Επισημοποιείται από την κυβέρνηση του Ισραήλ και με την βούλα του νόμου η κήρυξη πολέμου μεσώ του άρθρου 40 για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, τον Οκτώβριο του 1973. Ποιο συγκεκριμένα ο ισραηλινός στρατός έχει πλήρη ελευθερία για «μεγάλης έκτασης στρατιωτικές επιχειρήσεις» και πρέπει να δίνει αναφορά μόνο στην πολιτική ηγεσία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ήδη πει ότι η χώρα βρισκόταν σε πόλεμο μετά την εισβολή τρομοκρατών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας εκατοντάδες.

Η απόφαση, ουσιαστικά, δίνει στη δήλωση νομική υπόσταση, καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η χώρα δεν μπορούσε να πάει σε πόλεμο χωρίς κυβερνητική απόφαση. Προετοιμάζεται η χερσαία επέμβαση στη Γάζα.Εν τω μεταξύ, συγκρούσεις μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χαμάς συνεχίζονται σε αρκετές περιοχές του νότιου Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Η εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πολέμησαν με 10 ένοπλους μαχητές σε αστυνομικό τμήμα στο Sderot, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, αν και λέει πως η περιοχή πιστεύεται τώρα ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.Η εφημερίδα προσθέτει πως ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ανέλαβε τον έλεγχο των περισσότερων περιοχών στον Νότο στη διάρκεια της νύχτας, αλλά πρόσθεσε ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται στο Be'eri, επίσης κοντά στα σύνορα της Γάζας, στο Sderot και σε τέσσερις άλλες νότιες τοποθεσίες που δεν κατονόμασε.