Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ξεκίνησαν μια νέα διπλωματική προσπάθεια την Παρασκευή για να σταματήσουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Γάζα, αλλά και στις κατεχόμενες από το Ισραήλ ακτοπλοϊκές οδούς της Δυτικής Όχθης, του Λιβάνου και της Ερυθράς Θάλασσας.

Σημειώνεται πως για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου τα διεθνή πρακτορεία μιλούν για ταυτόχρονες προσπάθειες Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης συγκράτησης της ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, καθώς o Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει στο Ισραήλ και παράλληλα, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ επισκέπτεται τον Λίβανο με στόχο την αποτροπή περιφερειακής κλιμάκωσης.

Σημειώνεται πως στα μεταπολεμικά σχέδια για τη Γάζα που παρουσίασε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ αντέδρασε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποιώντας ότι θεωρεί απαράδεκτη μελλοντική κατοχή της Γάζας.

Τα μεταπολεμικά σχέδια του Ισραήλ

Περιορισμένη παλαιστινιακή πολιτική διοίκηση που δε θα απειλεί το Ισραήλ και κανένα ρόλο στη Χαμάς αφού ως στρατηγικός στόχος έχει οριστεί η ολοκληρωτική εξόντωσή της, προβλέπει το σχέδιο που «κατοχυρώνει» τον συνολικό έλεγχο της ασφάλειας στα χέρια του Ισραήλ. Επίσης, πολυεθνική δύναμη θα συμμετέχει στην ανοικοδόμηση, με τη συμμετοχή και αραβικών κρατών, με ρόλο «κλειδί» στην Αιγυπτο.

Στο βόρειο τμήμα της Γάζας, οι επιχειρήσεις θα γίνουν στοχευμένες με επιδρομές, και καταδαφίσεις υποδομών της Χαμάς, ενώ στο νότιο τμήμα θα συνεχιστούν κατά ηγετών της και για τηδιάσωση των 132 ομήρων.

«Δε θα υπάρξει ισραηλινή πολιτική παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίτευξη των στόχων του πολέμου», είπε ο κ. Γκάλαντ, προσθέτοντας πως ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει σε κάθε περίπτωση «ελευθερία δράσης» στον θύλακο για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε «απειλής».

Οι κάτοικοι της Γάζας είναι Παλαιστίνιοι. Κατά συνέπεια παλαιστινιακές οντότητες θα αναλάβουν (τη διακυβέρνηση), υπό τον όρο πως δεν θα υπάρχει καμιά εχθρική ενέργεια ή απειλή εναντίον του κράτους του Ισραήλ», είπε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιος ακριβώς από τους Παλαιστίνιους αναμένει πως θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του θυλάκου 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πρότεινε να επιστρέψουν εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο και να «ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός πληθυσμός να «μεταναστεύσει», έπειτα από παρόμοια πρόταση του άλλου ακροδεξιού υπουργού της κυβέρνησης Νετανιάχου, του Μπεζαλέλ Σμότριτς (Οικονομικών). Οι δηλώσεις των δυο υπουργών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις διεθνώς.

Politico: Οι ΗΠΑ εξετάζουν πιο ενεργό ρόλο στις σχέσεις Ισραηλινών - Παλαιστινίων

Ένα νέο πιο ενεργό ρόλο στη σύρραξη στη Μέση Ανατολή εξετάζει η Ουάσιγκτον σύμφωνα με το Politico, που επικαλούμενο πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται να διορίσει ένα κορυφαίο διπλωμάτη για να ασχοληθεί με τις μακροπρόθεσμες σχέσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και να μην εστιάζει μόνο στο θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως κάνει μέχρι τώρα.

Συνολικά 22.600 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 57.910 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα (5/1/24) το υπουργείο Υγείας της Χαμάς που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα.

Από αυτούς οι 162 σκοτώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες και άλλοι 296 τραυματίστηκαν, διευκρίνισε η ίδια πηγή.