Αναδείχθηκε πρόεδρος με τη «φόρα» του καινούργιου, αλλά σε μόλις δύο μήνες έχει προλάβει ν’ αποδείξει ότι κι εκείνος είναι μέλος του... παλιού πολιτικού συστήματος που ο ίδιος δεν χάνει ευκαιρία να κατηγορήσει.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη 

Και για να το πούμε με άλλα λόγια: ούτε οι διαγραφές και η σιδηρά πειθαρχία που θέλει να επιβάλλει ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ πείθουν ότι εκφράζει το φρέσκο, το νέο και το άφθαρτο – άλλο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έως τώρα δεν είχε πορευτεί με αυτήν την κουλτούρα και ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας εμφανιζόταν να τηρεί τη μαοϊκής έμπνευσης συμβουλή ν’ αφήσει όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν...

Ύστερα άλλωστε από μία σύντομη –και λογική– περίοδο χάριτος, τα πρώτα δείγματα από την αντιπολιτευτική τακτική του κ. Κασσελάκη δείχνουν ότι έχει επηρεαστεί άμεσα από τα... χαρίσματα του κ. Τσίπρα. Ειρωνεία, λαϊκισμός, τοξικότητα και έλλειψη καθαρών θέσεων και απαντήσεων στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες είναι τα χαρακτηριστικά των παρεμβάσεών του.

Βέβαια, θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν θα μπορούσε να περιμένει κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που ως μέντορές του στην Κουμουνδούρου έχει τον Παύλο Πολάκη και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν δείξει και συνεχίζουν να δείχνουν τις προθέσεις τους. Όμως, ο ίδιος ήταν αυτός που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι εκφράζει το νέο και το άφθαρτο και ότι θα επιδιώξει να φέρει έναν νέο «αέρα» στην πολιτική, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο τον προτίμησαν φίλοι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από τους συντρόφους του στη μάχη για την ηγεσία.

Για πολλούς άλλωστε ο κ. Κασσελάκης υπήρξε από την πρώτη στιγμή υπεύθυνος για την υπερέκθεση του ιδίου και της προσωπικής του ζωής στα «πρωινάδικα» της τηλεόρασης και στις lifestyle λεπτομέρειες για τη σχέση του με τον σύντροφό του ή την εμμονή του με το γυμναστήριο κ.λπ. Την ώρα δηλαδή που δήλωνε ότι έχει κουράσει και έχει κουραστεί με αυτήν την υπερέκθεση, ο ίδιος ήταν εκείνος που την τροφοδοτούσε – ταξιδεύοντας π.χ. στις ΗΠΑ για να παντρευτεί τον σύντροφό του την ώρα που διεξαγόταν ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Εκτός πραγματικότητας

Προξενεί πάντως εντύπωση το πώς δεν κατανοεί ο κ. Κασσελάκης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε και εξακολουθεί να πληρώνει ακριβά αυτές τις τακτικές και δη τον λαϊκισμό και την τοξικότητα, αφού ακόμη και ο κ. Τσίπρας εμμέσως παραδέχθηκε μετά τη διπλή εκλογική ήττα του καλοκαιριού ότι αυτός ήταν ο λόγος της σφοδρής αποδοκιμασίας από το εκλογικό σώμα.

Τα παραδείγματα λοιπόν μιλούν από μόνα τους: ο κ. Κασσελάκης αμφισβήτησε ακόμη και τον κοινοβουλευτισμό, υποστηρίζοντας ότι το νομοθετικό έργο δεν θα γίνεται πλέον από «κλειστό κλαμπ βουλευτών και υπουργών», αλλά με τη συμμετοχή του λαού! Έταξε... air condition σε σχολείο ΑμΕΑ που επισκέφθηκε και αποδοκίμασε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία επειδή, λέει, γίνεται «με την κοινωνία φτωχοποιημένη», ενώ σχολίασε τα μέτρα της κυβέρνησης για τη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών με μία κούφια εξαγγελία για «αφορολόγητο 10.000 ευρώ για όλους» και ειρωνείες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και όμως, λίγες ημέρες νωρίτερα, στην πρώτη εμφάνισή του ενώπιον κοινού ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης ήταν αυτός που είχε πει ότι «δεν πρέπει να δαιμονοποεί η Αριστερά το κεφάλαιο» και εμφανίστηκε κατά τι ορθολογιστής, εκπλήσσοντας ακόμη και το ακροατήριό του και ίσως τον ίδιο του τον εαυτό για την ιδεολογική σύγχυση στην οποία βρίσκεται. Ο καθηγητής Νικόλας Σεβαστάκης –που κινείται στον χώρο της Αριστεράς– το περιέγραψε με τον όρο «υβριδικός λαϊκισμός», εξηγώντας πως «είναι ένα μείγμα που έχει φτιαχτεί χρόνια τώρα και έχει στοιχεία από το κέντρο, την κεντροδεξιά και την αριστερά».

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι οι αντιδράσεις στο εσωκομματικό πεδίο τον θορύβησαν τα μάλα –όπως και οι κάκιστες για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπήσεις– οπότε ο κ. Κασσελάκης αποφάσισε ν’ αλλάξει πλεύση και να επιστρέψει σε παλιές, δοκιμασμένες για τα στελέχη της Κουμουνδούρου συνταγές. Τις οποίες όμως, ως φαίνεται, αποδοκιμάζει η κοινωνία που βρίσκεται και σ’ αυτήν την περίπτωση πολύ πιο μπροστά από τους φερόμενους ως ηγέτες της.