«Θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή» η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου επίθεση που δέχθηκε η χώρα από τις ένοπλες δυνάμεις της Παλαιστίνης από τη Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας σε δημάρχους μεθοριακών πόλεων του νότιου μέρους της χώρας, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει λεπτομέρειες. 

Μάλιστα, οι δηλώσεις αυτές φαίνεται πως έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται πράξεις, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός πως η ισραηλινή πλευρά ανακοίνωσε, ακόμα, την πλήρη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας, κλιμακώνοντας, με αυτόν τον τρόπο, τα μέτρα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Πρόκειται για μια κίνηση με την οποία από εδώ και στο εξής θα απαγορεύονται οι εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων στη Γάζα.

«Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφαση με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, επισήμανε ότι η Γάζα θα στερηθεί τα πάντα. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα» είπε και σχολίασε ότι το μέτρο ελήφθη στο πλαίσιο του πολέμου του Ισραήλ εναντίον «αποκτηνωμένων ανθρώπων». Ο υπουργός Υποδομών του Ισραήλ ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή να σταματήσει αμέσως η υδροδότηση της Λωρίδας της Γάζας. «Αυτό που γινόταν στο παρελθόν, δεν θα γίνεται πια στο μέλλον», έγραψε ο Ίσραελ Κατς σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανακοινώνοντας τη διακοπή της υδροδότησης.

Εν τω μεταξύ, σειρήνες ακούστηκαν ξανά το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ιερουσαλήμ και οι πολίτες έτρεξαν ξανά στα καταφύγια για να προστατευθούν από τις εκρήξεις που συγκλόνισαν την πόλη.

Το Ισραήλ «προχωρά στην επίθεση»

Οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των χωριών στη μεθόριο με την Λωρίδα της Γάζας όπου είχαν διεισδύσει μαχητές της Χαμάς, όμως συνεχίζονται κάποιες μεμονωμένες συγκρούσεις, καθώς Παλαιστίνιοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Εξάλλου σύμφωνα με τον υποναύαρχο Ντανιέλ Χαγκάρι, το Ισραήλ έχει καλέσει 300.000 εφέδρους, αριθμό ρεκόρ, και «προχωρά στην επίθεση».

Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ, το Σάββατο, ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο μεθοριακών χωριών και πόλεων στις οποίες είχαν διεισδύσει Παλαιστίνιοι ένοπλοι.