Σε οξεία πολιτική αντιπαράθεση εισέρχεται η Γαλλία μετά τα επεισόδια βίας, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν βαριές κατηγορίες.

Ο πρωθυπουργός Σεμπαστιέν Λεκορνί κάλεσε τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων σε σύσκεψη στο πρωθυπουργικό Μέγαρο την Τετάρτη, ενώ η Εθνοσυνέλευση αποφάσισε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των πράξεων βίας των προηγούμενων ημερών.

Στο στόχαστρο η Ανυπότακτη Γαλλία

Πολιτικά στελέχη από τη δεξιά και την ακροδεξιά επιρρίπτουν σημαντικές ευθύνες για τα επεισόδια στην Ανυπότακτη Γαλλία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να τεθεί το κόμμα εκτός νόμου.

Η αντιπαράθεση οξύνθηκε περαιτέρω μετά τη χθεσινοβραδινή κινητοποίηση ακροδεξιών ομάδων στη Λυών, οι οποίες διαδήλωσαν με ρατσιστικά συνθήματα και απέδωσαν τα επεισόδια σε μουσουλμάνους.

Μελανσόν κατά κυβέρνησης και Νουνιέζ

Στην αντίπερα όχθη, ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς και υποψήφιος της Ανυπότακτης Γαλλίας για την προεδρία την ερχόμενη άνοιξη, Ζαν-Λικ Μελανσόν, καταλόγισε στην κυβέρνηση ευθύνες για τις λεηλασίες των προηγούμενων ημερών.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να υποβάλει μήνυση κατά του υπουργού Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ, κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να εμπλέξει την Ανυπότακτη Γαλλία στη δημιουργία των επεισοδίων μέσω, όπως υποστηρίζει, χαλκευμένων στοιχείων των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Σε ανάλογη γραμμή εμφανίζεται να κινείται και το κόμμα των Οικολόγων, το οποίο επίσης στρέφει την κριτική του προς την κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης.

Γκλιξμάν: Δίκαια τα αιτήματα μαθητών και φοιτητών

Ευθύνες στην κυβέρνηση απέδωσε και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία, Ραφαέλ Γκλιξμάν, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι θεωρεί δίκαια τα αιτήματα των μαθητών και των φοιτητών.

Ο Γκλιξμάν δεν κατηγόρησε την Ανυπότακτη Γαλλία για την πρόκληση των επεισοδίων, υποστήριξε όμως ότι με την πολιτική της λειτουργεί ως «δεκανίκι της ακροδεξιάς», προσθέτοντας ακόμη ένα μέτωπο στην κλιμακούμενη πολιτική σύγκρουση.