουν οι πολίτες. Θέλει έναν άγνωστο Χ. Κοιτάζει στο παρελθόν και έχει αποφασίσει να κάνει έναν μονομέτωπο αγώνα εναντίον μου. Λυπάμαι αλλά την σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον θέλουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ» θυμίζοντας ότι η ΝΔ έδωσε αγώνες μαζί με το ΠΑΣΟΚ τα δύσκολα χρόνια.

Στη συνέχεια έστειλε μήνυμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Οι πολίτες δεν βλέπουν το ποτήρι άδειο και σπασμένο όπως το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν θέλουν να γίνουν παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ ξέρουν ότι η θέση τους δεν είναι με τον τυχοδιωκτισμό και τον λαϊκισμό αλλά με τον υπεύθυνο πατριωτισμό».

Ο Τσίπρας θα μείνει βυθισμένος στην υποκρισία του

«Ο κ.Τσίπρας όμως θα μείνει μόνος του βυθισμένος στην υποκρισία του» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε επίσης ότι «ο κ.Τσίπρας σέβεται τη Δικαιοσύνη όταν βγάζει καλές αποφάσεις γιαυτόν», επισημαίνοντας πως η αντιπολίτευση «διακινούσε ψέμματα σε βάρος της χώρας με τη "μικρή Μαρία του Έβρου". Και "απεδείχθη ότι ήταν μια μούφα όπως είπε και ο κ.Κουτσούμπας».

Αναφέρθηκε στην απλή αναλογική τονίζοντας ότι θα την ακυρώσει: «Θέτω ως προτεραιότητα την ακύρωση της παγίδας της απλής αναλογικής που οδηγεί στην ακυβερνησία» δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη ότι «κοιτάζει στο παρελθόν κάνει μονομέτωπο αγώνα εναντίον μου, αλλά οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν μαζί μας στον αγώνα κατά του λαϊκισμού. Δεν βλέπουν το ποτήρι άδειο ή σπασμένο όπως τους λέει ο Συριζα, και αρνούνται να γίνουν παρακολούθημα εκείνου που ήταν μέχρι χτες ο αντίπαλός τους. Η θέση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν είναι με τον λαϊκισμό».

Ο κ.Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων, ότι «Θα ψηφίσουμε και για την εξωτερική πολιτική, όχι μόνο για την οικονομία. Σκεφτείτε να υπάρχει ένας ισχυρός αντίπαλος απέναντι κι εμείς να παραπαίουμε με κυβερνήσεις συνεργασίας. Κι εμείς πρέπει να στείλουμε μήνυμα στιβαρότητας τόσο σε Τουρκία όσο και στην Αλβανία» σημειώνοντας ότι εστάλη μήνυμα στην αλβανική ηγεσία με τη νίκη στου Μπελέρη και κάλεσε τα Τίρανα να τον απελευθερώσει.

Τήρησα τις δεσμεύσεις μου


Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων υπογράμμισε «ότι είχε υποσχεθεί λιγότερους φόρους, φροντίδα στους αδύναμους, ασφαλή σύνορα, "και τα τηρήσαμε όλα αυτά». Είπε ότι κατά 7 δισ. ευρώ «ελάφρωσαν οι ώμοι των πολιτών από φόρους, αυξήθηκε το αφορολόγητο, οι αγρότες πληρώνουν μισή φορολογία, φροντίσαμε τους χαμηλόμισθους, αυξήθηκε 20% ο βασικός μισθός που πήγε στα 780 ευρώ σήμερα. Οι συνταξιούχοι είδαν αυξήσεις μετά από 12 χρόνια, όσοι αδικούνται από την "προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου'' ενισχύονται και θα ενισχύονται, ώσπου η προσωπική διαφορά καταργηθεί οριστικά. Η ανάπτυξη τρέχει με ρυθμό διπλάσιο της Ευρώπης, σημειώσαμε ρεκόρ στις εξαγωγές και στα έσοδα μας από τον τουρισμό» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι «η Ελλάδα ήταν κέντρο διερχομένων μεταναστών, αλλά τώρα έγινε πατρίδα με σύνορα σε θάλασσα ξηρά και αέρα» και ξεκαθάρισε ότι ο φράχτης του Έβρου θα απλωθεί σε ολόκληρη τη μεθόριο. Οι αγρότες πληρώνουν μισή φορολογία, φροντίσαμε τους χαμηλόμισθους, αυξήθηκε 20% ο βασικός μισθός που πήγε στα 780 ευρώ σήμερα. Οι συνταξιούχοι είδαν αυξήσεις μετά από 12 χρόνια, όσοι αδικούνται από την «προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου» ενισχύονται και θα ενισχύονται, ώσπου η προσωπική διαφορά καταργηθεί οριστικά. Η ανάπτυξη τρέχει με ρυθμό διπλάσιο της Ευρώπης, σημειώσαμε ρεκόρ στις εξαγωγές και στα έσοδα μας από τον τουρισμό» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

επίσης ότι "η Ελλάδα ήταν κέντρο διερχομένων μεταναστών, αλλά τώρα έγινε πατρίδα με σύνορα σε θάλασσα ξηρά και αέρα" και ξεκαθάρισε ότι ο φράχτης του Έβρου θα απλωθεί σε ολόκληρη τη μεθόριο.

Επικίνδυνη Βαβέλ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για επικίνδυνη Βαβέλ τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε στο γκρεμό., ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση στην Τουρκία είπε πως «ξέρω καλά τις διακυμάνσεις σε αυτές τις θέσεις. Τις χειρίστηκα 4 χρόνια και ενίσχυσα την Ελλάδα. Δεν ψηφίζουμε μόνο για την οικονομία και την υγεία αλλά και την μεταναστευτική πολιτική και την θωράκιση της πατρίδας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη κρίση με την Αλβανία σημειώνοναυς ότι «κάποιοι στην Αλβανία πήραν την απάντησή τους με τη νίκη του Φρέντι Μπελέρη. Πήγα στην Χειμάρρα και δεσμεύθηκα ότι η μητέρα πατρίδα θα είναι πάντα στο πλευρό τους», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Έχει σημασία ποιος θα έχει αύριο στα χέρια του το τιμόνι της χώρας και το δικό μας μήνυμα πρέπει να εκπέμπει και δυναμισμό και στιβαρότητα στην άλλη όχθη του Αιγαίου, αλλά και προς την Αλβανία. Εκεί, που κάποιοι πήραν την απάντησή τους με την νίκη του ομογενούς μας στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας…Το δίλημμα της κάλπης είναι καθαρό…Θέλουμε Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ή ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα; Ζυγίζουμε, αποφασίζουμε και ψηφίζουμε…Δεν έχουμε περιθώρια για παζάρια παραλυσίας…», είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του με μία μαντινάδα η οποία έλεγε: «Από την πατρίδα μου ζητώ τα αστεία να αφήσει, την Κυριακή που έρχεται σωστά για να ψηφίσει…».

Η Ελλάδα θέλει καθαρή λύση στην ηγεσία της -Να στείλουμε μήνυμα στιβαρότητας σε Τουρκία και Αλβανία

Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα θέλει καθαρή λύση στην ηγεσία της, τονίζοντας ότι ξέρει πολύ καλά τις διακυμάνσεις στα ελληνοτουρκικά και έκανε την Ελλάδα πόλο σταθερότητας.
«Θα ψηφίσουμε και για την εξωτερική πολιτική, όχι μόνο για την οικονομία. Σκεφτείτε να υπάρχει ένας ισχυρός αντίπαλος απέναντι κι εμείς να παραπαίουμε με κυβερνήσεις συνεργασίας. Κι εμείς πρέπει να στείλουμε μήνυμα στιβαρότητας τόσο σε Τουρκία όσο και στην Αλβανία», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι εστάλη μήνυμα στην αλβανική ηγεσία με τη νίκη του Μπελέρη. Παράλληλα, κάλεσε τα Τίρανα να τον απελευθερώσει.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη: