Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε απόψε τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για την επόμενη φάση του πολέμου στη Γάζα, με μια πιο στοχευμένη προσέγγιση στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα και τη συνέχιση των επιχειρήσεων στον νότο.

Μάλιστα, νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, βρέθηκε και στα κεντρικά σύνορα της Γάζα, όπου δήλωσε ότι οι άνδρες της Χαμάς θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι IDF, δηλαδή ο ισραηλινός στρατός, δεν θα φύγουν σύντομα από τη Γάζα. 

Γκάλαντ: Το τέλος των τρομοκρατών στη γη θα έρθει σύντομα 

Ο Γκάλαντ ανέφερε ότι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας θα υπάρξει μετάβαση σε μια νέα προσέγγιση του πολέμου που θα περιλαμβάνει επιδρομές, την καταστροφή των σηράγγων της Χαμάς, αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις καθώς και «ειδικές» επιχειρήσεις.

Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ο στρατός επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην εξόντωση της ηγεσίας της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων. Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός.

Μετά τον πόλεμο η Χαμάς δεν θα ελέγχει πλέον τη Γάζα, η οποία θα διοικείται από παλαιστινιακά όργανα, εφόσον δεν υπάρχει κάποια απειλή για το Ισραήλ. Το Ισραήλ θα διατηρήσει το δικαίωμα να αναλαμβάνει δράση στον θύλακα, όμως δεν θα υπάρχει παρουσία Ισραηλινών πολιτών εκεί, πρόσθεσε ο Γκάλαντ.

«Αυτοί οι τρομοκράτες που άρχισαν να μετρούν αντίστροφα τον χρόνο μέχρι την αποχώρηση των δυνάμεων του IDF, πρέπει να αλλάξουν την μέτρηση, πρέπει να αρχίσουν να μετρούν μέχρι το τέλος της ζωής τους στη γη, γιατί αυτό θα έρθει σύντομα», κατέληξε ο Γκάλαντ.

Ισραηλινές δυνάμεις: εντόπισαν και κατέστρεψαν εργοστάσιο κατασκευής όπλων της Χαμάς 

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι στρατεύματα των IDF εντόπισαν και κατέστρεψαν ένα υπόγειο εργοστάσιο κατασκευής όπλων της Χαμάς που βρισκόταν στην ακτή της κεντρικής Γάζας. Σύμφωνα με τις IDF την προηγούμενη εβδομάδα στρατιώτες της 179ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της μονάδας καταδρομών Shayetet 13 του Πολεμικού Ναυτικού και της επίλεκτης μονάδας μηχανικού μάχης Yahalom πραγματοποίησαν επιδρομή σε ένα συγκρότημα της Χαμάς, όπου εντόπισαν αρκετά φρεάτια που οδηγούσαν σε σήραγγες.

Συγκεκριμένα τα φρεάτια των σηράγγων οδηγούσαν σε ένα υπόγειο δίκτυο που εκτείνεται σε εκατοντάδες μέτρα, σύμφωνα με τις IDF, οι οποίες προσθέτουν ότι τα στρατεύματα εντόπισαν μια κρύπτη με όπλα, συμπεριλαμβανομένων όλμων, χειροβομβίδων και RPG.

Παράλληλα σε κοντινή απόσταση βρέθηκαν από την Shayeter 13 και την Yahalom αρκετές ακόμη σήραγγες. Πρόκειται για σήραγγες που οδηγούσαν σε ένα άλλο υπόγειο δίκτυο επισημαίνουν οι IDF.

Ακόμη οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ προσθέτουν ότι οι σήραγγες διέθεταν παγιδευμένες πόρτες. Πίσω από αυτές οι IDF εντόπισαν ένα εργοστάσιο κατασκευής όπλων. Το δωμάτιο είχε μηχανήματα, ανεμιστήρες ψύξης, εκρηκτικά και καύσιμα πυραύλων. Λίγο αργότερα οι συγκεκριμένες σήραγγες καταστράφηκαν.

Διαβάστε περισσότερα για