Νερά μπήκαν, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που χαρακτηρίζουν την κακοκαιρία Daniel, στην Εθνική Πινακοθήκη, ενώ προβλήματα διαπιστώθηκαν και στον υπόγειο χώρο του Rex, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Πέμπτη, το υπουργείο Πολιτισμού

Όπως αναφέρεται, «εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων στην Αθήνα, διαπιστώθηκε εισροή ομβρίων υδάτων στο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης, από την είσοδο της οδού Μιχαλακοπούλου», ενώ «λόγω του μεγάλου όγκου των υδάτων στην οδό, τα οποία δεν ήταν δυνατό να απορροφηθούν από τους αγωγούς ομβρίων του δικτύου της πόλης, εισήλθαν στο κτήριο και κατέληξαν μέχρι το πρώτο υπόγειο του κτιρίου».

Ακόμα, αναφορικά με τα έργα τέχνης που εκτίθενται στην Εθνική Πινακοθήκη, στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού τονίζεται ότι «δεν υπέστη βλάβη κανένα» από αυτά και συμπληρώνεται ότι «ήδη έχουν δοθεί οδηγίες από την αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων (ΔΙΠΑΝΣΜ) του υπουργείου Πολιτισμού για επιπλέον θωράκιση του κτιρίου».

Νερά στο υπόγειο του REX

Σχετικά με το Rex, στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Στο υπόγειο, στους χώρους των ΗΜ εγκαταστάσεων της ΔΕΔΔΗΕ (χώρος μετασχηματιστή ΜΤ και χώρος ηλεκτρολογικών πινάκων) και των ΗΜ εγκαταστάσεων του κτιρίου διαπιστώθηκε ύπαρξη υδάτων. Επίσης, εισροή υδάτων παρατηρήθηκε και σε ορισμένα σημεία στην οροφή του υπογείου».

Στη συνέχεια εξηγείται: «Στο πεζοδρόμιο της οδού Πανεπιστημίου, υπάρχει ανθρωποθυρίδα που οδηγεί στο μηχανοστάσιο της ΔΕΔΔΗΕ, η οποία είναι μη στεγανή, καλύπτεται με μεταλλικό διάτρητο καπάκι, είναι εκτεθειμένη και δεν στεγάζεται. Στο ίδιο πεζοδρόμιο υπάρχει θυρίδα μη στεγανή με διάτρητο καπάκι για τη διέλευση σωλήνων και αγωγών. Σύμφωνα με την εκτίμηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων ο μεγάλος όγκος νερού εισήλθε από τις δύο θυρίδες της ΔΕΔΔΗΕ του πεζοδρομίου και κατέληξαν στους χώρους του μηχανοστασίου».

«Διαπιστώθηκε, επίσης, εισαγωγή νερού πιθανόν από τους αγωγούς συλλογής όμβριων υδάτων της οδού Πανεπιστημίου από το φρεάτιο που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της πρόσοψης του κτηρίου. Τα στελέχη της ΔΙΠΑΝΣΜ είναι ήδη σε συνεννόηση με τον ΔΕΔΔΗΕ και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, όσον αφορά στη Θεσσαλία και ειδικότερα στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Καρδίτσας, η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ επισημαίνει ότι «δεν είναι δυνατή η διενέργεια αυτοψιών στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία. Όταν παρατηρηθεί ύφεση του φαινομένου κλιμάκια των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων θα προβούν σε αυτοψίες και ελέγχους για την καταγραφή τυχόν ζημιών».