Σε μια απρόσμενη παρέμβαση προχώρησε η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, καθώς αποφάσισε την επιβολή φόρου στις ιταλικές τράπεζες επί των έκτακτων κερδών τους. Τόσο ο φόρος - όσο και το ύψος του, στο 40% - αιφνιδίασε αρνητικά τις αγορές και κλόνισε σε έναν βαθμό την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση Μελόνι, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη πτώση των μετοχών των ιταλικών τραπεζών.

Από την πλευρά της, η ιταλική κυβέρνηση αρχικά ανακοίνωσε πως η επιβολή ενός φόρου επί των έκτακτων τραπεζικών κερδών αποτελεί ένα κοινωνικά δίκαιο μέτρο, καθώς οι ιταλικές τράπεζες σημείωσαν πολύ μεγάλα κέρδη το τελευταίο διάστημα. Σε πρώτη φάση, ο συγκεκριμένος φόρος αναμενόταν να φέρει στα ταμεία του κράτους περίπου 1.9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, μετά την αντίδραση των αγορών, αφού η ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, οδήγησε τις ιταλικές τράπεζες σε πτώση, χάνοντας έως και 9,5 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίησή τους, η κυβέρνηση Μελόνι άλλαξε την προσέγγιση της. Συγκεκριμένα, η ιταλική κυβέρνηση επαναπροσδιορισε τον φόρο, ανακοινώνοντας πως θα επιβάλει μια επιβάρυνση ύψους 0.1% επί του ενεργητικού των τραπεζών.