Σε περισσότερους από 700 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά την επίθεση που εξαπέλυσε χθες η Χαμάς στο Ισραήλ και τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα που ακολούθησαν.

Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανήλθε σε 400, όπως μετέδωσαν ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ο αριθμός των Παλαιστίνιων νεκρών ανέρχεται σε 313, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

Στο μεταξύ, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Ισραηλινών. Η Γκίλι Γιόσκοβοτς ήταν μεταξύ των εκαντοτάδων νέων ανθρώπων, που είχαν δώσει το «παρών» σε ένα φεστιβάλ dance μουσικής στο νότιο Ισραήλ, κοντά στη Λωρίζα της Γάζας, όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν σε ισραηλινό έδαφος τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και άνοιξαν πυρ. Η ίδια είπε στο στο BBC πως είχε κρυφτεί από τους βαριά οπλισμένους μαχητές ανάμεσα σε δέντρα. «Πήγαιναν δέντρο με δέντρο και πυροβολούσαν παντού από δύο πλευρές και είδα ανθρώπους να πεθαίνουν τριγύρω», είπε.

«Είπα, "Εντάξει, θα πεθάνω, είναι εντάξει, απλά ανάπνευσε, απλά κλείσε τα μάτια σου", γιατί [εκεί] υπήρχαν πυροβολισμοί παντού. Ήταν πολύ, πολύ κοντά μου», συνέχισε.

Η εφημερίδα Israel HaYom ανέφερε ότι η Έλα, κάτοικος του κιμπούτς Μπεερί, μίλησε για τους φόβους της για τον πατέρα της, ο οποίος είχε πάει σε ένα ασφαλές δωμάτιο μετά την έκρηξη των σειρήνων. «Μου έγραψε ότι οι τρομοκράτες είναι στο καταφύγιο, βλέπω τη φωτογραφία του στο Telegram από το εσωτερικό της Γάζας. Ακόμα ακούω εκρήξεις πυροβολισμών», είπε.

«Από τις 8:15 το πρωί τοπική ώρα ηχούν για έκτη συνεχόμενη φορά οι σειρήνες στην Ιερουσαλήμ. Στις 6:30 άρχισαν οι εκτοξεύσεις των ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας και συνεχώς ακούγονται εκρήξεις. Αυτή τη στιγμή ακούω ένα κρότο έξω από την πόλη. Τον τοποθετώ βορειοδυτικά. Στις έξι και μισή λοιπόν, άρχισαν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας με κατεύθυνση όχι μόνο τις πόλεις της μεθορίου, αλλά και το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις μέχρι το πιο βόρειο σημείο του κεντρικού Ισραήλ», είπε μιλώντας στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ ο Γαβριήλ Χαρίτος, κάτοικος Ιερουσαλήμ, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν.