Από χθες, ΣΥΡΙΖΑ και… λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις έχουν κάνει «κατάληψη» στα τηλεοπτικά στασίδια για να μας πείσουν ότι έχουν… σφυγμό, παρά το ότι κάποιες «αόρατες» και «σκοτεινές» δυνάμεις σχεδιάζουν την πολιτική τους εξαφάνιση σε κάποια υπόγεια ή ανώγεια συμφερόντων. Αν και τα σενάρια συνωμοσίας αφήνουν αδιάφορη την κοινωνία, όπως και οι εξελίξεις στον… σκόνη και θρύψαλα χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Και επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζουν για τη συμμετοχή των φίλων και μελών στις εκλογές της Κυριακής, απλά θα καταγράψω το ότι οι 70.152 ψηφοφόροι σε όλη την Ελλάδα, εκτός του ότι είναι οι μισοί από αυτούς που συμμετείχαν στις περσινές εκλογές για τον ίδιο λόγο, είναι περίπου όσοι (και λιγότεροι) οι σταυροί που έλαβε ως υποψήφιος βουλευτής ο Κωστής Χατζηδάκης, στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας.
Και εάν κάτι ταιριάζει περισσότερο σε αυτή την περιδίνηση, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στα δημοσκοπικά ευρήματα, δεν είναι το είμαστε ακόμη ζωντανοί, αλλά αυτό που περιγράφει η λαϊκή ρήση: κακό χωριό τα λίγα σπίτια. Διότι αν κάποιος απλά παρατηρήσει την αλήθεια των αριθμών, με βάση την τελευταία δημοσκόπηση της GPO, διαπιστώνει τα παρακάτω: ΣΥΡΙΖΑ: 5,8%, Πλεύση Ελευθερίας: 3,4%, Νέα Αριστερά: 1,7%, ΜέΡΑ25: 1,5%, Κόμμα Κασσελάκη (Κίνημα Δημοκρατίας): 1,5%.
Οριακά στη Βουλή!
Με απλά λόγια, ακόμη και στην περίπτωση που δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, αν είχαμε αύριο εκλογές, στη Βουλή θα έμπαιναν ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας, και θα έμεναν εκτός όλα τα άλλα, ακόμη και το πολυδιαφημισμένο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη! Εάν, δε, αλλάξει ο εκλογικός νόμος και το όριο πάει στο 5%, τότε θα μιλάμε για είσοδο του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο! Ακόμη και αθροιστικά να τα δούμε, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Δημοκρατίας πολύ απέχουν από το 18% που συγκέντρωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες εκλογές, αλλά ακόμη και από το ποσοστό των ευρωεκλογών που έγιναν επί προεδρίας του Στέφανου Κασσελάκη, που άγγιξε το 15%. Δημοσκοπικά πάντα ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκης δεν ακουμπάνε για την ώρα διψήφιο ποσοστό.
Αυτά είναι που μελετούν σε Κουμουνδούρου και Ταύρο και σε συνδυασμό με τα όσα συμβαίνουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τους μεν να κατηγορούν τους δε για αποστασία, η εικόνα γίνεται ακόμη πιο εκρηκτική στο κόμμα που κάποτε κυβέρνησε τη χώρα για πέντε χρόνια.
Ηδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη θέση και τα προνόμια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την εμφάνιση των «αριστερών Συμπιλίδων», ενώ από τους 47 βουλευτές που εξέλεξε τον Ιούνιο του 2023, έφτασε τους 29 και κανείς δεν γνωρίζει πόσοι ακόμη θα αποχωρήσουν και εάν, εκτός από τη Νέα Αριστερά, δημιουργήσει και Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Στέφανος Κασσελάκης που, για την ώρα, έχει… παρκάρει τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές στους «ανεξάρτητους» που ήδη είναι τέταρτο κόμμα στη Βουλή!
Στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο από την Κουμουνδούρου έχουν αποχωρήσει 18 βουλευτές, με τους πρώτους 11 (Ε. Αχτσιόγλου, Δ. Τζανακόπουλος, Ν. Ηλιόπουλος, Σ. Αναγνωστοπούλου, Θ. Φωτίου, Ε. Τσακαλώτος, Π. Πέρκα, Μ. Τζούφη, Α. Χαρίτσης, Χ. Ζεϊμπέκ, Ο. Φερχάτ) να δημιουργούν τη δική τους ΚΟ με τίτλο Νέα Αριστερά, τους υπόλοιπους 5 (Ρ. Χρηστίδου, Θ. Τζάκρη, Α. Αυλωνίτης, Γ. Πούλου, Κ. Μάλαμα) να κατευθύνονται προς το νέο κόμμα Κασσελάκη και την Αθηνά Λινού να παραμένει πολιτικά «άστεγη», αν και λοξοκοιτά προς το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που ο δεδομένος για τον Στέφανο Κασσελάκη Πέτρος Παππάς κάνει… νερά.
Ωστόσο, για να δημιουργηθεί νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα και να αποκτήσει εκπροσώπηση το κόμμα Κασσελάκη στη Βουλή απαιτούνται τουλάχιστον 10 βουλευτές. Το εγχείρημα δεν είναι δύσκολο καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν και νέες αποχωρήσεις από τη μήτρα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι πιθανότερη είναι η ανεξαρτητοποίηση του Γιάννη Σαρακιώτη, ενώ ακολουθούν οι κ. Ευάγγελος Αποστολάκης και Γιώργος Γαβρήλος.
Το γαμήλιο… ροκ
Μέσα σε αυτό το σκηνικό της απόλυτης ρευστοποίησης, το σκληρό ροκ συνεχίζεται μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και της «ομάδας του» με όσους παραμένουν πιστοί στην Κουμουνδούρου και στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με στελέχη της Νέας Αριστεράς, όπως ο νέος γραμματέας Γαβριήλ Σακελλαρίδης, να μη θέλουν να ακούσουν κουβέντα για προξενιά με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα, παραμένει μεγάλο ερώτημα το πώς θα λειτουργήσει η συμβίωση Φάμελλου – Πολάκη καθώς ο τελευταίος, με το 44% στην τσέπη του, επιμένει στην «πλατφόρμα» και στις απόψεις του, ενώ στη γωνία περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας και οι εντός του ΣΥΡΙΖΑ θαυμαστές του θα επιμείνουν στο σενάριο της «ομπρέλας» με ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό…