«Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει την αυτοδυναμία, όχι από κομματική αλαζονεία, αλλά γιατί αποτελεί εθνική αναγκαιότητα» τονίζουν πηγές της ΝΔ.

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν, το κόμμα τους επιμένει στην αυτοδυναμία «γιατί στο σημερινό αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, με την Τουρκία απέναντί μας, με μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις, η Ελλάδα έχει ανάγκη όσο ποτέ από σιγουριά, συνέχεια και συνέπεια. Έχει ανάγκη καθαρό ορίζοντα στην πορεία της και καθαρή λύση στην ηγεσία της. Χρειάζεται μια Κυβέρνηση του υπεύθυνου εκσυγχρονισμού του κράτους, των θεσμών και της οικονομίας. Μια τέτοια Κυβέρνηση προφανώς αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί στην κάλπη της απλής αναλογικής, αλλά θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμά της. Και για αυτό είναι κρίσιμη η κάλπη της 21ης Μαΐου».

Για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι «την έχει αποκλείσει ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης με τις θέσεις του. Έχει κόψει κάθε γέφυρα συζήτησης και συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό. Σε αντίθεση με άλλες στιγμές στη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης έχει το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν. Και εκεί, ακριβώς, συναντιέται με τον κ. Τσίπρα.

Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι ο κ. Ανδρουλάκης μετατόπισε το κόμμα του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ταυτίζεται με τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της Κυβέρνησης και παίρνει αποστάσεις από θέσεις της Νέας Δημοκρατίας σε καίριας σημασίας ζητήματα. Αποδεικνύεται, μάλιστα, ότι αυτή ήταν η επιλογή του από την πρώτη στιγμή αφού αρνείται να βρίσκεται ο Κυρ. Μητσοτάκης στην πρωθυπουργία ανεξαρτήτως τι θα πουν οι πολίτες στην κάλπη.

Λένε κάποιοι ότι ίσως μετά τις εκλογές ο κ. Ανδρουλάκης υποχωρήσει και δει διαφορετικά τα πράγματα. Και τότε, δηλαδή, θα γίνει -αίφνης- αξιόπιστος ένας συνομιλητής που θα έχει αλλάξει τις βασικές θέσεις του μέσα σε 24 ώρες;

Σε κάθε περίπτωση μία ευκαιριακή συνεργασία χωρίς πραγματική βούληση για ενιαίο μέτωπο μπορεί να οδηγήσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας σε παραλυσία. Σε φρένο αντί για γκάζι. Και δεν είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα».