«Μαθαίνει γρήγορα» δήλωνε στους δημοσιογράφους ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Στέφανο Κασσελάκη μια ημέρα μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι, ο Στέφανος της Ελλάδας μαθαίνει… γρήγορα. Απλά τα μαθαίνει από τον Παύλο Πολάκη.

Ο… κληρονόμος του Αλέξη Τσίπρα έχει καταφέρει να πεί και να κάνει τα πάντα μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Από την ομιλία στο ΣΕΒ και τα περί κεφαλαίου μέχρι τη δήλωση για την εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη και τα περί δισεκατομμυρίων που σπατάλησαν έχει καταφέρει αφενός να οδηγήσει στη διάλυση των ΣΥΡΙΖΑ και τα ποσοστά του στο 15% αφετέρου να αναδείξει ότι απλά η νέα ηγεσία φόρεσε… γραβάτα.

Επιλέγοντας το δρόμο του λαϊκισμού και τη ρητορική του «πολακισμού», αυτής που τελικά κυριάρχησε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά εμφανίζεται ως η φωνή του Παύλου Πολάκη που δικαίως στο εσωκομματικό πεδίο χαρακτηρίζεται ήδη ως ο «άτυπος αρχηγός» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο… μέντορας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόσωπο δηλαδή που ήταν αυτό το οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης θαύμασε και εξαιτίας του –κατά δήλωσή του- πήγε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών που είχε υποσχεθεί το καλοκαίρι του 2022.

Ο πρόεδρος του κόμματος όμως σύρεται πίσω από μια λογική την οποία απέρριψε με εκκωφαντικό τρόπο ο κόσμος. Οι ψηφοφόροι που το καλοκαίρι του 2023 γύρισαν την πλάτη στην τοξικότητα και τον λαϊκισμό, τον οποίο τώρα επαναφέρει στο προσκήνιο ο Στέφανος Κασσελάκης.

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό οι προσωπικές αναφορές και η προσπάθεια απαξίωσης δια της ειρωνείας, όπως συνέβη με τη δήλωση –στα σοσιαλ μιντια πάντα- του Στέφανου Κασσελάκη για τον Παύλο Μαρινάκη. Το στυλ Πολάκη δηλαδή αλλά κυρίως το στυλ που ακολούθησε στον πολιτικό του βίο ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακόμη και τα περί σκανδάλων έχουν οσμή… πολακισμού. Ο σύγχρονος εκπρόσωπος του ιαβερισμού άλλωστε συνεχίζει να βάλλει κατά πάντων μέσω, επίσης, σόσιαλ μίντια. Κυρίως με προσωπικές αναφορές. Και πλέον δεν γλιτώνουν ούτε οι σύντροφοι που υφίστανται την τακτική της στοχοποίησης από τον αψύ Κρητικό.

Ναι ο Στέφανος Κασσελάκης μαθαίνει γρήγορα. Απλά τα ταχύρρυθμα μαθήματα έχουν αναλάβει πρόσωπα που αντιμετωπίζουν την πολιτική ως αρένα, ζητούν αίμα για να ταίσουν μια οργή και μια αγανάκτηση που όμως δεν υπάρχει. Τουλάχιστον όχι αυτή που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το 2015.

Αποτέλεσμα. Ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει μαθήματα για να εξασκήσει ένα επάγγελμα που έχει… καταργηθεί λόγω έλλειψης… ζήτησης.