Για τις ανάγκες της κεντροαριστερής ανασυγκρότησης ο Νίκος Ανδρουλάκης ενέταξε τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο ΠΑΣΟΚ!

Αντιληπτή η προσπάθεια που καταβάλλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να εμφανίσει την αναπαλαίωση ως διεύρυνση, αλλά πήγε έναν αιώνα πίσω, ώστε να ταυτοποιήσει τον βενιζελισμό με τον σοσιαλισμό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης το τερμάτισε αφού αναφερόμενος στον ιδρυτή του ελληνικού φιλελευθερισμού τον τοποθέτησε δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου ως έναν από τους δύο θεμελιωτές της παράταξής του!

Ανιστόρητος, ίσως. Σίγουρα όμως διαστρεβλωτής της ιστορίας της χώρας αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Πονηρά σκεπτόμενος «έσβησε» τον Γεώργιο Παπανδρέου λόγω του εγγονού, «χρίζοντας» σοσιαλιστή τον ηγέτη της αστικής παράταξης και σφοδρό ιδεολογικό αντίπαλο του σοσιαλισμού. Η πολιτική κληρονομιά του Ελευθέριου Βενιζέλου, δηλωμένου αντικομμουνιστή, δεν συνδέεται επ’ ουδενί με αυτήν του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το βεβαιώνει κάθε λέξη της Ιδρυτικής Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη και η αναδρομή στις δημόσιες τοποθετήσεις του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ήταν συνεπής με το αφήγημά του εφόσον τοποθετούσε τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου δίπλα στον Ανδρέα. Για την ιστορία, ο Βενιζέλος ήρθε σε ρήξη με τον Παπαναστασίου γιατί ήταν ριζοσπάστης, ενώ εκείνος θεωρούσε τον Βενιζέλο συναινετικό με τη βασιλεία.