«Εδώ που βρισκόμαστε, σήμερα, πριν 43 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε την επίσημη ένταξη της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Την πιο ιστορική απόφαση για τη χώρα μας, τα τελευταία 70 χρόνια! Η ένταξη αυτή δεν ήταν εύκολη, ούτε απλή. Πολλοί, εκτός Ελλάδος, δεν την ήθελαν. Ο Καραμανλής κατάφερε να κάμψει τις αντιστάσεις τους. Πολλοί δεν την ήθελαν και εντός Ελλάδος. Ο λαϊκισμός οργίαζε. Το σύνθημα “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο” αντηχούσε σε δρόμους και πλατείες… Oμως, ο Καραμανλής κατάφερε να κάμψει κι αυτές τις αντιστάσεις».

Τα όσα είπε μιλώντας στο Ζάππειο, στο πλαίσιο της Ημέρας της Ευρώπης, ο Αντώνης Σαμαράς χαράχθηκαν στη μνήμη του κόσμου. Τι εκδήλωση ήταν αυτή! Ανείπωτη είναι η χαρά των νεοδημοκρατών να βλέπουν την προεκλογική περίοδο τον Κυριάκο Μητσοτάκη μαζί με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά! Η Νέα Δημοκρατία έχει βάλει τα καλά της και απαστράπτουσα εκπέμπει για άλλη μια φορά σθένος και αποφασιστικότητα! Τρεις πρωθυπουργοί, όλο το είναι της παράταξης μαζί! «Με βαρείς συμβολισμούς για την παράταξη και για τη χώρα», όπως σημείωσε ο Μεσσήνιος πολιτικός.

Στο πλευρό του Μητσοτάκη

«Εμείς, παρά τις κραυγές και τα συνθήματα, κρατήσαμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Κι αρνούμενοι εμείς, ως το τέλος, να υποθηκεύσουμε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια», είπε επίσης ο Αντώνης Σαμαράς. Δύο προτάσεις, όλη η ουσία για την προσφορά της Ν.Δ. στο έθνος τα τελευταία χρόνια! Και συνεχίζει ο πρώην πρωθυπουργός να δίνει τη μάχη. Eχει βαλθεί για τα καλά να ενισχύσει με όλα τα μέσα που διαθέτει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη μάχη που ο πρόεδρος της Ν.Δ .δίνει για το αύριο της πατρίδας και για να αποκρουστούν ο εθνομηδενιστικός και ο λαϊκιστικός κίνδυνος. Πριν από λίγες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αντώνης Σαμαράς πήγαν στη Χαλκίδα προκειμένου να παραστούν στα εγκαίνια του Πολεμικού Μουσείου, που με τόση προσπάθεια κατάφερε να δημιουργήσει ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, Αναστάσιος Λιάσκος. Κάθε πρωτοβουλία τους, μια σπουδαία ώθηση για την παράταξη! Και ήταν στη Χαλκίδα εκείνη τη μέρα, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Πεζικού, και άλλοι που εκτιμά απεριόριστα ο ελληνικός λαός, μεταξύ των οποίων και ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και ο πρώην υπουργός και στρατηγός ε.α., Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε και εξακολουθεί να δίνει ακούραστα το παρών. Σε δύσκολες στιγμές κράτησε όρθια την πατρίδα και η ιστορία τον έχει ήδη δικαιώσει. Το σημειώνουμε αυτό γνωρίζοντας πόση σημασία δίνουν στην υστεροφημία οι πολιτικοί της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. Η Ν.Δ., η μεγάλη λαϊκή παράταξη της χώρας μας, το 2024 θα κλείσει μισό αιώνα ζωής. Κοιτάζοντας πίσω οι άνθρωποί της βλέπουν πως σήκωσαν το βάρος όλων των μεγάλων επιλογών που έφεραν τη σημερινή Ελλάδα να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Φανατικά με τη Δύση

Μιλώντας στο Ζάππειο, ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε: «Είχα το προνόμιο να συμμετέχω στην πρώτη κοινή κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελλάδος-ΕΟΚ υπό τον Γιάγκο Πεσματζόγλου. Εζησα από πρώτο χέρι τις διαπραγματεύσεις. Στις 28 Μαΐου του 1980 είχα τη μεγάλη τύχη να παρακολουθώ εδώ, σε αυτόν το χώρο, την τελετή επίσημης υπογραφής της ελληνικής ένταξης. Παρόντες ήταν σχεδόν όλοι οι τότε ηγέτες της Ευρώπης. Με προεξάρχοντα τον Γάλλο πρόεδρο Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Παραβρεθήκαμε τότε το σύνολο των βουλευτών της Ν.Δ. Τα περισσότερα άλλα κόμματα της εποχής δεν μας έκαναν την τιμή…». Αυτά πρέπει σήμερα να λέγονται για να αναδεικνύεται σε όλο της το μέγεθος η υποκρισία της Αριστεράς και να ενημερώνονται και οι νεότεροι για τη στάση που είχε τηρήσει τότε το ΠΑΣΟΚ, του οποίου την παράδοση προσπαθεί σήμερα να οικειοποιηθεί τυχοδιωκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι άνθρωποι του Κινήματος κραύγαζαν εκείνη την εποχή αντιευρωπαϊκά συνθήματα. Ακόμα και ο Κώστας Σημίτης τοποθετούταν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 κατά της τότε ΕΟΚ. Ομως, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν έκανε πίσω και νεαροί βουλευτές, όπως ο –μετέπειτα πρωθυπουργός– Αντώνης Σαμαράς, στάθηκαν δίπλα στον Εθνάρχη.

Η Ν.Δ., αν και πέρασε πολλάκις από Συμπληγάδες, παραμένει κραταιά. Στις τρικυμίες, όπως την περίοδο 2012-2015 με πρωθυπουργό τον τότε επικεφαλής της Αντώνη Σαμαρά, απέδειξε ότι μπορεί να κρατήσει με επιτυχία το πηδάλιο. Η περίοδος 2019-2023 απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η Ν.Δ. είναι η μεταρρυθμιστική παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών, ο κυματοθραύστης των κρίσεων και ο στυλοβάτης του σύγχρονου πολιτικού μας συστήματος. Απέναντι σε διαφόρων τύπων λαϊκιστές, λαοπλάνους και εξτρεμιστές, αποτέλεσε και αποτελεί την πολιτική επιλογή και έκφραση της μεσαίας τάξης, η οποία είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας.