Οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν με υπηρεσίες αρωγής πώς μπορούν να δημιουργηθούν «ασφαλείς περιοχές» για αμάχους στη Γάζα, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς ο ισραηλινός στρατός κάλεσε όλους τους αμάχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν στον νότο, καθώς η περιοχή εκκενώνεται από αμάχους για την ασφάλειά τους, μπροστά και στη χερσαία επίθεση που ετοιμάζει να κάνει το Ισραήλ εκεί. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε το θέμα χθες, Πέμπτη, κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ο αξιωματούχος, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Ένα από τα πράγματα που συζητήσαμε πράγματι μαζί τους (με τους Ισραηλινούς) ήταν η ανάγκη να προστατευθούν οι ζωές των αμάχων στη Γάζα, η ανάγκη να δημιουργηθούν ορισμένες ασφαλείς περιοχές, όπου οι άμαχοι να μπορούν να μετακομίσουν ώστε να είναι ασφαλείς από τις νόμιμες επιχειρήσεις ασφαλείας του Ισραήλ», είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους καθ΄οδόν προς το Κατάρ.

«Επομένως συζητάμε με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), τις υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ για να επεξεργαστούμε τις λεπτομέρειες τού πώς θα έμοιαζε κάτι τέτοιο. Είναι ακόμη μια δουλειά σε εξέλιξη. Οι Ισραηλινοί είναι δεσμευμένοι σε αυτό», είπε ο αξιωματούχος.

Ξεκίνησε η εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας 

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκίνησε η εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας, μετά την προειδοποίηση του Ισραήλ στους κατοίκους της περιοχής. 

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την περιοχή με κάθε μέσο για πιο ασφαλή προορισμό. «Εκατοντάδες αυτοκινητα και οικογένειες κινούνται στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο. Είδαμε στον δρόμο μέχρι εδώ εκατοντάδες αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά, βαριά φορτωμένα με υπάρχοντα, Μερικά αυτοκίνητα ήταν τυλιγμένα με στρώματα. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και γαϊδούρια. Πολλές οικογένειες έχουν ήδη περπατήσει αρκετά χιλιόμετρα» μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ρωτήθηκε για την εικοσιτετράωρη προθεσμία που δόθηκε στους κατοίκους και είπε ότι «όσοι θέλουν να σώσουν τη ζωή τους, παρακαλούνται να πάνε νότια».

27800941.jpg

Τα φυλλάδια

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στη Γάζα με τα οποία ζητεί από τους κατοίκους να φύγουν αμέσως προς τον νότο,
«Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Ουάντι Γάζα» έγραφαν στα αραβικά τα φυλλάδια. Στα φυλλάδια είχε σχεδιαστεί χάρτης και ένα βέλος που δείχνει προς τον νότο, κάτω από μια γραμμή που έχει χαραχθεί στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας. «Απομακρυνθείτε νότια για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας και απομακρυνθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες. Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην πόλη της Γάζας μέσα σε σήραγγες κάτω από σπίτια και μέσα σε κτήρια που κατοικούνται από αθώους πολίτες της Γάζας» ήταν το μήνυμα του ισραηλινού στρατού. 

Στη Γάζα, πάντως, τα μηνύματα που μεταδίδονταν από τα τζαμιά καλούσαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς Εγιάντ Αλ-Μπόζομ κάλεσε τους Άραβες σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις χώρες που συνορεύουν με το Ισραήλ να υποστηρίξουν τον λαό της Γάζας. «Λέμε στον κόσμο της βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας, μείνετε στα σπίτια σας και στα μέρη σας. Κάνοντας σφαγές κατά των αμάχων, η δύναμη κατοχής θέλει να μας εκτοπίσει για άλλη μια φορά από τη γη μας. Ο εκτοπισμός του 1948 δεν θα γίνει. Θα πεθάνουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε» είπε σε συνέντευξη Τύπου.