Σε εξέλιξη είναι η κατεπείγουσα απομάκρυνση, μέσα σε 24 ώρες, «όλων των αμάχων» από την πόλη της Γάζας, που διέταξε το πρωί ο ισραηλινός στρατός, την έβδομη ημέρα του πολέμου του εναντίον της Χαμάς, την οποία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως θα «συντρίψει».

Ωστόσο το μεσημέρι ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι η εντολή απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα θα «χρειαστεί χρόνο» ύστερα από ανακοίνωση νωρίτερα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι αυτό είναι αδύνατον. «Προσπαθούμε να δώσουμε χρόνο και καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες, και καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν θα πάρει 24 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, σε συνέντευξη Τύπου.

Η αντίδραση του ΟΗΕ, πάντως, έφερε την ανακοίνωση του πρεσβευτή του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος κατηγόρησε τις υπηρεσίες του Οργανισμού ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων.

Αδύνατη η απομάκρυνση

Από την πλευρά τους οι παλαιστινιακές αρχές ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι είναι «αδύνατον» να μεταφερθούν οι ευπαθείς ασθενείς από τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα, όπως ζήτησε ο ισραηλινός στρατός. «Με τα συνεχιζόμενα (ισραηλινά) αεροπορικά πλήγματα, οι άμαχοι δεν έχουν πλέον ασφαλές μέρος να πάνε. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ενημέρωσε τον ΠΟΥ ότι είναι αδύνατον να μεταφερθούν οι ευπαθείς ασθενείς από τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα», δήλωσε ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου.

Οι ασθενείς αυτοί περιλαμβάνουν σοβαρά τραυματίες, καθώς επίσης ενήλικες, παιδιά και νεογέννητα που χρειάζονται εντατική θεραπεία. «Είναι σοβαρά ασθενείς, των οποίων τα τραύματα σημαίνουν ότι η μοναδική τους πιθανότητα για επιβίωση είναι να βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη», δήλωσε ο Γιασάρεβιτς. «Άρα η μετακίνηση αυτών των ανθρώπων είναι καταδίκη σε θάνατο. Το να ζητά κανείς από υγειονομικούς να κάνουν κάτι τέτοιο είναι παραπάνω από βάναυσο».

Κόντρα με ΟΗΕ

Το ισραηλινό κράτος συνεχίζει να σφυροκοπά τον παλαιστινιακό θύλακα, μετρώντας ήδη 1.200 νεκρούς, κυρίως αμάχους, ενώ στη Γάζα, οι παλαιστινιακές αρχές έχουν καταγράψει πάνω από 1.500 νεκρούς.

Σημειώνεται ότι ο ΟΗΕ ζήτησε από το Ισραήλ να επανεξετάσει το αίτημά του για εκκένωση, εκτιμώντας ότι είναι αδύνατον να γίνει μια τέτοια διαδικασία στον χρόνο που δίδεται. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανέφερε ότι το σύστημα υγείας στη Γάζας είναι «στο σημείο κατάρρευσης». Έξι από τα επτά μεγάλα νοσοκομεία της Γάζας βρίσκονται σε μερική λειτουργία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. «Το νοσοκομείο Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Γάζα, δεν είναι πλέον λειτουργικό λόγω των συνεχών αεροπορικών πληγμάτων σε κοντινή απόσταση, προκαλώντας ζημιές στο νοσοκομείο και στους γύρω δρόμους», δήλωσε ο Γιασάρεβιτς.

Τα δύο μεγάλα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας -το ινδονησιακό νοσοκομείο και το νοσοκομείο Αλ-Σίφα- έχουν υπερβεί τη συνολική τους δυναμικότητα των 760 κλινών, σύμφωνα με τον ίδιο. Και το 99% των κλινών στο νοσοκομείο Σίφα –ένα από τα βασικά χειρουργικά κέντρα στον θύλακα- έχει καταληφθεί, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «ο αντίκτυπος (μιας εκκένωσης) θα είναι καταστροφικός», κυρίως για τους τραυματίες που χρειάζονται να εγχειριστούν, τους ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας και τα νεογέννητα σε θερμοκοιτίδες. Υπάρχει επίσης έλλειψη στις τράπεζες αίματος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο ΠΟΥ είναι έτοιμος να αποστείλει ιατρικές προμήθειες «μόλις λάβουμε το πράσινο φως».

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, χαρακτήρισε «ντροπή» την αντίδραση του διεθνούς οργανισμού στη διαταγή του ισραηλινού στρατού να φύγουν εντός 24 ωρών προς νότο όσοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας ζουν βόρεια της κοινότητας Ουάντι Γάζα, κατηγορώντας τις υπηρεσίες του ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων.

«Αντί να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ πολίτες του οποίου σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς και παρ’ όλ’ αυτά προσπαθεί να αποτρέψει το να πάθουν κακό άμαχοι, (ο ΟΗΕ) του κάνει κήρυγμα», πρόσθεσε ο πρεσβευτής, σύμφωνα με πληροφορίες από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Times of Israel.

Μήνυμα του Αραβικού Συνδέσμου

Η εντολή που έδωσε το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας αποτελεί «αναγκαστική μετακίνηση» και αποτελεί «έγκλημα», κατήγγειλε σήμερα ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ.

Ο γενικός γραμματέας του παναραβικού οργανισμού εκτίμησε επίσης ότι «αυτό που διαπράττει το Ισραήλ δεν είναι μια στρατιωτική επιχείρηση σχεδιασμένη ή μελετημένη για την εκρίζωση των ομάδων που ευθύνονται για επιθέσεις εναντίον του αλλά μια φρικτή πράξη εκδίκησης (...) για να τιμωρήσει τους ανυπεράσπιστους αμάχους στη Γάζα», σε έκτακτο μήνυμά του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.