Διαφωνίες εκφράστηκαν στο ισραηλινό υπουργικό πολεμικό συμβούλιο, με αφορμή τη διεύρυνση που ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας της χώρας Μπεν Γκβιρ. Συγκεκριμένα, ο υπουργός απαίτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να προστεθεί ακόμα ένας υπουργός στο τριμελές πολεμικό συμβούλιο. Παράλληλα, άφησε αιχμές, κάνοντας λόγο για εσφαλμένες πρακτικές που διευκόλυναν την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Επίσης, να επισημανθεί ότι ο Μπεν Γκβίρ ζήτησε το νέο μέλος να μην προέρχεται από το κόμμα του Νετανιάχου ή από την Εθνική Ενότητα του Μπένι Γκαντζ, του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος που αποφάσισε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης μετά την επίθεση της Χαμάς.

«Ως μέλος του συνασπισμού και υψηλόβαθμος υπουργός σε αυτήν την κυβέρνηση αποδέχθηκα τη μονομερή απόφασή σας για τη σύνθεση ενός μικρού υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο δεν περιλαμβάνομαι εγώ ο υπουργός εθνικής ασφάλειας», έγραψε ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Οτζμά Γεχιυντίτ σε επιστολή του προς τον Νετανιάχου.

Ο Μπεν Γκβίρ, από την πλευρά του, συμφώνησε στο ότι θα πρέπει να ακουστούν περισσότερες φωνές. Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί που βρίσκονται στο παρόν πολεμικό συμβούλιο επί χρόνια ισχυρίζονταν ότι η Χαμάς θα υποχωρούσε. Υπενθυμίζεται ότι πέντε μέλη του μέχρι πρότινος αντιπολιτευόμενου κόμματος Εθνικής Ενότητας εντάχθηκαν στην κυβέρνηση Νετανιάχου λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς.

Όσον αφορά στα ηνία του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, τα κατέχει ο Νετανιάχου ο οποίος έχει επιλέξει και δύο ακόμη μέλη. Έτσι, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποτελείται από τους Μπενιαμίν Νετανιάχου, Μπένι Γκαντς [πολιτικός αντίπαλος του «Bibi» και πρώην αρχηγός του επιτελείου και των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF}], όπως και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Ο Γκαντς έχει διατελέσει πρώην αρχηγός του επιτελείου και υπουργός Ισραηλινών Αμυντικών (IDF) και ο Γκαλάντ πρώην διοικητής της Νότιας Διοίκησης των Iσραηλινών Αμυντικών Δυναμεων (IDF).

Την ώρα που ο Νετανιάχου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Χαμάς είναι «καταδικασμένη», ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ, εξεμάνη απαιτώντας από τον ισχυρό άνδρα του Ισραήλ να προσθέσει άλλον έναν υπουργό στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να ακούγονται και άλλες «φωνές».

Ο εκπρόσωπος της «Εθνικής Ενότητας», Γκαντί Άιζενκοτ, επίσης πρώην αρχηγός του προσωπικού του ισραηλινού στρατού, και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, έμπιστος του Νετανιάχου, είναι επίσης παρατηρητές στο υπουργικό συμβούλιο.

«Πρόβα» χερσαίας εισβολής η επίθεση στη Γάζα το βράδυ της Τετάρτης

Η επιχείρηση που διεξήγαγαν το βράδυ της Τετάρτης οι Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ήταν ουσιαστικά μια «πρόβα» χερσαίας εισβολής, όπως εκτιμά ο ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή Άλιστερ Μπάνκαλ.

Υπενθυμίζεται ότι, στην ανακοίνωση που δημοσίευσε ο Ισραηλινός στρατός στο διαδίκτυο επισημαίνεται ότι «στη διάρκεια της νύχτας ο στρατός διεξήγαγε στοχευμένη επιδρομή με άρματα μάχης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τα επόμενα στάδια της μάχης».

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνονται τεθωρακισμένα οχήματα να προχωρούν σε μια αμμώδη περιοχή στη μεθόριο. Ένας εκσκαφέας ισιώνει το χώμα ενός αναχώματος, άρματα μάχης εκτοξεύουν οβίδες και φαίνονται εκρήξεις κοντά σε μια σειρά κατεστραμμένων σπιτιών.

Ο ανταποκριτής του Sky News εξήγησε σήμερα τους λόγους για τους οποίους η χθεσινή επιχείρηση εντάσσεται στην «προετοιμασία του εδάφους» για την ευρεία χερσαία εισβολή που έχουν απειλήσει ότι θα πραγματοποιήσουν οι Ισραηλινοί στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με τον Μπάνκαλ, αυτή η προετοιμασία περιλαμβάνει τη συλλογή πληροφοριών αλλά και τη διασφάλιση ότι δεν υπάρχουν νάρκες στα σημεία εισόδου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα πρέπει επίσης να διαμορφώσουν μια εικόνα για το ποια θα είναι η αντίδραση της Χαμάς όταν τελικά ξεκινήσει η ευρεία εισβολή, αλλά και για την ένταση των πυρών που θα δεχτούν από τους τρομοκράτες όταν περάσουν τα σύνορα, επισημαίνει ο ανταποκριτής του Sky News. Όλες αυτές οι πληροφορίες τους βοηθούν να σχεδιάσουν τις επόμενές τους κινήσεις, σημειώνει, προσθέτοντας πάντως ότι μπορεί να μεσολαβήσουν και άλλες τέτοιες επιδρομές μέχρι να πραγματοποιηθεί η ευρεία εισβολή.

Πληροφορίες του Βρετανού δημοσιογράφου αναφέρουν ότι στη χθεσινή επιδρομή συμμετείχαν συνολικά περίπου 1000 στρατιώτες. Αφού ολοκληρώθηκε η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα - που πιστεύεται ότι ήταν η μεγαλύτερη από την έναρξη του πολέμου - όλοι οι Ισραηλινοί στρατιώτες εξήλθαν από τον θύλακα και επέστρεψαν στο ισραηλινό έδαφος.