Σε ένα video που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο η έκφραση του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη είναι ενδεικτική, σχετικά με τους κινδύνους που έχει η περιβόητη ναυτική περιοδεία του Στέφανου Κασσελάκη στα νησιά του Αιγαίου, η οποία ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Νομίζοντας ότι πρωταγωνιστεί σε πολιτικό reality, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής (!) αντιπολίτευσης έγραψε στα social media για μια μικρή περιπέτεια λόγω καιρού. Η περιοδεία του στο Αιγαίο θα διαρκέσει, όπως λέει ο ίδιος, «για 10 ολόκληρες μέρες. Πάνω από 1.000 ναυτικά μίλια. Θα επισκεφτώ 29 νησιά, σε μια περιοδεία που δεν έχει κάνει ποτέ κανένας πολιτικός. Θέλω να μεταφέρω το μήνυμά μας από την Κύθνο μέχρι τη Ρω και από τους Αρκιούς μέχρι τη Σκύρο», έγραψε χαρακτηριστικά στη δημοσίευσή του.

Στο πρόγραμμα υπήρχε επίσκεψη στην Αστυπάλαια, στη Χάλκη και τη Σύμη, και μετά στο Καστελλόριζο και τη Ρόδο. Θα ακολουθήσουν Τήλος, Νίσυρος, Κως, Κάλυμνος, Λέρος, Αγαθονήσι, Λειψοί, Αρκιοί, Πάτμος, Ικαρία, Φούρνοι, Σάμος, Χίος, Ψαρά, Μυτιλήνη, Αϊ-Στράτης, Λήμνος, Σκύρος. Οι κακεντρεχείς σύντροφοί του –κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ– ακούστηκαν να λένε «ο Κασσελάκης θα ήθελε πολύ να... ναυαγήσει κάπου για να λάβει τον τίτλο ο Ροβινσώνας Κρούσος της Ελλάδας». Το έκαναν μάλιστα... καλύτερο, λέγοντας ότι θα έχει σχέδιο και γι’ αυτό, όταν τον βρουν, «παρουσία στην εκπομπή του Λιάγκα με μούσι και αναφορές για το τι έτρωγαν».

Ιδιόρρυθμος ακτιβισμός

Οσοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ εμβαθύνουν στην πολιτική, παρατηρούν ότι όσο πλησιάζει στις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του κόμματος, αντί να προωθεί πολιτικές θέσεις, χρησιμοποιεί πλάνα από έναν ιδιόρρυθμο ακτιβισμό που σε κάθε περίπτωση δεν έχει σχέση με τις πολιτικές προτάσεις. Ακόμα και εκείνοι που θα δεχθούν τα διάφορα στιγμιότυπα ως τυχαία –και όχι προκάτ– με τους κατοίκους των νησιών, στην τελική φάση μένουν με την εντύπωση των διαφόρων παραπολιτικών στιγμιότυπων και όχι με τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη νησιωτική Ελλάδα.

Στο μεταξύ, με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Στέφανος Κασσελάκης αποτύπωσε την πολιτική... σοφία της ημέρας: «Το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου είναι ταυτόχρονα ευρωπαϊκό και εθνικό». Εθεσε μάλιστα το περίγραμμα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές σημειώνοντας: «Για πραγματικό σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική). Για πραγματικά Ανεξάρτητες Αρχές που δεν θα κακοποιούνται από κυβερνητικές παρεμβάσεις. Για Δικαιοσύνη για όλους, χωρίς προστασία και αλληλεγγύη των τζακιών. Για πραγματικά ανεξάρτητα ΜΜΕ που θα αφήνονται ελεύθερα να επιτελέσουν τον θεσμικό τους ρόλο. Για σεβασμό των δικαιωμάτων που θα επιβεβαιώνεται καθημερινά στην πράξη. Για μηδενική ανοχή στην καταπάτησή τους. Για απομόνωση της ακροδεξιάς ρητορικής, της τοξικότητας και του ρατσισμού. Ψηφίζουμε για πραγματική Δημοκρατία. Για να καταργήσουμε τις κοινωνικές ανισότητες. Για να παράξουμε πλούτο και να τον διανείμουμε δίκαια στους πολίτες. Για καθαρό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, φιλικό για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Για να πάψουν να μοιράζονται τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης στους ημέτερους και να αξιοποιηθούν για πραγματική ανάπτυξη. Ψηφίζουμε για πραγματική Ευημερία. Για όλα αυτά θα παλέψει η σύγχρονη ευρωπαϊκή Αριστερά που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η 9η Ιουνίου θα σημάνει το τέλος της αποσταθεροποίησης και την αρχή της μεγάλης Ανατροπής».

Στο μεταξύ, με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους μήπως ο πρόεδρος... ναυαγήσει σε καμιά βραχονησίδα, τα στελέχη του κόμματος προσπαθούν να κάνουν αποτίμηση της εκδήλωσης για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου. Η αυτοπεποίθηση, σε κάθε περίπτωση, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εδράζεται και στην παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, την οποία η Κουμουνδούρου αποτίμησε ως θετική, συσπειρώνοντας την εκλογική βάση.

Μετά την κοινή εμφάνιση Τσίπρα και Κασσελάκη, «ο πήχυς έχει τεθεί πολύ ψηλά», εκτιμούν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ώθηση στον διάδοχό του», όπως παρατηρούν τα ίδια στελέχη. Οι σκεπτόμενοι πάντως είδαν πίσω από την παρουσία Τσίπρα τη δύσκολη μέρα που θα ανατείλει στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Στέφανο Κασσελάκη μετά τις ευρωεκλογές, αφού αν το κόμμα δεν συγκεντρώσει το ποσοστό των προηγουμένων ευρωεκλογών, δύσκολα θα μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι... υπονομεύτηκε από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην πρόεδρο.

Κεντροαριστερός διμέτωπος

Πάντως, παρά το ενθουσιώδες κλίμα από την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου επέλεξε να επιτεθεί μετωπικά τόσο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη όσο και στα στελέχη της Νέας Αριστεράς Εφη Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση σε έναν κεντροαριστερό διμέτωπο, κόβοντας κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τις δύο πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης επιστρέψει, λίγο πριν το... Πάσχα από το Αιγαίο, θα έχει να αντιμετωπίσει και τους διαγκωνισμούς των διαφόρων υποψήφιων ευρωβουλευτών. Υπάρχουν ήδη κάποιοι που συγκεντρώνουν τη μήνιν άλλων συνυποψηφίων, γιατί με πρόσχημα διάφορες κινήσεις τους αβαντάρονται από το επίσημο κόμμα κερδίζοντας προβολή στα ΜΜΕ. Τέτοια πρόσωπα ήταν τις προηγούμενες ώρες ο Νικόλας Φαραντούρης και ο Ευάγγελος Αντώναρος...