Περισσότεροι από 600 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 2.000 είναι οι τραυματίες από τις επιθέσεις της Χαμάς, ενώ τους 100 φτάνουν οι αιχμάλωτοι -στρατιωτικοί και άμαχοι- της τρομοκρατικής οργάνωσης. Μαζί με τους 370 νεκρούς Παλαιστινίους που έχουν ανακοινωθεί επίσημα, ο αριθμός των νεκρών πλησιάζει πλέον τους 1.000 πριν συμπληρωθούν 48 ώρες πολέμου. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μεταξύ των νεκρών εικάζεται ότι βρίσκονται και «αρκετοί Αμερικανοί», ενώ αγνοούνται πολλοί άλλοι. Νωρίτερα ο κ. Μπλίνκεν μίλησε για «τεράστια τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ» και χαρακτήρισε την επίθεση της Χαμάς ως τη χειρότερη από τον πόλέμο του Γιομ Κιπούρ το 1973 «αλλά υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά: αυτός ήταν ένας πόλεμος από κράτος σε κράτος, από χώρα σε χώρα, από στρατό σε στρατό. Πρόκειται για μια τεράστια τρομοκρατική επίθεση που στοχεύει Ισραηλινούς αμάχους στις πόλεις τους, στα σπίτια τους. Οπως είδαμε, κυριολεκτικά σέρνουν ανθρώπους πέρα από τα σύνορα με τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου ενός επιζώντα του Ολοκαυτώματος σε αναπηρικό καροτσάκι, γυναίκες και παιδιά. Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε τον αντίκτυπο που έχει αυτό σε ολόκληρο το Ισραήλ».

Νετανιάχου: Επίσημα σε πόλεμο

Τις τελευταίες ώρες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Ουκρανίας. Όπως είπε ο ίδιος, ο Όλαφ Σολτς, ο Ρίσι Σουνάκ, η Τζόρτζια Μελόνι και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί για όσο χρειαστεί. Για «βάρβαρες και εξωφρενικές» πράξεις, οι οποίες «δεν δικαιολογούνται με κανέναν τρόπο», έκανε λόγο ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και δήλωσε ότι η Γερμανία «στέκεται σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό του Ισραήλ ενόψει αυτής της τρομερής επίθεσης». Το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι των βάρβαρων αυτών επιθέσεων, να προστατεύει τους πολίτες του και να διώκει τους επιτιθέμενους», τόνισε ο κ. Σολτς, ενώ, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση θα αναθεωρηθεί το σύνολο της βοήθειας προς τα παλαιστινιακά εδάφη. 

Το Ισραήλ κήρυξε επισήμως πόλεμο καθώς ενεργοποιήθηκε το άρθρο «40 Alef» το οποίο δίνει στον στρατό πλήρη ελευθερία δράσης με μόνη υποχρέωση να αναφέρεται στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Το συγκεκριμένο άρθρο είχε ενεργοποιηθεί για τελευταία φορά το 1973 στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.