Ο Στέφανος Κασσελάκης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποδείξει ότι δεν είναι αυτός που βλέπουμε ότι είναι, αλλά αυτός που ο ίδιος πιστεύει ότι είναι ή προσπαθεί να γίνει. Φιλότιμη η προσπάθεια, ομολογουμένως, μόνο που εμφανώς η «καθήλωση» –με ψυχαναλυτικούς όρους– όχι σ’ ένα, αλλά και στα τρία στάδια της παιδικής ηλικίας που ορίζει ο Φρόιντ για την ανάπτυξη της προσωπικότητας τον καθιστά… παιδική χαρά.

Θα εστιάσουμε στο πρώτο στάδιο, μια και οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν άτομο φλύαρο, εγωκεντρικό και ναρκισσιστικό. Το επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις του τόσο για τις τρέχουσες εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις όσο και γι’ αυτές που αφορούν την επίσκεψη Ράμα, τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν στην Αγκυρα, καθώς και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πέραν της ψυχαναλυτικής ερμηνείας, εδώ έχουμε να κάνουμε μ’ ένα άτομο που θυμίζει τον 11χρονο στην ταινία «Υπέροχοι ληστές και τα κουλουβάχατα της Ιστορίας», ο οποίος ταξιδεύει στο χρόνο ληστεύοντας ιστορικές προσωπικότητες και συμφωνίες. Οι αναφορές του σε «κερκόπορτες» υποδηλώνουν, εκτός από άγνοια (η ΝΔ είχε καταψηφίσει τις Πρέσπες), ακραίο λαϊκισμό και καιροσκοπισμό. Προφανώς επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «κουλουβάχατα» θεωρεί ότι και η Ελλάδα είναι όμοια με αυτούς.