Στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία κατάφερε «να πρωταγωνιστεί στο πολιτικό γίγνεσθαι, διαγράφοντας μια σταθερή πορεία ευθύνης» αναφέρεται, με δήλωσή της στο «Μανιφέστο» για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της παράταξης, η Κατερίνα Παπακώστα, υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και βουλευτής Τρικάλων.

Χαρακτηριστικά τονίζει:

«Συμπληρώνεται φέτος μισός αιώνας από την ίδρυση της μεγάλης μας, φιλελεύθερης, κεντροδεξιάς παράταξης. Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις παλινωδίες και τη συρρίκνωση που γνώρισαν άλλοι κομματικοί σχηματισμοί αλλά και τους κλυδωνισμούς του ελληνικού πολιτικού συστήματος, να πρωταγωνιστεί στο πολιτικό γίγνεσθαι, διαγράφοντας μια σταθερή πορεία ευθύνης.

Αυτή η σταθερότητα δεν οφείλεται μονάχα στην απαρέγκλιτη προσήλωση στις αξίες και τις αρχές του ιδρυτή μας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και στην ικανότητά της να προσαρμόζεται δίνοντας λύσεις στα προβλήματα του καιρού της, μετατρέποντάς τη σε ένα μεγάλο, αληθινά λαϊκό κόμμα των πολλών.

Αυτή η ιστορική μας καμπή είναι αφιερωμένη όχι μόνο στα στελέχη και τους αρχηγούς μας, που ο καθένας με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μεγάλωσε το κόμμα και προσέφερε στην πατρίδα, αλλά πρωτίστως στην απλή Νεοδημοκράτισσα και τον απλό Νεοδημοκράτη που τόσα χρόνια ακούραστα ξεπερνά τον εαυτό του, όχι μόνο για το καλό της παράταξης αλλά πρωτίστως για το καλό του τόπου».