Την παραίτησή του υπέβαλε ο Γουέιν ΛαΠιέρ από επικεφαλής του λόμπι NRA, το οποίο τάσσεται υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Ο 74χρονος ΛαΠιέρ ήταν διευθύνων σύμβουλος της ένωσης και ηγείτο αυτής για παραπάνω από τρεις δεκαετίες. 

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC σημειώνει πως η παραίτησή του έρχεται λίγες μέρες πριν από την αστική δίκη στη Νέα Υόρκη, στην οποία ο ίδιος ο ΛαΠιέρ και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη κατηγορούνται για κατάχρηση κονδυλίων της NRA. Ο ίδιος επικαλέστηκε λόγους υγείας για την παραίτηση.

Κατηγορίες για σοβαρές οικονομικές ατασθαλείες 

Στη δίκη που ξεκινά τη Δευτέρα κατηγορούνται ο ΛαΠιέρ και άλλα τρία νυν και πρώην στελέχη της NRA ότι παραβίασαν τους νόμους της πολιτείας περί μη κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων. Κατηγορούνται επίσης για κατάχρηση εκατομμυρίων δολαρίων για την πληρωμή προσωπικών εξόδων.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα κριθεί από εξαμελές σώμα ενόρκων. Η NRA θεωρεί την αγωγή «αβάσιμη και προμελετημένη επίθεση». Σε δήλωσή του ο ΛαΠιέρ αναφέρει ότι παραμένει υπέρμαχος της NRA, στην οποία είναι μέλος «για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής μου». Έγινε πρόεδρος της οργάνωσης το 1991.

Η NRA και η 2η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος 

Τονίζει μάλιστα ότι «δεν θα σταματήσω ποτέ να υποστηρίζω την NRA και τον αγώνα της για την υπεράσπιση της ελευθερίας της Δεύτερης Τροπολογίας». Πρόκειται για τη διάταξη του Συντάγματος των ΗΠΑ που αφορά την οπλοφορία και η οποία είναι στο κέντρο μιας πολιτικής και νομικής διαμάχης για την ερμηνεία της εδώ και δύο αιώνες.

Η NRA είναι μία από τις πιο ισχυρές πολιτικές οργανώσεις στις ΗΠΑ που πιέζει συνεχώς εναντίον κάθε μορφής ελέγχου της οπλοκατοχής ενώ χρηματοδοτεί πολιτικούς που υποστηρίζουν τους στόχους της.

Πάντως, τα μέλη της έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2018, η NRA δήλωσε ότι είχε έξι εκατομμύρια μέλη, αλλά το 2021 ο ΛαΠιέρ δήλωνε ότι τα μέλη της είχαν πέσει κάτω από τα 4,9 εκατομμύρια. Μειωμένα είναι και τα έσοδα, που, σύμφωνα με το CBS, έχουν συρρικνωθεί κατά 23% από το 2016 έως το 2020.