Τι θα συμβεί αν ούτε η Κάμαλα Χάρις ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρουν να κερδίσουν την πλειοψηφία των εκλεκτόρων στις 5 Νοεμβρίου; Το ενδεχόμενο, που προκαλεί άγχος στους Αμερικανούς οι οποίοι ήδη ανησυχούν για την επόμενη ημέρα των προεδρικών εκλογών, είναι θεωρητικά σχεδόν αδύνατο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα, σε αυτή την περίπτωση το Κογκρέσο θα αναλάβει να εκλέξει τον 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα τα νέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων θα εκλέξουν τον πρόεδρο και της Γερουσίας τον αντιπρόεδρο.

Προκειμένου οι δύο υποψήφιοι να συγκεντρώσουν 269 εκλέκτορες έκαστος, σε σύνολο 538, θα πρέπει η Χάρις να κερδίσει στο Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια και ο Τραμπ να κερδίσει στη Τζόρτζια, την Αριζόνα, τη Νεβάδα και τη Βόρεια Καρολίνα και μία εκλογική περιφέρεια που παραδοσιακά ψηφίζει Δημοκρατικούς στη Νεμπράσκα.

Πρόκειται ωστόσο για ένα σχεδόν απίθανο σενάριο, το οποίο έχει συμβεί μόλις δύο φορές στις ΗΠΑ, το 1800 και το 1824.

Πώς ακριβώς θα γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 6 Ιανουαρίου 2025, σε περίπτωση ισοψηφίας;

«Κάθε πολιτεία, ανεξαρτήτως του πληθυσμού της, έχει μία ψήφο», διευκρινίζει το Congressional Research Center.

Αυτό σημαίνει ότι δεν ψηφίζουν όλοι οι βουλευτές, αλλά μια αντιπροσωπεία των βουλευτών του κόμματος που έχει κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών σε κάθε πολιτεία: το Άινταχο, δηλαδή, με τους δύο βουλευτές του θα έχει μία ψήφο, όπως και η Καλιφόρνια με τους 52 βουλευτές.

Καθώς οι πολιτείες των ΗΠΑ είναι 50, ο υποψήφιος πρόεδρος θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 26 ψήφους για να κερδίσει. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πόσο θα οξύνει την ένταση στις ΗΠΑ μια τέτοια διαδικασία, την ώρα που εκατομμύρια Αμερικανοί ήδη πιστεύουν ότι έχουν γίνει παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.

Aπρόβλεπτη αναμέτρηση

Στο μεταξύ ουδεμία δημοσκόπηση υπέδειξε πως έχει καθαρό προβάδισμα είτε η Κάμαλα Χάρις, είτε ο Ντόναλντ Τραμπ: μια ημέρα προτού ανοίξουν οι κάλπες, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ φαντάζουν πιο απρόβλεπτες από ποτέ, ανάμεσα σε δυο αντιπάλους απόλυτα διαφορετικούς.

Η Δημοκρατική αντιπρόεδρος και ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος συνέχιζαν χθες Κυριακή τις αλλεπάλληλες εμφανίσεις τους σε πολιτείες-κλειδιά, όπου θα κριθεί αν θα ανοίξει για πρώτη φορά η πύλη του Λευκού Οίκου σε γυναίκα, ή αν αντίθετα για να επιστρέψει ο Ρεπουμπλικάνος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένει να σαρώσει, «πλημμύρα» ψήφων υπέρ του. Η Κάμαλα Χάρις, σε σταθμό της εκστρατείας της στο Μίσιγκαν, από την πλευρά της διαβεβαίωσε πως «η ορμή πέρασε στη δική μας πλευρά».

Στην πολιτεία αυτή, όπου κινδυνεύει να χάσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων αραβικής καταγωγής -κάπου 200.000 άνθρωποι-, εξαιτίας της υποστήριξης της απερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, η υποψήφια των Δημοκρατικών υποσχέθηκε να «κάνει το παν για να σταματήσει ο πόλεμος» στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο.

«Θέλω να πω ότι αυτή η χρονιά είναι δύσκολη, με δεδομένο το μέγεθος των θανάτων και των καταστροφών στη Γάζα, με δεδομένο τον αριθμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων και των εκτοπισμένων στον Λίβανο», η κατάσταση είναι «φοβερή», αναγνώρισε.

Από την άλλη, ο Ρεπουμπλικάνος επιδόθηκε σε νέες φραστικές υπερβολές.

Αναφερόμενος στο θωρακισμένο γυαλί που τοποθετείται πλέον γύρω του στις δημόσιες εμφανίσεις του, μετά τις δυο απόπειρες δολοφονίας του από το καλοκαίρι, είπε πως για τον πετύχει κάποιος πρέπει να «διαπεράσει» τους δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας πως αυτό δεν τον πείραζε «και τόσο». «Δεν έπρεπε να φύγω» από τον Λευκό Οίκο, πέταξε επίσης ο 78χρονος μεγιστάνας, ο οποίος ουδέποτε αναγνώρισε την ήττα του το 2020 και οπαδοί του οποίου έκαναν έφοδο στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021 για να εμποδίσουν την τυπική επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν.